Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ανάφλεξη στη Συρία - 4 νεκροί Τούρκοι στρατιώτες από πυρά των δυνάμεων Assad - Μόσχα σε Άγκυρα: Δεν είχατε ειδοποιήσει

Ανάφλεξη στη Συρία - 4 νεκροί Τούρκοι στρατιώτες από πυρά των δυνάμεων Assad - Μόσχα σε Άγκυρα: Δεν είχατε ειδοποιήσει
Στόχους θεωρεί η Τουρκία τις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις γύρω από τουρκικές θέσεις στην Ιντλίμπ
Τη θέση πως δεν είχε προειδοποιηθεί για τις επιχειρήσεις της Τουρκίας στη βορειοδυτική περιφέρεια Ιντλίμπ της Συρίας διατύπωσε το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας, αναφερόμενο στα πυρά που δέχθηκαν τουρκικές δυνάμεις από τον κυβερνητικό στρατό της Συρίας.
Αποτέλεσμα των επιθέσεων αυτών ήταν να σκοτωθούν 4 Τούρκοι στρατιώτες και να τραυματιστούν άλλοι 9.
Όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Tass, η Ρωσία ανακοίνωσε πως οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις δέχθηκαν πυρά από τις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις επειδή η Ρωσία δεν είχε προειδοποιηθεί για τις επιχειρήσεις της Τουρκίας στη βορειοδυτική περιφέρεια Ιντλίμπ της Συρίας.
Παράλληλα η Μόσχα διέψευσε τους ισχυρισμούς Erdogan περί τουρκικών «χτυπημάτων» κατά των κυβερνητικών δυνάμεων της Συρίας, αναφέροντας πως «αεροπλάνα της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας δεν παραβίασαν τα σύνορα της Συρίας ούτε καταγράφηκαν επιθέσεις εναντίον συριακών στρατευμάτων».
Και όλα αυτά την ώρα που η Τουρκία σηκώνει τους τόνους ζητώντας από τη Μόσχα να μην προασπίσει το καθεστώς του Assad.
H Τουρκία έκανε γνωστό πως μετά την επίθεση αυτή, θα θεωρεί «στόχους» τις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις γύρω από τουρκικές θέσεις παρατήρησης στη βορειοδυτική συριακή επαρχία Ιντλίμπ.
Όπως ανακοίνωσε η Άγκυρα, οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις απάντησαν στο χτύπημα των κυβερνητικών δυνάμεων της Συρίας βομβαρδίζοντας σήμερα θέσεις του συριακού καθεστώτος στη βορειοδυτική Συρία.
Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Τουρκίας, Rejep Tayip Erdogan υποστήριξε πως σκοτώθηκαν από 30 έως 35 στρατιώτες του καθεστώτος, αν και η μη κυβερνητική οργάνωση Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε πως σκοτώθηκαν έξι κυβερνητικοί στρατιώτες.
«Τα αεροπλάνα F-16 μας και τα πυροβόλα μας βομβαρδίζουν αυτή τη στιγμή στόχους που καθορίσθηκαν από τις υπηρεσίες πληροφοριών μας» είπε ο Erdogan, την ώρα που ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου, Omer Celik υποστήριζε πως «το συριακό καθεστώς αποτελεί στο εξής στόχο για μας στην περιοχή έπειτα απ' αυτή την επίθεση».
«Περιμένουμε από τη Ρωσία να μην προασπίσει το καθεστώς ούτε να το προστατεύσει επειδή, μετά την ξεκάθαρη επίθεση στις ένοπλες δυνάμεις μας, οι δυνάμεις του καθεστώτος γύρω από τις θέσεις μας είναι στόχοι.
Η συριακή κυβέρνηση ενεργεί σαν μια τρομοκρατική οργάνωση» είπε ο Celik.

Στα ύψη η ένταση

Οι συγκρούσεις αυτές ανεβάζουν την ένταση στην Ιντλίμπ, το τελευταίο προπύργιο των τζιχαντιστών και των ανταρτών στη Συρία.
Η Τουρκία έχει αναπτύξει στρατιωτικούς σε πολλές θέσεις παρατήρησης στην περιοχή της Ιντλίμπ στο πλαίσιο συμφωνίας που συνήψε με τη Ρωσία.
Όμως οι δυνάμεις του προέδρου της Συρίας, Bashar al Assad με την υποστήριξη της Μόσχας, έχουν ενισχύσει εδώ και μερικές εβδομάδες την επίθεσή τους σ' αυτή την επαρχία, πολλαπλασιάζοντας τους φονικούς βομβαρδισμούς.
Η Άγκυρα, η οποία υποστηρίζει τους σύρους αντάρτες, ανέβασε τον τόνο τις τελευταίες ημέρες, φθάνοντας μέχρι να επικρίνει τη Ρωσία με την οποία η Τουρκία συνεργάζεται εντούτοις στενά στη Συρία.
«Θέλω να απευθυνθώ ιδιαίτερα στις ρωσικές αρχές: ο συνομιλητής μας δεν είσθε εσείς, είναι το (συριακό) καθεστώς.
 Μην προσπαθήσετε να μας εμποδίσετε.
Δεν μπορούμε να μένουμε σιωπηλοί ενώ οι στρατιώτες μας πέφτουν ως μάρτυρες.
Θα συνεχίσουμε να ζητούμε λογαριασμό», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης υποστήριξε ο Erdogan.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης