Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Tις πιέσεις στην Εurobank -3% αντιστάθμισε η Εθνική +1,2%, το ΧΑ -0,82% στις 903 μον. ορατές οι 880 μον. - Κορωνοϊός, Τουρκία οι αιτίες

tags :
Tις πιέσεις στην Εurobank -3% αντιστάθμισε η Εθνική +1,2%, το ΧΑ -0,82% στις 903 μον. ορατές οι 880 μον. - Κορωνοϊός, Τουρκία οι αιτίες
Ο Γενικός και ο Τραπεζικός Δείκτης έσπασαν ενδοσυνεδριακά, τις πρώτες στηρίξεις των 900 και 820 μονάδων αντίστοιχα
(upd16)Πτωτικά έκλεισε η χρηματιστηριακή αγορά, στις 903 μονάδες, με έντονη μεταβλητότητα διασπώντας ενδοσυνεδριακά τις κρίσιμες 900 μονάδες
Το bankingnews έγκαιρα είχε αναφέρει ότι ο βασικός βραχυπρόθεσμος στόχος της αγοράς είναι οι 885-880 μονάδες όπου θα κριθούν οι αντοχές της αγοράς.
Σε γενικές γραμμές μπορεί να λεχθεί ότι το ελληνικό χρηματιστήριο άγεται και φέρεται από την επιδημία του κορωνοϊού όσο και από την ένταση με την Τουρκία στο Αιγαίο.
Οι τράπεζες κινήθηκαν με έντονη μεταβλητότητα, καταγράφοντας πτώση έως -4% ενώ στις δημοπρασίες εμφανίστηκαν αγοραστικές παρεμβάσεις ειδικότερα στην Εθνική +1,18% η οποία έκλεισε στο υψηλό της ημέρας σε αντίθεση με την Eurobank που έκλεισε με απώλειες -3,06% - με χαμηλό ημέρας -3,96%- .
Με ελεγχόμενη πτώση έκλεισαν οι υπόλοιπες τράπεζες, με την  Alpha Bank -1,27% και την Πειραιώς -0,93%
Από την άλλη, ενώ ενδοσυνεδριακά τα κέρδη του δεικτοβαρή ΟΤΕ ανέκοψαν την πτωτική πορεία της αγοράς ...τελικά έκλεισε ήπια ανοδικά στο +0,59% - με υψηλό ήμέρας +1,48% - ενώ πτωτικές τάσεις επικράτησαν στα υπόλοιπα μη τραπεζικά blue chips, με την Motor Oil -2,86%, TITC -2,67%, ΓΕΚΤΕΡΝΑ -2,62%..

Εν τω μεταξύ, σήμερα 3/2 στην πρώτη συνεδρίαση μετά την αργία της κινεζικής πρωτοχρονιάς οι χρηματιστηριακοί δείκτες στην Κίνα κατέρρευσαν με τον δείκτη Shanghai στο -7,72%, παρά την παρέμβαση της κεντρικής τράπεζας και την απαγόρευση του short selling,  με τους επενδυτές να έχουν καταληφθεί από πανικό εξαιτίας της επιδημίας ιογενούς πνευμονίας που προκαλεί ο κορωνοϊός και των οικονομικών επιπτώσεών της.
Από την άλλη, ψυχραιμία επικρατεί στις ευρωαγορές, με τον Dax στη Γερμανία +0,60% ενώ ο Dow Jones στην Wall Street καταγράφει κέρδη +1,20% μετά το seff off της Παρασκευής..
Σε εγρήγορση βρίσκεται ο πλανήτης εξαιτίας του κορωνοϊού, καθώς η μετάδοσή του είναι ταχεία και εξαπλώνεται, πλέον, σε πολλές χώρες της υφηλίου πέραν της Κίνας.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), αν και καθυστέρησε αρκετά, αποφάσισε να χαρακτηρίσει τον κορωνοϊό ως κατάσταση έκτακτης ανάγκης, με δεδομένο ότι έχουν ανακοινωθεί 17.205. κρούσματα στην Κίνα και οι νεκροί έφθασαν στους 362, ενώ ο κοροναϊός  έχει εξαπλωθεί σε 24 χώρες.
Στα τραπεζικά νέα, την Πέμπτη 6.2.2020 κατά πάσα πιθανότητα θα ανοίξει το βιβλίο προσφορών για την έκδοση Tier II της Alpha Bank ύψους τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ.
Εν τω μεταξύ σήμερα 3.2.2020 η Alpha Bank έδωσε εντολή στις Citigroup, Goldman Sachs, HSBC, JPMorgan και NatWest, προκειμένου να οργανώσουν επαφές με επενδυτές για την έκδοση ομολόγου Tier II, η οποία μπορεί να φτάσει τα 500 εκατ. ευρώ.
Όπως ανακοίνωσε η Alpha Bank, οι επαφές θα αρχίσουν στις 4 Φεβρουαρίου 2020.
Σε σύντομο χρονικό διάστημα αναμένεται να ακολουθήσει η έκδοση Tier 2, με την επιφύλαξη των όρων της αγοράς, καθώς προτεραιότητα,της τράπεζας είναι η εξασφάλιση όσο το δυνατόν καλύτερης τιμολόγησης  καθώς θα αποτελέσει ένα ακόμα μήνυμα στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.
Oι συστημικές  τράπεζες προετοιμάζουν το έδαφος για να ενισχυθούν κεφαλαιακά ενόψει των τιτλοποιήσεων που προετοιμάζουν στο πλαίσιο του Ηρακλή αντισταθμίζοντας πιθανές κεφαλαιακές απώλειες εξαιτίας της εξυγίανσης του ισολογισμού τους.
Από την άλλη αξίζει να σημειωθεί οι λύσεις τύπου tier 2 είναι πρόσκαιρες ενώ μόνο με τα καθαρά κεφάλαια θα ισχυροποιήσουν τους ισολογισμούς τους.
Κάποιες τράπεζες θα χρειαστούν αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου το 2021 θα πρέπει να βρουν ιδιωτικά κεφάλαια να προσελκύσουν τους επενδυτές
Εν τω μεταξύ, σταθεροποιητικά κινούνται τα ομόλογα της ευρωζώνης, μετά τη σημαντική βελτίωση που καταγράφηκε την προηγόμενη εβδομάδα, με το ελληνικό 10ετές ομόλογο στο 1,18% με χαμηλό 1,1320% στις 30/1, ενώ το ιταλικό 10ετές βρίσκεται στο 0,95% με το μεταξύ spread στις 23 μονάδες βάσης.
Σταθεροποίηση καταγράφεται στο ελληνικό CDS στις 109 μονάδες βάσης ενώ το CDS της Αργεντινής βρίσκεται  στις 5369 μονάδες βάσης από 5263 μονάδες βάσης

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Πτωτικά ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Τραπεζικό Δείκτη στο –1,02% και τον Γενικό Δείκτη -0,64%.
Λίγο μετά τις 12:00 εντάθηκαν οι πιέσεις στις τράπεζες ειδικότερα στην Eurobank -3,96% αλλά και στην πλειονότητα  των μη τραπεζικών blue chips, με ΔΕΗ -3,10%...και  o Τραπεζικός δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -3,33% και ο Γενικός Δείκτης στο -1,48%.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 830,52 μονάδες με πτώση -1,20%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με πτώση -0,82% στις 905 μονάδες έχοντας υψηλό στις 911,94 μονάδες και χαμηλό στις 897,39 μονάδες.
Ο τζίρος συναλλαγών σε μέτρια επίπεδα και επικεντρώθηκε στα μη τραπεζικά blue chips.  
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 64,7 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 5,55 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος 24,3 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 12,1 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 5,5 εκατ. ευρώ και όγκου 360 χιλ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, ο ΟΠΑΠ διακίνησε 161 χιλ. τεμάχια αξίας 1,83 εκατ. ευρώ, η Jumbo διακίνησε 63 χιλ. τεμάχια αξίας 1,16 εκατ. ευρώ και η Motor Oil 132,5 χιλ. τεμάχια αξίας 2,57 εκατ. ευρώ..

Tα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 903 μονάδες, με πρώτη στήριξη τις 900 μονάδες και ακολουθούν οι 885 και οι 865 μονάδες.
Στα πρώτα τεχνικά σημεία αντίστασης βρίσκονται οι 930 μονάδες και ακολουθούν οι  950 και οι 970 μονάδες  
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 830 μονάδες, με πρώτη στήριξη τις 820 μονάδες και ακολουθεί η ζώνη των 800 μονάδων.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 880 -890 μονάδες και ακολουθούν οι 900 και οι 930 μονάδες

Τραπεζικά νέα

Σε τηλεδιάσκεψη για τις τελευταίες τάσεις και εξελίξεις καλεί η Τράπεζα Πειραιώς τους επενδυτές σήμερα στις 6.00 μμ ώρα Ελλάδος.
Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστά, η τράπεζα αναμένεται να ανακοινώσει εμπροσθοβαρή τιτλοποίηση  κόκκινων δανείων στο πλαίσιο του Ηρακλή.
Οπως σημειώνουν αναλυτές η εκτίμηση είναι πως η Τράπεζα θα επιχειρήσει το 2020 να τιτλοποιήσει δάνεια υπερδιπλάσια του αρχικού στόχου που ήταν 3 δισ. ευρώ για το τρέχον έτος.
Ετσι αναμένεται οι τιτλοποιήσεις της τράπεζας να κινηθούν στα 7 δισ. ευρώ. Η τράπεζα θέλει να οδηγηθεί σε μονοψήφιο ποσοστό κόκκινων δανείων το 2023.
Το κόστος σε κεφάλαια των τιτλοποιήσεων αυτών με βάσει υπολογισμούς της αγοράς εκτιμάται σε περίπου 1,1 δισ. ευρώ τουλάχιστον.
Η Πειραιώς  αναμένεται να αναλύσει και τους λοιπούς σχεδιασμούς της για το 2020 μεταξύ των οποίων είναι η σημαντική αύξηση των χορηγήσεων που προβλέπεται να διαμορφωθεί στα 5 δισ. ευρώ αλλά και η ενίσχυση της κερδοφορίας της η οποία προμηνύεται κοντά στα 200 εκατ. ευρώ για το τρέχον έτος.
Με δεδομένο το πολύ καλό κλίμα αλλά και τις κεφαλαιακές ανάγκες που προοπτικά θα αναπτυχθούν τόσο στο πλαίσιο του Ηρακλή όσο και στο πλαίσιο της Bασιλείας ΙV η τράπεζα καθόλου δεν αποκλείεται να σκεφθεί και νέα έκδοση Tier II  μέσα στην τρέχουσα χρονιά.

Η επικαιρότητα

Όλο και περισσότερες χώρες ανακοινώνουν την ύπαρξη κρουσμάτων από τον κορωνοϊό, με ταυτόχρονη λήψη μέτρων για περιορισμό της εξάπλωσής του
Σε εγρήγορση βρίσκεται ο πλανήτης εξαιτίας του κορωνοϊού, καθώς η μετάδοσή του είναι ταχεία και εξαπλώνεται, πλέον, σε πολλές χώρες της υφηλίου πέραν της Κίνας.
Τα κράτη – μέλη των G7 συντονίζονται και προχωρούν σε εντατικές διαβουλεύσεις για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού που εμφανίστηκε στην Κίνα, όπως ανακοίνωσε ο Γερμανός υπουργός Υγείας την Κυριακή (2/2/2020) μετά από τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Αμερικανό ομόλογό του.
Η ανακοίνωση την Κυριακή (2/2) του πρώτου θανάτου έξω από την Κίνα ενός ατόμου που πάσχει από τον νέο κορωνοϊό, που συνέβη στις Φιλιππίνες, αναζωπύρωσε ανησυχίες για την εξάπλωσή του.
Η τελευταία ενημέρωση κάνει λόγο για 362 νεκρούς και για περισσότερα από 17.000 κρούσματα σε 24 χώρες.
Όμως τα διάφορα επιδημιολογικά μοντέλα εκτιμούν ότι στην πραγματικότητα τα περιστατικά λοίμωξης είναι τουλάχιστον 100.000.
Αν και αυτός ο ρυθμός μετάδοσης μεταξύ των ανθρώπων δεν είναι ακόμη τόσο γρήγορος όσο αυτός της γρίπης, είναι εντυπωσιακά ταχύτερος από αυτό που είχαν δει οι επιστήμονες, όταν εμφανίστηκαν οι συγγενικοί κοροναϊοί SARS και MERS.
Νέες επαφές, εντός και εκτός ελληνικών συνόρων, θα έχει αυτή την εβδομάδα η κυβέρνηση με σκοπό την στήριξη των ελληνικών θέσεων για τη μείωση των ονομαστικών στόχων στα πρωτογενή πλεονάσματα και την εξεύρεση δημοσιονομικού χώρου για την σταδιακή κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.
Στην Αθήνα βρίσκεται ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Luis De Guindos, ενώ την Πέμπτη 6/2 θα βρεθεί στην ελληνική πρωτεύουσα και ο επίτροπος Οικονομικών της Ε.Ε. Paolo Gentiloni.
Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Luis de Guindos, δήλωσε σε ημερίδα του ΙΟΒΕ ότι η ελληνική οικονομία οδεύει προς ομαλοποίηση.
Όσον αφορά τα NPLs, ο αξιωματούχος της ΕΚΤ τα χαρακτήρισε ως τη βασική αδυναμία των ελληνικών τραπεζών και της οικονομίας.
Ο ίδιος έδωσε τα εύσημα στον ελληνικό λαό για τις θυσίες που έκανε κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, οι οποίες μάλιστα πλέον δείχνουν ότι έχουν πιάσει τόπο.
Η συνέχεια θα δοθεί την Πέμπτη με την επίσκεψη του επιτρόπου Οικονομικών της Ε.Ε. Πάολο Τζεντιλόνι στην Αθήνα. Είναι η πρώτη φορά που o Gentiloni έρχεται στην χώρα μας και θεωρείται κομβικής σημασίας αυτή η επίσκεψη λόγω της κρίσιμης χρονικής συγκυρίας για την Ελλάδα καθώς από αυτές τις επαφές θα κριθεί εάν στο Eurogroup της 16ης Μαρτίου θα υπάρξουν αναφορές, έστω και με την μορφή προθέσεων για τα αιτήματα που έχει καταθέσει η Αθήνα.
Οι εταίροι πάντως έχουν στείλει μήνυμα στην Αθήνα ότι κάτω από 2,75% του ΑΕΠ  δεν πρόκειται να κατέβει ο στόχος, από 2- 2,5% του ΑΕΠ που ζητά η κυβέρνηση ενώ αφήνουν ανοικτό η αναμόρφωση του στόχου να ισχύσει μόνο για το 2022,τελευταίο έτος της ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα.

Sell off -7,72% στο χρηματιστήριο της Κίνας λόγω κορωνοϊού

Κατέρρευσαν οι χρηματιστηριακοί δείκτες στην Κίνα, όπως αναμενόταν,  λόγω της ανησυχίας για τη ραγδαία εξάπλωση του κορωνοϊού, στην πρώτη συνεδρίαση μετά την αργία της κινεζικής πρωτοχρονιάς, παρά την παρέμβαση της κεντρικής τράπεζας και την απαγόρευση του short selling.
Ειδικότερα, ο δείκτης ο δείκτης Shanghai στην Κίνα έκλεισε στο -7,72% στις 2746,61 μονάδες, τη χειρότερη πτώση του εδώ και σχεδόν 5 χρόνια, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία με απώλειες -1,01% και ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ με οριακή άνοδο +0,17%.

Κέρδη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Κέρδη καταγράφονται στα χρηματιστήρια της Ευρώπης, ενώ και οι δείκτες της αμερικανικής κεφαλαιαγοράς ανακάμπτουν μετά το sell off της Παρασκευής, και παρά τον πανικό που επικράτησε στα κινεζικά χρηματιστήρια, λόγω της ανησυχίας για τη ραγδαία εξαπλωση του κορωνοϊού.
Ειδικότερα, ο Dax στην Γερμανία κινείται στο +0,60%, ο CAC στο Παρίσι στο +0,80%, ο FTSE MIB στο Μιλάνο στο +0,90%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο +0,60% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο με κέρδη +0,95%.
Στην Wall Street, o Dow κινείται στο +1,20%, ο S&P στο +1,20%, ο Nasdaq στο +1,50% ενώ απώλειες -0,55% καταγράφει το ETF GREC (9,47 δολ.).

Πιέσεις στις τράπεζες με χαμηλές συναλλαγές - Στις δημοπρασίες η Εθνική με κέρδη +1,18%  

Πιέσεις ασκήθηκαν στις τραπεζικές μετοχές με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψε η Eurobank και ακολούθησαν Alpha Bank και Πειραιώς ενώ στις δημοπρασίες η Εθνική  έκλεισε με κέρδη.
Ο κλάδος χρηματιστηριακά προσέγγισε τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 που οριοθετούνται ισχυρές αντιστάσεις.
Η Εθνική έκλεισε στα 2,9180 ευρώ, με άνοδο +1,18%, με όγκο 1,35 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,67 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 21/01/2019 στα 0,92 ευρώ με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,90 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,7910 ευρώ με πτώση -1,27% με όγκο 2,1 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,76 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,87 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,8410 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 3,1920 ευρώ, με πτώση -0,93% με όγκο 648 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,39 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,8080 ευρώ, με πτώση -3,06% με όγκο 7,4 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,00 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα)
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,2920 ευρώ, με άνοδο +0,16% και με κεφαλαιοποίηση 576 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,3640 ευρώ, με πτώση -0,27% και όγκο 527 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 168 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος  έκλεισε στα 15,78 ευρώ, με πτώση -0,75% και κεφαλαιοποίηση 313 εκατ. ευρώ.

Απώλειες στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με μέτριες συναλλαγές

Mε απώλειες έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 με μέτρια συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν Motor Oil, TITC, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Φουρλής, Lamda...
Στον αντίποδα ανοδικά έκλεισαν Ελλάκτωρας, ΟΛΠ, ΟΤΕ
H Coca Cola έκλεισε στα 32,96 ευρώ, με πτώση -0,57% με την κεφαλαιοποίηση στα 12,19 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 13,58 ευρώ, με άνοδο +0,59% και αποτίμηση 6,52 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 4,11 ευρώ, με πτώση -1,91% και αποτίμηση 954 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,31 ευρώ, με πτώση -0,22% και κεφαλαιοποίηση 536 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 11,26 ευρώ με άνοδο +0,09% και αποτίμηση 3,62 δισ. ευρώ
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 18,22 ευρώ, με πτώση -2,67% και κεφαλαιοποίηση 1,50 δισ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 7,86 ευρώ με πτώση -0,63% και κεφαλαιοποίηση 2,40 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 18,65 ευρώ, με πτώση -2,86% και κεφαλαιοποίηση 2,07 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 9,2050 ευρώ με πτώση -0,81% και κεφαλαιοποίηση 1,32 δισ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 18,40 ευρώ με άνοδο +0,16% και κεφαλαιοποίηση 2,50 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 7,44 ευρώ, αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 792 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 5,57 ευρώ, με πτώση -2,28% και κεφαλαιοποίηση στα 290 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,1060 ευρώ, με άνοδο +2,71% και κεφαλαιοποίηση 100 εκατ. ευρώ.

Σταθεροποίηση στα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές 1,18%, με την Ιταλία 0,95% το spread 23 μ.β.

Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα στα ελληνικά ομόλογα με τις ανησυχίες να παραμένουν αναφορικά με τον Κορωναιό. την επιδημία που ξεκίνησε από την Κίνα και πλήττει τις παγκόσμιες αγορές.
Όταν θα κοπάσει – κάποια στιγμή η ανησυχία για τον Κορωναιό το ράλι στα ομόλογα θα ξεφουσκώσει, θα υπάρχουν επιθετικές πωλήσεις.
Σε γενικές γραμμές μπορεί να ειπωθεί ότι το πάρτι στα ελληνικά ομόλογα έχει τελειώσει – ήταν έκπληξη το ράλι στις 27/1/2020 - θα υπάρχουν αναλαμπές και κινήσεις κατοχύρωσης κερδών αλλά το μεγάλο ράλι έχει τελειώσει.
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 1,18% με ιστορικό χαμηλό στις 30/1 στα 1,1320% ενώ το Ιταλικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 0,95%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 1,18% με το αμερικανικό 10ετές 1,54% η Ελλάδα δανείζεται με καλύτερους όρους από τις ΗΠΑ εσχάτως.  
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 23 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 86 μονάδες βάσης
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 154 μονάδες βάσης από 155 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 109 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 5.368 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 1,09% ή 109 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Σταθεροποίηση στα χρεόγραφα της Νότιας Ευρώπης   

Σταθεροποίηση σημειώνεται στις τιμές των ομολόγων της Νοτίου Ευρώπης και στην Ιταλία με έντονες τις ανησυχίες των πενδυτών για την επιδημία στην Κίνα που έχεο προκαλέσει το τελευταίο διάστημα στροφή στα επενδυτικά καταφύγια.
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει στο 1,80% στις 9 Αυγούστου 2019 και χαμηλό 0,7580% στις 12 Σεπτεμβρίου 2019 για να διαμορφωθεί σήμερα στις 03 Φεβρουαρίου 2020 στο 0,95%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 31/1/2020 στο -0,44% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου 2019 στο -0,7430%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση -0,15% με το ιστορικό χαμηλό -0,156% σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου  2019.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,22% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,064% που  σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,23% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,023% που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 0,93% και με ιστορικό χαμηλό 0,7580% στις 12 Σεπτεμβρίου του 2019….
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,53%
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 20 Αυγούστου 2019 στο 0,3260%.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης