Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Προειδοποιούν 4 οίκοι αξιολόγησης για τον κορωνοϊό - Οι επιπτώσεις στην Κίνα και την διεθνή οικονομία θα είναι μεγάλες

Προειδοποιούν 4 οίκοι αξιολόγησης για τον κορωνοϊό - Οι επιπτώσεις στην Κίνα και την διεθνή οικονομία θα είναι μεγάλες
O κορωνοϊός φαίνεται πως επηρεάζει και την εμπορική συμφωνία ΗΠΑ-Κίνας
Στο μικροσκόπιο των οίκων αξιολόγησης έχει μπει η εξάπλωση του κορωνοϊού, που αναμένεται ότι εκτός από την Κίνα θα αφήσει τα σημάδια και στην αγορά του πετρελαίου αλλά και στην παγκόσμια οικονομία.
Μάλιστα, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η πληροφορία που μετέδωσε το Bloomberg, ότι το Πεκίνο ελπίζει σε κάποια... ευελιξία από την πλευρά των ΗΠΑ όσον αφορά την εφαρμογή της Φάσης 1 στην εμπορική συμφωνία.
Ως γνωστόν, η Κίνα έχει δεσμευτεί για την αγορά επιπλέον αμερικανικών προϊόντων αξίας 76,7 δισ. δολ. το πρώτο έτος.
Ωστόσο στη συμφωνία περιλαμβάνεται ρήτρα που αναφέρει ότι ΗΠΑ και Κίνα θα διαβουλευτούν σε περίπτωση φυσικής καταστροφής ή άλλου απρόβλεπτου γεγονότος που θα οδηγήσει σε καθυστέρηση της συμμόρφωσης με τη συμφωνία.

Fitch: Μεγάλο πλήγμα για τις πετρελαϊκές ο... κορωνοϊός

Η εξάπλωση του κορωνοϊού θα μπορούσε να περιορίσει την αύξηση της ζήτησης πετρελαίου, οδηγώντας σε ένα εκτεταμένο πλεόνασμα παραγωγής, ιδίως από τη Βραζιλία, τη Νορβηγία και τις ΗΠΑ.
Αυτό αναφέρει η Fitch Ratings, εκτιμώντας ότι το μέγεθος του πλεονάσματος θα εξαρτηθεί από τη διάρκεια της επιδημίας και από την ικανότητα των χωρών του ΟΠΕΚ να προσαρμόσουν την παραγωγή εάν κριθεί απαραίτητο.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο οίκος αναμένει ότι οι τιμές του πετρελαίου θα παραμείνουν ιδιαίτερα ευμετάβλητες το 2020, με τις γεωπολιτικές εντάσεις και το οικονομικό συναίσθημα να είναι άλλοι δύο βασικοί παράγοντες.
Οι τιμές του πετρελαίου έχουν υποστεί πιέσεις από την έναρξη της επιδημίας του κορωνοϊού με το πετρέλαιο Brent να υποχωρεί από τα 70 δολάρια το βαρέλι στις αρχές Ιανουαρίου σε περίπου 56 δολάρια στις αρχές Φεβρουαρίου.
Σε ένα σενάριο ουσιαστικά χαμηλότερων τιμών πετρελαίου και ασθενέστερης αγοράς θα μπορούσε να καταστεί πιο δύσκολο για τους εκδότες του κλάδου του πετρελαίου και φυσικού αερίου να έχουν πρόσβαση στις κεφαλαιαγορές, γεγονός που ενδέχεται να οδηγήσει σε υψηλότερο ποσοστό αθέτησης στον τομέα.

DBRS για κορωνοϊό: Εάν υπάρξει αποτελεσματική αντιμετώπιση από την Κίνα, οι οικονομικές επιπτώσεις θα περιοριστούν σε 1- 2 τρίμηνα

Ο νέος κορωνοϊός έχει πλέον μολύνει περίπου 10.000 ανθρώπους παγκοσμίως, με πάνω από 200 θανάτους που αναφέρθηκαν από τις 31 Ιανουαρίου 2020.
Η πλειοψηφία των περιπτώσεων έχουν βρεθεί στο Wuhan της Κίνας από όπου προέρχονται, δεκάδες άλλες χώρες.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) διεξήγαγε δεύτερη συνεδρίαση επιτροπής έκτακτης ανάγκης στις 30 Ιανουαρίου 2020 και δήλωσε ότι ο κορωνοϊός αποτελεί παγκόσμια κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την υγεία.
Όπως αναφέρει ο οίκος αξιολόγησης DBRS, η επιδημία είναι πιθανό να επηρεάσει αρνητικά την οικονομία της Κίνας και τους περιφερειακούς εμπορικούς εταίρους της, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα. Ανάλογα με τη διεθνή εξάπλωση του ιού, άλλες χώρες θα μπορούσαν επίσης να επιδείξουν μετρήσιμο αντίκτυπο στη ζήτηση των καταναλωτών.
Ο ιός έχει συγκριθεί με την επιδημία SARS το 2003, λόγω της φύσης και της γεωγραφικής του προέλευσης.
Ο αντίκτυπος του SARS στην Κίνα παρέχει επίσης μια σύγκριση που μπορεί να βοηθήσει στην καλύτερη κατανόηση των πιθανών μακροοικονομικών επιπτώσεων στην Κίνα και σε άλλες χώρες.
Την περασμένη εβδομάδα, ο αριθμός των επιβεβαιωμένων περιπτώσεων που αναφέρθηκαν στην ΠΟΥ έχει αυξηθεί σχεδόν δεκαπλάσια, υποδηλώνοντας μια πολύ ταχύτερη εξάπλωση από το SARS, αν και το αναφερόμενο ποσοστό θνησιμότητας παραμένει σχετικά χαμηλό σε αυτό το πρώιμο στάδιο.
Η κινεζική απάντηση στον κορωνοϊός ήταν αρκετά αντίθετη με την επίσημη απάντηση στη μόλυνση SARS 2002-2003, σύμφωνα με τα στοιχεία της WHO που μολύνθηκαν πάνω από 8.000 άτομα κατά τη διάρκεια 4-5 μηνών και προκάλεσε σχεδόν 800 θανάτους σε τουλάχιστον 17 χώρες.
Αφού κατηγορήθηκε για αργή ανταπόκριση και μυστικότητα, η κεντρική κυβέρνηση έλαβε πρωτοφανή μέτρα για να περιορίσει την εκδήλωση, με τη Μόνιμη Επιτροπή του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας - το κορυφαίο πολιτικό σώμα της χώρας, με επικεφαλής τον Πρόεδρο Xi Jinping.
Οι έρευνες περιλαμβάνουν την επιβολή καραντίνας σε 16 πόλεις (περιορίζοντας ουσιαστικά την κίνηση τουλάχιστον 60 εκατομμυρίων ανθρώπων) για να συγκρατηθεί το νέο κρούσμα του κορωνοϊού.
Σε εθνικό επίπεδο, πολλά τουριστικά αξιοθέατα έχουν κλείσει, ενώ οι ξένες κυβερνήσεις επαναπατρίζουν ενεργά τους πολίτες τους.
Τα εστιατόρια και οι κινηματογράφοι έχουν επίσης αναστείλει τις εργασίες είτε εθελοντικά είτε κατόπιν εντολής. Προσπαθώντας να περιορίσει προσωρινά τα ταξίδια, η κινεζική κυβέρνηση διεύρυνε την εβδομαδιαία αργία της σεληνιακής Πρωτοχρονιάς κατά τρεις ημέρες.
Οι εργαζόμενοι έχουν προγραμματιστεί να επιστρέψουν στην εργασία τους στις 3 Φεβρουαρίου.

Συνέπειες για την Κίνα και την παγκόσμια οικονομία

Επειδή είναι ακόμη πολύ νωρίς για να διαπιστωθεί ο οικονομικός αντίκτυπος του ιού στην Κίνα, δεδομένης της ταχύτητας με την οποία έχει εξαπλωθεί η μόλυνση, ο αντίκτυπος πιθανότατα θα γίνει κατανοητός περισσότερο κατά το πρώτο τρίμηνο του 2020.
Η κατανάλωση, και ιδιαίτερα οι λιανικές πωλήσεις, είναι πιθανό να επηρεαστούν καθώς οι άνθρωποι σε όλη τη χώρα περιορίζουν τις δραστηριότητές τους εκτός των σπιτιών.
Σε μικρότερο βαθμό, η παραγωγή ενδέχεται επίσης να επηρεαστεί προσωρινά από την επέκταση των διακοπών, καθώς και από πιθανές επακόλουθες προφυλάξεις στο χώρο εργασίας για περιορισμό του ιού.
Η εξάπλωση του κορωνοϊού οδήγησε τις εταιρείες να περιορίσουν το ταξίδι τους στην Κίνα, η οποία θα επηρεάσει τα ξενοδοχεία, τα εστιατόρια και τις μεταφορές.
Το Χονγκ Κονγκ και άλλοι περιφερειακοί κόμβοι τουρισμού (π.χ. Ταϊλάνδη, Μακάο) είναι πιθανό να έχουν ακόμη μεγαλύτερο αντίκτυπο.
Το αυξανόμενο μερίδιο της Κίνας στην παγκόσμια οικονομία, σε συνδυασμό με την αυξανόμενη ενσωμάτωσή της στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού, σημαίνει ότι η επιβράδυνση στην Κίνα που προέρχεται από τον ιό θα μπορούσε να έχει μεγαλύτερη διαρροή από ό, τι στο παρελθόν.
Το 2003, όταν ο SARS έπληξε την κινεζική οικονομία, οι παγκόσμιες επιπτώσεις ήταν περιορισμένες.
Το βάρος της χώρας στην παγκόσμια ανάπτυξη την εποχή εκείνη ήταν ένα μέτριο 4%, σε σύγκριση με το μερίδιο του 17% του παγκόσμιου ΑΕΠ σήμερα.
Οι φόβοι γύρω από το ξέσπασμα μπορεί να προκαλέσουν αλλαγή συμπεριφοράς και να επηρεάσουν τα ταξίδια και τον τουρισμό παγκοσμίως.
Οι Κινέζοι τουρίστες έχουν οδηγήσει στη διαρκή αύξηση των ταξιδιών στην Ασία, καθώς αυξήθηκαν από το 2% του συνολικού αριθμού τουριστών το 2002 σε 9% το 2017.
Οι παγκόσμιοι κεντρικοί τραπεζίτες εξέφρασαν επίσης την ανησυχία τους: η Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Αμερικής στη συνεδρίαση του Ιανουαρίου δήλωσε ότι ο κορωνοϊός η επιδημία ενέτεινε τον κίνδυνο για τις οικονομικές προοπτικές της για τις ΗΠΑ βραχυπρόθεσμα, μέσω μιας επιβράδυνσης της Κίνας που θα μπορούσε να μεταφερθεί στους εμπορικούς της εταίρους.
Η Κίνα διαθέτει χώρο πολιτικής για την αναζωογόνηση της οικονομίας της.
Επιπλέον των μέτρων για τη συγκράτηση του ιού, τα μέτρα νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής είναι πιθανόν να χρησιμοποιηθούν ως απαραίτητα για την παροχή ρευστότητας και πιστωτικής στήριξης για την άμβλυνση των διαρκών επιπτώσεων στην ανάπτυξη.
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας (PBoC) ανακοίνωσε ότι, εν αναμονή της εισερχόμενης έλλειψης ρευστότητας, θα παρέχει επαρκή υποστήριξη ρευστότητας για την υποστήριξη τραπεζών και επιχειρήσεων που επηρεάστηκαν αρνητικά.
Στο δημοσιονομικό επίπεδο, οι αρχές θα μπορούσαν να ανακοινώσουν μεγαλύτερο δημοσιονομικό έλλειμμα το 2020, εάν το κόστος καταπολέμησης της επιδημίας είναι σημαντικό.
Ακόμη και με αυστηρά μέτρα περιορισμού και πεδίο εφαρμογής της νομισματικής και δημοσιονομικής αντίδρασης στην Κίνα, η DBRS αναμένει αρνητική πίεση στην ανάπτυξη του α’ τριμήνου 2020. Εάν υπάρξει μια αποτελεσματική πολιτική απάντηση, οι οικονομικές επιπτώσεις είναι πιθανό να περιοριστούν σε 1-2 τρίμηνα.
Ωστόσο, είναι πολύ νωρίς για να πούμε πόσο γρήγορα και για πόσο διάστημα ο ιός θα συνεχίσει να εξαπλώνεται.
Image

Scope: Οι μακροπρόθεσμες παρενέργειες του κορωνοϊού είναι σημαντικότερες, από τις άμεσες επιπτώσεις στο ΑΕΠ της Κίνας

Η επιδημία του κορωνοϊού παρουσιάζει κινδύνους ύφεσης για την ανάπτυξη της Κίνας το 2020, αλλά οι επιπτώσεις στην αξιολόγησή της θα εξαρτηθούν περισσότερο από τις πολιτικές απαντήσεις που θα μπορούσαν να μειώσουν ή επιδεινώσουν τους μακροπρόθεσμους χρηματοοικονομικούς κινδύνους υποστηρίζει ο γερμανικός οίκος αξιολόγησης Scope.
Μια πτώση στους ρυθμούς ανάπτυξης της Κίνας θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία.
Το ξέσπασμα έχει εκτοπίσει δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους στην Κίνα (Α + / Αρνητικό).
Ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται σε τουλάχιστον 213 με τον αριθμό των λοιμώξεων να πλησιάζει τους 10.000.
«Πριν από αυτό το τελευταίο οικονομικό σοκ, η Κίνα αγωνιζόταν ήδη με μια σταδιακή διαδικασία επιβράδυνσης της οικονομικής ανάπτυξης, η οποία εκτιμήθηκε στο 5,8% το 2020, μετά από 6,1% το 2019 και 6,7% το 2018», λέει ο Dennis Shen, αναλυτής του Scope.
«Καθώς η κατάσταση βρίσκεται σε εξέλιξη, χρειαζόμαστε περισσότερη σαφήνεια ως προς την έκταση της σοβαρότητας και της διάρκειας της επιδημίας, πριν μπορέσουμε να αξιολογήσουμε το βαθμό οποιουδήποτε κινδύνου για τον περιορισμό της αύξησης της τάξης του 5,8% για το τρέχον έτος».
«Η αστάθεια που προκαλείται από τον κορωνοϊό σε πολλές πόλεις θα έχει αντίκτυπο στην ανάπτυξη της Κίνας, ακόμη και αν ο αντίκτυπος περιορίζεται κατά κύριο λόγο στο πρώτο τρίμηνο, αν όχι ίσως στο πρώτο εξάμηνο του 2020, με κάποια ανάκαμψη στη συνέχεια.
«Η ανθρώπινη κινητικότητα υφίσταται σε ισχυρούς περιορισμούς, ενώ τα όρια επέκτασης του ιού παραμένουν ασαφή - αυτό ισχύει και για τους κατοίκους σε επαρχίες μακριά από το επίκεντρο του ιού», λέει ο Shen.
«Εστιατόρια, καταστήματα, κινηματογραφικές αίθουσες και αεροπορικές διαδρομές έχουν κλείσει και δεν πραγματοποιούνται συναλλαγές σε σημαντικά τμήματα της οικονομίας.
Οι ξένες εταιρείες έχουν αναστείλει προσωρινά τις δραστηριότητες τους στην Κίνα. Θα υπάρξει αντίκτυπος στη βιομηχανική παραγωγή, τις λιανικές πωλήσεις, τις εξαγωγές αγαθών και τον τουρισμό.»
Για λόγους σύγκρισης, η συχνότητα εμφάνισης του σοβαρού οξέος αναπνευστικού συνδρόμου (SARS) το 2003, ενώ ήταν βραχύβια, μείωσε την οικονομική ανάπτυξη στην Κίνα κατά 0,5% έως 1% για το συγκεκριμένο ημερολογιακό έτος.
Ωστόσο, σε αντίθεση με το 2003, ένα μερίδιο της μείωσης των πωλήσεων των καταστημάτων αυτή τη φορά λόγω των στιγμιαίων εγχώριων εμποδίων στο λιανικό εμπόριο θα αντισταθμιστεί μέσω της αύξησης των online πωλήσεων.
«Οποιαδήποτε έλξη αυτή τη φορά που απειλεί να τραβήξει προς τα κάτω, σε σημαντικό βαθμό την ανάπτυξη από ένα ετήσιο ποσοστό 6% για το 2020 πολύ πιθανόν θα συναντήσει μια σημαντική πολιτική αντίδραση».
Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει μειώσεις των δεικτών απαίτησης ελάχιστων αποθεματικών τραπεζών και επιτοκίων, εισροές ρευστότητας και στοχοθετημένη πιστωτική στήριξη παράλληλα με πρόσθετη δημοσιονομική επέκταση.
«Η Κίνα έχει αντιμετωπίσει διαδοχικές προκλήσεις όσον αφορά την επίτευξη αυξημένων ετήσιων στόχων ανάπτυξης, από την εμπορική διαμάχη ΗΠΑ-Κίνας έως τις θεσμικές μεταρρυθμίσεις που αποσκοπούν στην παρεμπόδιση της συσσώρευσης χρεών εταιρικού και χρηματοπιστωτικού τομέα.
Η κυβέρνηση έχει ανταποκριθεί σε τέτοιες διαταραχές ανάπτυξης, δυστυχώς, συχνά μέσω υπερβολικά βραχυπρόθεσμων μέτρων νομισματικής και δημοσιονομικής ώθησης», λέει ο Shen.
«Ο κίνδυνος είναι τώρα ότι μια δυσανάλογη πολιτική αντίδραση σε αυτή την επιδημία δημόσιας υγείας θα μπορούσε να επιδεινώσει τις υπάρχουσες μακροοικονομικές ανισορροπίες».
Το χρέος του μη χρηματοπιστωτικού τομέα της Κίνας ανήλθε στο 261,5% του ΑΕΠ από το τρίτο τρίμηνο του 2019, αφού σχεδόν διπλασιάστηκε από το χαμηλότερο επίπεδο της τάξης του 142,6% στο τέλος του 2008.
Το δημοσιονομικό έλλειμμα, το ταμείο σταθεροποίησης του προϋπολογισμού που μεταφέρθηκε και αποκλείστηκε από τις εκτός ισολογισμού δραστηριότητες των τοπικών κυβερνήσεων, ανήλθε στο 5% περίπου του ΑΕΠ το 2019.
Αυτό το έλλειμμα θα μπορούσε να αυξηθεί το 2020.
Αυτό συμβάλλει στην αύξηση του χρέους της γενικής κυβέρνησης το οποίο ανέρχεται περίπου στο 56% του ΑΕΠ στα τέλη του 2019, διπλασιάστηκε από 27% το 2008.
«Αν και το άμεσο κυκλικό ΑΕΠ που επλήγη από την ανάπτυξη της Κίνας για το 2020 λόγω αυτής της επιδημίας δεν πρέπει να υπερβάλλει όσον αφορά στη σημασία της για τις αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας A + της Κίνας, οι συνέπειες αυτής της πιο πρόσφατης κρίσης θα μπορούσαν να έχουν μεγαλύτερη σημασία αν η κυβέρνηση ανταποκρινόταν σε υπερβολικά επιθετικές βραχυπρόθεσμες μακροπρόθεσμες ενέργειες τόνωσης που αυξάνουν τον τομέα της γενικής κυβέρνησης και τις αδυναμίες του χρηματοπιστωτικού συστήματος.»
Η επιπρόσθετη χαλάρωση που στοχεύει στην επίτευξη βραχυπρόθεσμων φιλοδοξιών ανάπτυξης, ιδίως με το 2020 που αποτελεί το ορόσημο για τους οικονομικούς στόχους μετά από δεκαετείς στόχους που τέθηκαν το 2010, θα μπορούσε να έχει μακροπρόθεσμες συνέπειες και είναι αντίθετη στις θετικές μεταρρυθμίσεις που η Κίνα έχει επιδιώξει προκειμένου να περιορίσει τον κίνδυνο στο χρηματοπιστωτικό της σύστημα.
Τέλος, ο αντίκτυπος του ιού θα είναι πιο σημαντικός τώρα όσον αφορά την παγκόσμια οικονομία από ό, τι στην περίπτωση του επεισοδίου SARS.
Η Κίνα αντιπροσώπευε το 16% του παγκόσμιου ΑΕΠ το 2019 (έναντι 4% το 2003).
Επιπλέον, το Scope εκτιμά ότι η Κίνα, μολονότι αντιμετωπίζει την ασθενέστερη ετήσια οικονομική ανάπτυξη σε 29 χρόνια, αντιπροσώπευε το 33% της παγκόσμιας ανάπτυξης το 2019, έναντι 19% για τις ΗΠΑ ως ο δεύτερος μεγαλύτερος παγκόσμιος παράγοντας ανάπτυξης.
«Η επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της Κίνας 2020 θα μπορούσε να έχει συνέπειες σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς υπάρχουν πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα, μέσω των παγκόσμιων δικτύων εφοδιασμού και του οικονομικού κλίματος», λέει ο Shen.
«Υπολογίζουμε ότι η παγκόσμια ανάπτυξη θα φθάσει μόλις το 3% το 2020 και θα αναθεωρηθεί αυτή η εκτίμηση με βάση τις επιπτώσεις που θα έχει η επιδημία καθώς και άλλες σχετικές πρόσφατες εξελίξεις όπως η εμπορική συμφωνία πρώτης φάσης μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ».
Εκτιμάται ότι η ανάπτυξη της Κίνας θα επιβραδυνθεί περισσότερο από ό, τι αναμενόταν, γεγονός που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τους υψηλότερους στόχους της αγοράς επιπλέον αμερικανικών εμπορευμάτων αξίας 200 δισ. δολαρίων κατά τα επόμενα δύο χρόνια, ως μέρος της εμπορικής συμφωνίας πρώτης φάσης ή εξασθενίζοντας σημαντικά το γιουάν, που τώρα αγγίζει την αναλογία των 7 γιουάν το δολάριο.
Τέτοιες εκδηλώσεις θα μπορούσαν να προκαλέσουν ανησυχίες στους επενδυτές για το τι μπορεί να κάνει η απρόβλεπτη κυβέρνηση των ΗΠΑ σε σχέση με την εμπορική ανακωχή με την Κίνα.

Moody's: Ο κορωνοϊός θα επηρεάσει τις δαπάνες στην Κίνα - Θα υπάρξει αντίκτυπος σε πολλές χώρες και στις πολυεθνικές

Σε συναγερμό παραμένει η παγκόσμια κοινότητα για την επιδημία της ιογενούς πνευμονίας που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός, καθώς παρά τα μέτρα που λαμβάνει η Κίνα, ο ιός όχι μόνο δεν περιορίζεται αλλά εξακολουθεί να εξαπλώνεται.
Είναι χαρακτηριστικό πως ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε στους 170, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση από την ημέρα που ξέσπασε η επιδημία, και ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θα πραγματοποιήσει νέα έκτακτη συνεδρίαση σήμερα Πέμπτη 30/1 προκειμένου να αποφασίσει αν η επιδημία «αποτελεί έκτακτη ανάγκη παγκόσμιας εμβέλειας».
Όπως αναφέρει σε report του ο οίκος αξιολόγησης Moody’s o πρωταρχικός αντίκτυπος είναι στην ανθρώπινη υγεία.
Ωστόσο, ο κίνδυνος μόλυνσης επηρεάζει την οικονομική δραστηριότητα και τις χρηματοπιστωτικές αγορές.
Ο άμεσος και σημαντικότερος οικονομικός αντίκτυπος είναι στην Κίνα , αλλά θα επιδράσει παγκοσμίως, δεδομένης της σημασίας της Κίνας στην παγκόσμια ανάπτυξη καθώς και στα παγκόσμια έσοδα των πολυεθνικών εταιρειών.
Ανά τομέα, ο νέος κορωνοϊός θα έχει τις μεγαλύτερες αρνητικές επιπτώσεις στους τομείς των αγαθών και των υπηρεσιών εντός και εκτός της Κίνας που βασίζονται σε κινέζους καταναλωτές και ενδιάμεσα προϊόντα.
Σύμφωνα με την Moody’s οι επιπτώσεις έχουν προσωρινό αντίκτυπο στην οικονομία της Κίνας και η ετήσια αύξηση του ΑΕΠ στην Κίνα θα είναι σύμφωνη με τις προβλέψεις για 5,8% το 2020. Ωστόσο, η σύνθεση της ανάπτυξης πιθανότατα θα μεταβληθεί εξαιτίας της επιβράδυνσης της κατανάλωσης κατά το πρώτο τρίμηνο του 2020.
Παρόλα αυτά, εξακολουθεί να υπάρχει υψηλό επίπεδο αβεβαιότητας γύρω από το χρονικό ορίζοντα και την ένταση της εκδήλωσης του κορωνοϊού και η Moody’s θα αναθεωρήσει τις προβλέψεις της καθώς εξελίσσονται οι συνθήκες.
Μετά το ξέσπασμα του σοβαρού οξέος αναπνευστικού συνδρόμου (SARS) το 2003, η ανάπτυξη και οι χρηματοπιστωτικές αγορές στην Κίνα αποδυναμώθηκαν σημαντικά, αλλά για ένα μικρό χρονικό διάστημα.
Μια αντισταθμιστική ανάκαμψη περιόρισε τις συνολικές αρνητικές επιπτώσεις στην ετήσια ανάπτυξη.
Αλλά η επιδημία του SARS δεν είναι συγκρίσιμη, καθώς η σύνθεση της κινεζικής οικονομίας έχει αλλάξει αισθητά από το 2003, όπως δείχνει η έκθεση που ακολουθεί.
Τα τελευταία 16 χρόνια, η συμβολή της κατανάλωσης στην οικονομική ανάπτυξη της Κίνας έχει αυξηθεί σημαντικά.
Επομένως, η επίπτωση του κορωνοϊού μέσω του καναλιού κατανάλωσης μπορεί να είναι υψηλότερη τώρα.
Εάν υπάρχει πράγματι μια απότομη επιβράδυνση της κατανάλωσης, θα πρέπει να αναμένουμε ότι η μακροοικονομική πολιτική θα χαλαρώσει.
Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε μετατόπιση των κινητήριων δυνάμεων ανάπτυξης το 2020.
Ο ιός πιθανότατα θα επηρεάσει τα έσοδα των τομέων μεταφορών, καταλυμάτων, εστιατορίων, λιανικής και υπηρεσιών στην Κίνα.
Ωστόσο, ο αντίκτυπος στις πωλήσεις λιανικής πώλησης θα μπορούσε να είναι μικρότερος σε σύγκριση με την αδυναμία που ακολούθησε το ξέσπασμα του SARS λόγω της ταχείας μετάβασης στις πωλήσεις μέσω διαδικτύου στην Κίνα κατά την τελευταία δεκαετία.
Η μη διακριτική ζήτηση των καταναλωτών που σχετίζεται με τον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης και τον ιατρικό εξοπλισμό πιθανότατα θα αυξηθεί.
Οι αρχές του κινέζικου κράτους ανέλαβαν να λάβουν μέτρα απομόνωσης για να περιορίσουν τη μόλυνση, συμπεριλαμβανομένου του κλεισίματος των δημόσιων συγκοινωνιών σε ορισμένες πόλεις και της διενέργειας ελέγχου σε μεγάλα κέντρα μεταφορών.
Αυτά τα μέτρα συμβάλλουν στην εξάπλωση της λοίμωξης και στην πρόωρη θεραπεία, παρόλο που αυξάνουν το κόστος και περιορίζουν την οικονομική δραστηριότητα.
Ανάμεσα στις προκλήσεις της περιεκτικότητας του κορωνοϊού συγκαταλέγεται ότι μπορεί να είναι μεταδοτική κατά την περίοδο επώασης και πολλά από τα μολυσμένα ή δυνητικά μολυσμένα άτομα Σεληνιακό νέο έτος.
Οι επόμενες εβδομάδες θα είναι ζωτικής σημασίας για τον προσδιορισμό της έκτασης της μόλυνσης και της αποτελεσματικότητας των μέτρων απομόνωσης.
Η απώλεια παραγωγικότητας πιθανότατα θα επηρεάσει την εγχώρια προσφορά λόγω ασθένειας, τραυματισμών και ενδεχόμενων καθυστερήσεων στην παραγωγή.
Αυτή η κατάσταση πιθανότατα θα μειώσει επίσης την ιδιωτική επένδυση, αλλά αυτό το αποτέλεσμα θα είναι δευτερεύον της επίδρασης στις καταναλωτικές δαπάνες και θα εξαρτηθεί επίσης από την ανταπόκριση της μακροοικονομικής πολιτικής.

Image

Η κινεζική επαρχία Hubei θα φέρει το κύριο βάρος της οικονομικής επίδρασης


Η εκδήλωση του κορωνοϊού ξεκίνησε στο Wuhan, πρωτεύουσα της επαρχίας Hubei και το βασικό κέντρο μεταφορών και βιομηχανίας στην κεντρική Κίνα.
Οι οικονομικές επιπτώσεις στην τοπική περιοχή θα είναι σημαντικές.
Η επαρχία Hubei αναμενόταν να σημειώσει ρυθμό περιφερειακής οικονομικής ανάπτυξης έως 7,8% το 2020, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, 200 μονάδες βάσης υψηλότερες από τις προβλέψεις μας για τη συνολική οικονομία της Κίνας.
Ως η μεγαλύτερη πληθυσμιακή και έβδομη επαρχία της Κίνας από το ΑΕΠ, η επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας θα έχει σημαντικές επιπτώσεις για ολόκληρη τη χώρα.
Ο ρόλος της Hubei στη σύνδεση της ανατολικής ακτής της Κίνας με τις κεντρικές και δυτικές περιοχές θα επεκτείνει το φαινόμενο τις γειτονικές χώρες και τις επαρχίες με μεγαλύτερη εξάρτηση από τους τομείς των υπηρεσιών και με υψηλότερη πληθυσμιακή πυκνότητα.

Το μέγεθος και η διασυνδεσιμότητα της Κίνας ενισχύουν τον παγκόσμιο αντίκτυπο

Ο φόβος του κινδύνου μετάδοσης είναι ήδη εμφανής στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές.
Επιπλέον, οι αρνητικές επιπτώσεις θα επηρεάσουν επίσης χώρες, κλάδους και εταιρείες που είτε αποκομίζουν έσοδα είτε παράγουν στην Κίνα.
Η Κίνα έχει ακόμη μεγαλύτερο μερίδιο στην παγκόσμια ανάπτυξη και συνδέεται ακόμη περισσότερο με τον υπόλοιπο κόσμο παρά με τον ιό SARS.
Εάν το ξέσπασμα του ιού εξαπλωθεί σημαντικά εκτός της Κίνας, θα αυξηθεί ενδεχομένως η επιβάρυνση των τομέων της υγειονομικής περίθαλψης σε άλλες πληγείσες χώρες.
Τα έσοδα των εταιρειών και των τομέων που βασίζονται στη ζήτηση της Κίνας θα επηρεαστούν, καθώς η ζήτηση αυτή θα εξασθενίσει. Η επιδημία θα έχει επίσης ενδεχομένως διαταραχές στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού.
Οι παγκόσμιες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην πληγείσα περιοχή ενδέχεται να προκαλέσουν ζημίες εξόδου εξαιτίας της εκκένωσης των εργαζομένων.
Οι εταιρείες που λειτουργούν εκτός Κίνας, οι οποίες έχουν ισχυρή εξάρτηση από την προηγούμενη παραγωγή που παράγεται από την πληγείσα περιοχή, θα είναι επίσης υπό πίεση εξαιτίας ενδεχόμενων διακοπών της αλυσίδας εφοδιασμού που προκύπτουν από προσωρινές καθυστερήσεις στην παραγωγή.

Άλλες οικονομίες στην περιοχή Ασίας - Ειρηνικού είναι ευάλωτες στην πτώση του τουρισμού από την Κίνα

Το ξέσπασμα του κορωνοϊού θα επηρεάσει τους τομείς του τουρισμού σε άλλα μέρη της περιοχής και θέσεις εκτός της περιοχής που έχουν τουρίστες από την Κίνα.
Το αρχικό κρούσμα σημειώθηκε λίγες εβδομάδες πριν από το Σεληνιακό Νέο Έτος, το οποίο γίνεται όλο και πιο δημοφιλής χρόνος για ταξίδια.
Η Κίνα επέβαλε ταξιδιωτικές απαγορεύσεις στις ομαδικές εκδρομές για να περιορίσει την εξάπλωση του ιού.
Ο φόβος της μετανάστευσης του κορωνοϊού μπορεί να εμποδίσει τον καταναλωτή και να επηρεάσει τον τουρισμό, τα ταξίδια, το εμπόριο και τις υπηρεσίες στο Χονγκ Κονγκ, το Μακάο, την Ταϊλάνδη, την Ιαπωνία, χώρες οι οποίες ήταν οι κορυφαίοι προορισμοί των κινεζικών τουριστών τα τελευταία χρόνια.
Η εθνική διοίκηση μετανάστευσης της Κίνας κατέγραψε εξερχόμενα ταξίδια αυξήθηκε κατά 12% ετησίως σε 6,3 εκατομμύρια ταξίδια κατά τη διάρκεια του σεληνιακού νέου έτους 2019.
Μετά το ξέσπασμα του SARS, ο τουρισμός μειώθηκε απότομα στις περισσότερες από αυτές τις οικονομίες, ιδίως στη Σιγκαπούρη και τη Χονγκ Κονγκ, οι οποίες υποβλήθηκαν επίσης σε σχετικά υψηλό αριθμό λοιμώξεων.
Αναμένουμε ο κίνδυνος δυνητικών αρνητικών επιπτώσεων στον εγχώριο τουρισμό στις γειτονικές χώρες να είναι υψηλότερος από ό, τι κατά τη διάρκεια του SARS, επειδή οι Κινέζοι υπήκοοι αποτελούν πλέον το μεγαλύτερο μερίδιο επισκεπτών σε άλλες οικονομίες Ασίας-Ειρηνικού.
Το χρονοδιάγραμμα είναι ιδιαίτερα κακό για την Ιαπωνία, καθώς επιδιώκει να ανακάμψει από την πτώση στην κατανάλωση και πιθανώς την αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ το τελευταίο τρίμηνο του 2019 μετά την αύξηση του φόρου επί των πωλήσεων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης