Τελευταία Νέα
Διεθνή

Merkel - Kurz: Συμφωνούν για τον Προϋπολογισμό της ΕΕ, διαφωνούν για το φόρο χρηματοπιστωτικών συναλλαγών

Merkel - Kurz: Συμφωνούν για τον Προϋπολογισμό της ΕΕ, διαφωνούν για το φόρο χρηματοπιστωτικών συναλλαγών
Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο χρειαζόμαστε ομοφωνία, επισήμανε η κυρία Merkel, αναφερόμενη σε πιθανό αυστριακό βέτο κατά την διαπραγμάτευση για το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της ΕΕ
Ταύτιση απόψεων σε ό,τι αφορά τον νέο προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και διαφωνίες στο ζήτημα του φόρου χρηματοπιστωτικών συναλλαγών και του ενδεχομένου επανάληψης της αποστολής «Σοφία» στην Μεσόγειο διαπιστώθηκαν κατά την σημερινή συνάντηση της Καγκελαρίου Angela Merkel με τον αυστριακό ομόλογό της Sebastian Kurz.
«Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο χρειαζόμαστε ομοφωνία», επισήμανε η κυρία Merkel, αναφερόμενη σε πιθανό αυστριακό «βέτο» κατά την διαπραγμάτευση για το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της Ε.Ε., εφόσον παραμείνει η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για συμμετοχή σε ύψος 1,11% του Ακαθάριστου Εθνικού Εισοδήματος.
«Για την ώρα βρισκόμαστε στο 1,0%», δήλωσε η Καγκελάριος, η οποία ωστόσο τόνισε ότι «όλοι συμφωνούμε ότι χρειαζόμαστε έναν προϋπολογισμό και αυτό δεν μπορεί να γίνει με 0,00 % διάθεση συμβιβασμού».
Από την πλευρά του ο κ. Kurz επανέλαβε ότι θεωρεί την πρόταση της Επιτροπής πολύ υψηλή και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρξει νέα πρόταση, στη βάση της οποίας τελικά θα μπορούν να συμφωνήσουν όλοι.
Η Αυστρία και η Γερμανία, εκ των «καθαρών εισφορέων» στην Ε.Ε., είναι, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «στην ίδια βάρκα» και βρίσκονται σε συντονισμό με τους άλλους «καθαρούς εισφορείς».
Σε ό,τι αφορά την επανάληψη της αποστολής «Σοφία» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την οποία η Βιέννη διαφωνεί, ο κ. Kurz εκλήθη να απαντήσει σε ερώτηση σχετικά με το γεγονός ότι η χώρα του εμποδίζει την αποστολή παρά το γεγονός ότι η ίδια δεν έχει παράλια.
«Δεν είμαστε χώρα με παράλια, αλλά είμαστε χώρα - προορισμός των μεταναστών, όπως η Γερμανία και η Σουηδία και βιώσαμε τα τελευταία χρόνια ότι αυτή η δράση διάσωσης στην Μεσόγειο δεν έφερε τα επιθυμητά αποτελέσματα», τόνισε ο Καγκελάριος, επισημαίνοντας ότι δεν σταμάτησαν οι θάνατοι στην Μεσόγειο, αλλά, αντιθέτως, πολλές φορές η διαδρομή κατέστη πιο ελκυστική, ενώ οι διακινητές κέρδισαν ακόμη περισσότερα και πέθαναν ακόμη πιο πολλοί άνθρωποι.
«Ο στόχος είναι να τερματίσουμε τους θανάτους στην Μεσόγειο και αυτό επιτυγχάνεται καλύτερα μέσω του να μην αποπλέουν καν τα σκάφη και καταστρέφοντας το επιχειρηματικό μοντέλο των διακινητών, όχι υποστηρίζοντάς το», είπε ο κ. Kurz.
Σε ό,τι αφορά τον έλεγχο του εμπάργκο όπλων στην Λιβύη, ο αυστριακός Καγκελάριος δήλωσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να προσφέρει την στήριξή της, στο μέτρο των δυνατοτήτων της.
«Η επιχείρηση διάσωσης "Σοφία" ήταν μια αποστολή διάσωσης και όχι ελέγχου του εμπάργκο και αυτό με το οποίο δεν συμφωνούμε είναι η αιτιολόγησή της», διευκρίνισε.
Η Angela Merkel για το ίδιο θέμα ανέφερε ότι η διάσωση στην περιοχή γίνεται σήμερα από ιδιωτικά σκάφη, ενώ θα ήταν καλύτερα να την αναλάβουν επισήμως τα κράτη της Ε.Ε.
Διαφωνία μεταξύ των δύο Καγκελάριων διαπιστώθηκε, όπως αναμενόταν, και στο ζήτημα της εισαγωγής φόρου χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, με τον κ. Kurz να επισημαίνει ότι θα επιθυμούσε έναν τέτοιο φόρο, αλλά ως φορολόγηση των κερδοσκόπων, όπως ήταν αρχικά το σκεπτικό και όχι όπως διατυπώνεται στην πρόταση του γερμανού υπουργού Οικονομικών Olaf Scholz.
Η Καγκελάριος από την πλευρά της συμφώνησε ότι η συζήτηση θα μπορούσε να συνεχιστεί, αλλά, όπως προειδοποίησε, αν υπάρξουν αλλαγές, μπορεί να βρεθούν κάποιες άλλες χώρες που θα διαφωνήσουν.
Οι δύο Καγκελάριοι εκλήθησαν να σχολιάσουν ακόμη το ενδεχόμενο σχηματισμού ενός κυβερνητικού συνασπισμού Χριστιανοδημοκρατών (CDU) και Πρασίνων και στην Γερμανία, όπως στην Αυστρία.
Ο κ. Kurz ανέφερε ότι η κυβέρνησή του ξεκίνησε καλά και ότι είναι εφικτός ένας νέος τρόπος εξεύρεσης συμβιβασμών, αλλά δεν θέλησε να αναμιχθεί στις εσωτερικές υποθέσεις της Γερμανίας.
Η κυρία Merkel από την πλευρά της σημείωσε ότι σήμερα ίσως υπάρχουν καλύτερες πιθανότητες συνεννόησης με τους Πράσινους, ενώ και οι δύο συμφώνησαν ότι όλα εξαρτώνται πρώτα από τους ψηφοφόρους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης