Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γενεύη: Συνεδριάζει η Κοινή Λιβυκή Στρατιωτική Επιτροπή με εκπροσώπους των αντιμαχόμενων πλευρών, υπέρ της εκεχειρίας

Γενεύη: Συνεδριάζει η Κοινή Λιβυκή Στρατιωτική Επιτροπή με εκπροσώπους των αντιμαχόμενων πλευρών, υπέρ της εκεχειρίας
Οι συνομιλίες της Γενεύης έχουν ως στόχο την οικοδόμηση εμπιστοσύνης και τη δημιουργία ενός μηχανισμού επιτήρησης της εκεχειρίας
Στρατιωτικοί εκπρόσωποι των αντιμαχόμενων πλευρών στη Λιβύη ξεκίνησαν σήμερα Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου, συνομιλίες στη Γενεύη, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, με στόχο την επίτευξη εκεχειρίας μετά από 10 μήνες συγκρούσεων στα περίχωρα της Τρίπολης.
Η αποκαλούμενη «Κοινή Λιβυκή Στρατιωτική Επιτροπή» περιλαμβάνει πέντε υψηλόβαθμους αξιωματικούς του Λιβυκού Εθνικού Στρατού του στρατάρχη Khalifa Haftar και πέντε αξιωματικούς των δυνάμεων της διεθνώς αναγνωρισμένης Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (GNA).
Ο Haftar εξαπέλυσε επίθεση τον περασμένο Απρίλιο για να καταλάβει την Τρίπολη, όπου εδρεύει η GNA.
Λόγω των μαχών έχουν εκτοπιστεί περισσότεροι από 150.000 άνθρωποι, ενώ ξένες δυνάμεις αναμιγνύονται ολοένα και περισσότερο στη Λιβύη.
Ο Haftar υποστηρίζεται από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Αίγυπτο, την Ιορδανία, τη Ρωσία και τη Γαλλία ενώ η κυβέρνηση στηρίζεται από την Τουρκία.
Ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός καθυστέρησε να ορίσει εκπροσώπους για αυτές τις στρατιωτικές συνομιλίες και φαίνεται ότι πήρε την απόφαση να συμμετάσχει σε αυτές μόνο αφού η Τουρκία εφοδίασε την GNA με αντιαεροπορικά συστήματα, στερώντας από τον Haftar και τους υποστηρικτές του το πλεονέκτημα που είχαν, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.
Οι συνομιλίες της Γενεύης έχουν ως στόχο την οικοδόμηση εμπιστοσύνης και τη δημιουργία ενός μηχανισμού επιτήρησης της εκεχειρίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης