Ο Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας απορρίπτει το σχέδιο Trump για Ισραήλ - Παλαιστίνη

Ο Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας απορρίπτει το σχέδιο Trump για Ισραήλ - Παλαιστίνη
Αυτό το αμερικανοισραηλινό σχέδιο δεν αποκρίνεται στις ελάχιστες προσδοκίες και στα νόμιμα δικαιώματα του παλαιστινιακού λαού, αναφέρεται σε ανακοίνωση του Οργανισμού
Ο Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας (OIC) απέρριψε το ειρηνευτικό σχέδιο των ΗΠΑ για τη Μέση Ανατολή σε σημερινή του, Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου, έκτακτη συνάντηση που είχαν τα μέλη του στην Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας.
Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος "μετρίασε" την απειλή του να διακόψει τις σχέσεις με το Ισραήλ στον τομέα της ασφάλειας
«Αυτό το αμερικανοισραηλινό σχέδιο (...) δεν αποκρίνεται στις ελάχιστες προσδοκίες και στα νόμιμα δικαιώματα του παλαιστινιακού λαού», αναφέρεται σε ανακοίνωση του OIC που περιλαμβάνει 57 μέλη, μεταξύ των οποίων τη Σαουδική Αραβία, το Ιράν και την Τουρκία, και εκπροσωπεί «περισσότερους από 1,5 δισεκατομμύριο μουσουλμάνους σε όλον τον κόσμο».
Το αμερικανικό σχέδιο για τη Μέση Ανατολή προβλέπει την προσάρτηση τουλάχιστον 130 ισραηλινών οικισμών στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, όπου ζουν περισσότεροι από 400.000 έποικοι, και της κοιλάδας του Ιορδάνη, μιας εύφορης πεδιάδας που τελεί ήδη υπό ισραηλινό έλεγχο χωρίς όμως να αποτελεί τμήμα του εδάφους του Ισραήλ.
Η Ουάσινγκτον εκτιμά εξάλλου πως η Ιερουσαλήμ είναι η «αδιαίρετη» πρωτεύουσα του εβραϊκού κράτους και προτείνει τη δημιουργία της πρωτεύουσας ενός μελλοντικού παλαιστινιακού κράτους στο Αμπού Ντις, ένα προάστιο της Ιερουσαλήμ.
Οι Παλαιστίνιοι, από την πλευρά τους, θέλουν να κάνουν το σύνολο της Ανατολικής Ιερουσαλήμ πρωτεύουσα του μελλοντικού κράτους τους.
Το σχέδιο προβλέπει επίσης τη δημιουργία ενός αποστρατιωτικοποιημένου παλαιστινιακού κράτους στην ακρωτηριασμένη κατεχόμενη Δυτική Όχθη και στη λωρίδα της Γάζας.
Ο OIC επέμεινε στο «δικαίωμα του κράτους της Παλαιστίνης να έχει κυριαρχία σε όλα τα κατεχόμενα από το 1967 παλαιστινιακά εδάφη, περιλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ», και στη «σταθερή δέσμευσή του υπέρ της λύσης των δύο κρατών».
Ο πανισλαμικός οργανισμός κάλεσε επίσης τα μέλη του «να μην συμπράξουν με οποιονδήποτε τρόπο στις προσπάθειες της αμερικανικής διοίκησης να επιβάλει την εφαρμογή» του σχεδίου.
Μεταξύ των μελών του OIC περιλαμβάνονται αραβικές χώρες που είναι σημαντικοί σύμμαχοι των Ηνωμένων Πολιτειών κυρίως χώρες του Κόλπου όπως η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κατάρ που δεν έχουν επικρίνει απευθείας το αμερικανικό σχέδιο, αντίθετα με το Ιράν και την Τουρκία.
Προχθές ο Αραβικός Σύνδεσμος απέρριψε και αυτός το σχέδιο του Αμερικανού προέδρου χαρακτηρίζοντάς το «άδικο» απέναντι στους Παλαιστίνιους.
Στη διάρκεια μιας έκτακτης συνόδου στο Κάιρο, ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς ανακοίνωσε τη διακοπή «όλων των σχέσεων», περιλαμβανομένων εκείνων που αφορούν την ασφάλεια, με το Ισραήλ.
Ωστόσο σήμερα, Δευτέρα, ο Παλαιστίνιος πρόεδρος μετρίασε τη θέση του λέγοντας πως αυτή είναι μια «επιλογή» και όχι ένα μέτρο που έχει ήδη τεθεί σε εφαρμογή από τους Παλαιστινίους.
Συγκεκριμένα, ο Mahmud Abbas δήλωσε ότι δεν έχει διακόψει τις σχέσεις με το Ισραήλ και τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά ότι μπορεί να το κάνει.
«Αν οι Αμερικανοί συνεχίσουν με αυτό το σχέδιο, το μποϊκοτάζ είναι μια επιλογή, ένα πλήρες μποϊκοτάζ», δήλωσε σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στη Ραμάλα.
Μετά την αναγνώριση από τις ΗΠΑ της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του εβραϊκού κράτους το 2017, η Παλαιστινιακή Αρχή διέκοψε τις πολιτικές σχέσεις με τη διοίκηση Trump.
«Παραμένει ένας δίαυλος και αυτός ο δίαυλος πρέπει να κοπεί», πρόσθεσε ο Mahmud Abbas αναφερόμενος στη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας.
Δεν είναι η πρώτη φορά που η Παλαιστινιακή Αρχή επισείει την απειλή της διακοπής της συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας με το Ισραήλ προκειμένου να αντιτεθεί σε πολιτικές αποφάσεις -- όμως ποτέ δεν έχει υλοποιήσει αυτή την απειλή.
 
www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS