Αλήθειες και παραπληροφόρηση για προστασία πρώτης κατοικίας, στρατηγικούς κακοπληρωτές και funds που αγοράζουν κόκκινα δάνεια

Αλήθειες και παραπληροφόρηση για προστασία πρώτης κατοικίας, στρατηγικούς κακοπληρωτές και funds που αγοράζουν κόκκινα δάνεια
Στρατηγικοί κακοπληρωτές: Ένας κλασσικός αλλά μη πειστικός μύθος, αντιστοιχούν μόλις στο 5% με 6% του συνόλου των NPEs
Ποια είναι η αλήθεια και που βρίσκεται η παραπληροφόρηση σε 3 βασικά ζητήματα που είναι απότοκος της μακροχρόνιας κρίσης, δηλαδή της προστασίας πρώτης κατοικίας, των στρατηγικών κακοπληρωτών και της πώλησης κόκκινων δανείων σε funds.
Με αφορμή την κόντρα που έχει ξεσπάσει για την πλήρη άρση της προστασίας της πρώτης κατοικίας από τον Μάιο του 2020 ο Άδωνις Γεωργιάδης ο υπουργός Ανάπτυξης έκανε κάποιες δηλώσεις αλλά θα εστιάσουμε μόνο σε μια…
Η προστασία της πρώτης κατοικίας ζημιώνει την εθνική οικονομία.

Όχι η προστασία της πρώτης κατοικίας δεν ζημιώνει την οικονομία – Η πλήρη άρση δεν θα οδηγήσει και σε εξυγίανση των τραπεζών

Πρωτίστως να αναφερθεί ότι η Ελλάδα είναι μια από τις ελάχιστες χώρες παγκοσμίως που διαθέτει νομικό καθεστώς προστασίας πρώτης κατοικίας.
Στις περισσότερες χώρες δεν υφίσταται η έννοια της προστασία της πρώτης κατοικίας.
Στην Ισπανία π.χ. παρατηρήθηκε το φαινόμενο των επιθετικών εξώσεων από τις κατοικίες οικογενειών που δεν πλήρωναν τις υποχρεώσεις τους προς τις τράπεζες, τα στεγαστικά τους δάνεια.
Πουθενά ουσιαστικά στην Ευρώπη δεν υφίσταται η έννοια της προστασίας αν και υπάρχουν κάποιοι μηχανισμοί στην Πορτογαλία, Γαλλία Ιταλία όπου δεν προστατεύεται η πρώτη κατοικία αλλά οι πολίτες που διαμένουν στις πρώτες κατοικίες.
Η Ελλάδα εάν άρει την προστασία της πρώτης κατοικίας, ουσιαστικά θα εναρμονιστεί με τα ισχύοντα στην Ευρώπη αλλά στην πράξη οι τράπεζες δεν βοηθήθηκαν ουσιωδώς από την πλήρη απελευθέρωση.
Οι τράπεζες στην Ισπανία, κατάσχεσαν χιλιάδες διαμερίσματα, υπολογίζονται σε 450.000 στην αρχή του μέτρου των επιθετικών εξώσεων αλλά στην πράξη κέρδισαν ελάχιστα όταν άρχισαν την εκποίηση των ακινήτων.
Ειδικά στην Ελλάδα όπου οι τράπεζες έχουν χρηματοδοτηθεί, ανακεφαλαιοποιηθεί κατά κόρον από το κράτος τα μεγέθη που αφορούν προστασία πρώτης κατοικίας μπορεί να φθάνει τις 500 χιλιάδες σε πραγματική βάση, αλλά δεν θα μεταβάλλει τις βασικές παραμέτρους των ισολογισμών.
Πολύ περισσότερο η προστασία της πρώτης κατοικίας δεν έχει ουσιώδη επίδραση στην οικονομία τουλάχιστον έτσι όπως παρουσιάζεται.
Ο υπουργός ανάπτυξης μάλλον χρησιμοποιεί την άρση της προστασίας ως φόβητρο για τους πολίτες να σπεύσουν να πάρουν μέτρα, ειδικά να συνεργαστούν με τις τράπεζες ώστε να τακτοποιήσουν τις εκκρεμότητες τους.

Στρατηγικοί κακοπληρωτές: Ένας κλασσικός αλλά μη πειστικός μύθος, αντιστοιχούν μόλις στο 5% με 6% του συνόλου των NPEs

Υπάρχουν πολλοί στρατηγικοί κακοπληρωτές μπορεί να φθάνουν και τα 20-25 δισεκ. προβληματικά δάνεια έχει λεχθεί πολλές φορές αλλά όλα αυτά είναι ένας μύθος.
Οι στρατηγικοί κακοπληρωτές είναι πολύ περιορισμένος αριθμός το πολύ να αγγίζουν τα 4-5 δισεκ. ή 5-6% του συνόλου των NPEs.
Ο μύθος ότι ο επιχειρηματίες ή το φυσικό πρόσωπο έχει και δεν πληρώνει το απορρίπτουν πλέον και οι τράπεζες.  
 Π.χ. η Εθνική και η Eurobank συμφωνούν ότι ο αριθμός των στρατηγικών κακοπληρωτών είναι πολύ μικρότερος από αυτόν που εμφανίζεται.

Τα funds αγοράζουν ή αξιοποιούν 84 δισεκ. NPEs προσφέροντας 1,4 δισεκ. αυτό ονομάζεται ξεπούλημα…

Οι ελληνικές τράπεζες, οι θεσμικές αρχές, η κυβέρνηση βλέπουν την λύση στις εταιρίες διαχείρισης, που όλες είναι ξένες – όλως τυχαίως – λες και ότι τα ελληνικά τραπεζικά στελέχη δεν μπορούν να κάνουν την ίδια ή καλύτερη δουλειά με τα funds.
Οι ελληνικές τράπεζες έχουν προγραμματίσει
-Η Πειραιώς διάθεσε 27 δισεκ. διαχείριση προβληματικών δανείων στην Intrum έναντι 410 εκατ ευρώ και θα τιτλοποιήσει και 8 δισεκ. NPEs.
- Η Eurobank για ένα σύνθετο και σίγουρα πιο κοστοβόρο κεφαλαιακά μοντέλο που αφορά 26 δισεκ. NPEs έλαβε 288 εκατ και υπό όρους τα 40 εκατ τα καθαρά είναι 248 εκατ και τα 40 εκατ επιπλέον έσοδα σε βάθος ετών.
Πρακτικά η Eurobank θα πάρει 248 εκατ ευρώ άμεσα τα υπόλοιπα 40 εκατ σε μέλλοντα χρόνο.
-Η Alpha bank θα τιτλοποιήσει 12 δισεκ. NPEs και θα διαθέσει την διαχείριση συνολικά 24 δισεκ. σε κάποιο διεθνές funds ίσως την Pimco.
-H Εθνική θα τιτλοποιήσει 7 δισεκ. NPEs και θα τα εντάξει σε κάποιο από τα σχήματα της Eurobank ή Alpha bank.
Δηλαδή συνολικά 84 δισεκ. καθώς τόσα είναι τα NPEs που διαχειρίζονται οι τράπεζες και έναντι όλων αυτών θα πάρουν από τους ξένους επενδυτές 1,4 δισεκ.
Δηλαδή θεωρούμε ότι προσφέροντας 84 δισεκ. που αντιστοιχεί σχεδόν στο σύνολο της εθνικής ιδιωτικής οικονομίας – ειδικά των επιχειρήσεων – έναντι 1,4 δισεκ. ή 1,6% της ονομαστικής αξίας… οι ξένοι επενδυτές εισρέουν στην Ελλάδα.
Ας αναλογιστούμε ότι με βάση την ελληνική πατέντα προσφέρουμε μια περιουσία – έστω και προβληματική αλλά δυνητικά κερδοφόρα – στο 1,6% της ονομαστικής αξίας.
Αυτό προσελκύει η Ελλάδα ορισμένα funds – ελάχιστα στην πράξη – που προσφέρουν ακόμη λιγότερα για να πάρουν 84 δισεκ. που αντιστοιχούν στο 44% του ελληνικού ΑΕΠ.
Δίνουμε εντός ή εκτός εισαγωγικών στα ξένα funds το 44% του ελληνικού ΑΕΠ για να πάρουν οι τράπεζες 1,4 δισεκ. που αντιστοιχεί στο 0,7% του ΑΕΠ της Ελλάδος.
Αυτό δεν ονομάζεται επιτυχία, ούτε επένδυση, ούτε ανάπτυξη απλά βρέθηκε ένας ωραίος, έξυπνος τρόπος για να βγουν σημαντικά κέρδη εις βάρος των κορόιδων.
Οι ελληνικές τράπεζες θα έπρεπε να διαχειριστούν με ίδια μέσα τα προβληματικά δάνεια, να υπάρξουν αποσχίσεις και ουσιαστικά καλές και κακές τράπεζες ώστε να δοθεί ώθηση στις καλές τράπεζες αλλά δεν νοείται οι έλληνες τραπεζίτες να περιμένουν την διευθέτηση του προβλήματος από ξένα funds.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS