Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Μαγγίνας (Εθνική): Η επιτυχής έκδοση του 15ετούς ομολόγου επισφραγίζει μια σταθερή πορεία βελτίωσης της ελληνικής οικονομίας

tags :
Μαγγίνας (Εθνική): Η επιτυχής έκδοση του 15ετούς ομολόγου επισφραγίζει μια σταθερή πορεία βελτίωσης της ελληνικής οικονομίας
Ο κ. Μαγγίνας (ΕΤΕ) υπογραμμίζει ότι οι αγορές επιβραβεύουν τη συνέπεια, τη μεθοδικότητα και την αξιοπιστία της προσαρμογής που έχει συντελεστεί στην ελληνική οικονομία
Η επιτυχής έκδοση του 15ετούς ομολόγου επισφραγίζει μια σταθερή πορεία βελτίωσης, η οποία επιταχύνθηκε το 2019, αναφέρει ο Νίκος Σ. Μαγγίνας, Επικεφαλής Οικονομολόγος Εθνικής Τράπεζας, διευθυντής Οικονομικής Ανάλυσης
Ο κ. Μαγγίνας μιλώντας στο ΑΜΠΕ, υπογραμμίζει ότι οι αγορές επιβραβεύουν τελικά τη συνέπεια, τη μεθοδικότητα και την αξιοπιστία της προσαρμογής που έχει συντελεστεί στην ελληνική οικονομία, δεδομένης πλέον και της επιταχυνόμενης οικονομικής ανάκαμψης.
Η έκδοση είναι το επιστέγασμα της σταθερής παρουσίας του ελληνικού Δημοσίου στις αγορές, με σωρευτικές εκδόσεις ομολόγων 12 δισ. ευρώ την τελευταία διετία με ολοένα και καλύτερους όρους.
Αναμφισβήτητα, η παράταση της πολυετούς νομισματικής χαλάρωσης από την ΕΚΤ το περασμένο φθινόπωρο συνέτεινε στη συρρίκνωση των επιτοκίων, ωστόσο, αξιοσημείωτο είναι ότι η Ελλάδα τώρα -σε αντίθεση με το παρελθόν- εισπράττει εξ ολοκλήρου το όφελος, χωρίς να είναι ακόμη επιλέξιμη στο πλαίσιο της ποσοτικής χαλάρωσης (η απόσταση από την «επενδύσιμη αξιολόγηση» έχει συρρικνωθεί πλέον σε 2 μόνο βαθμίδες).
Η διάθεση των επενδυτών να αποκτήσουν ομόλογα σε ορίζοντα πέραν της δεκαετίας -κατά την οποία είναι γνωστό ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες του Δημοσίου είναι εξαιρετικά χαμηλές- δείχνει ότι αυξάνει η εμπιστοσύνη και στις μακροχρόνιες προοπτικές της οικονομίας.
Όπως η άνοδος των επιτοκίων των ελληνικών ομολόγων σε μη διατηρήσιμα επίπεδα σήμανε την έναρξη της κρίσης, έτσι και τώρα η ραγδαία συρρίκνωσή τους προοιωνίζει το τέλος της.
Έχει ξεκινήσει η διάχυση του οφέλους στην πραγματική οικονομία, κάτι που είναι ήδη εμφανές στις μεγάλες επιχειρήσεις.
Παράλληλα, το Χρηματιστήριο, οι αποτιμήσεις άλλων ελληνικών τίτλων και η αγορά ακινήτων επίσης επωφελούνται από την ταχεία αποκλιμάκωση του κινδύνου της χώρας.
Οι τράπεζες διευκολύνονται στο να επιταχύνουν την τελική κομβική φάση της στρατηγικής τους για επίλυση του προβλήματος των κόκκινων δανείων.
Οι ανωτέρω εξελίξεις, σε συνδυασμό με την εμπέδωση της οικονομικής ανάκαμψης, θα επιτρέψουν και τη σταδιακή συρρίκνωση του πιστωτικού κίνδυνου που επιβαρύνει το κόστος και τη διαθεσιμότητα της χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, πεδίο στο οποίο η κληρονομιά της κρίσης παραμένει βαριά.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης