Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Οι προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η Bank of Japan για το 2020

tags :
Οι προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η Bank of Japan για το 2020
Η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας έχει λιγότερους λόγους για να ανησυχεί σε σύγκριση με το 2019
Στις 21 Ιανουαρίου η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας πραγματοποίησε την πρώτη συνεδρίαση του 2020, προκειμένου να λάβει αποφάσεις σχετικά με τη νομισματική της πολιτική, με την έκβαση της συνάντησης να μην εκπλήσσει ιδιαίτερα επενδυτές και οικονομολόγους.
Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής της Bank of Japan αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητο το βραχυπρόθεσμο επιτόκιο στο -0,1%, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις των αναλυτών, οι οποίοι γνωρίζουν ότι η Τράπεζα παραμένει ιδιαίτερα επιφυλακτική όσον αφορά τις εγχώριες και τις εξωτερικές προκλήσεις.
Παρά το γεγονός ότι η Τράπεζα της Ιαπωνίας εμφανίστηκε λιγότερο ανήσυχη για την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας και τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει αυτή η εξέλιξη στην εγχώρια οικονομία, διευκρίνισε ότι «οι επιπτώσεις της επιβράδυνσης είναι πιθανό να παραμείνουν» προς το παρόν.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της BoJ, Haruhiko Kuroda, η οικονομία της Ιαπωνίας διατηρεί ανοδική τάση, παρά το γεγονός ότι η επιβράδυνση στο εξωτερικό και οι φυσικές καταστροφές που σημειώθηκαν στη χώρα πριν από μερικούς μήνες επηρέασαν τις εξαγωγές, το επενδυτικό κλίμα και την παραγωγή.
Ο ίδιος μάλιστα υπερασπίστηκε για μία ακόμη φορά την πολιτική που ακολουθεί η Τράπεζα, τονίζοντας ότι τα οφέλη της τρέχουσας νομισματικής χαλάρωσης αντισταθμίζουν τους δυνητικούς κινδύνους, ενώ παράλληλα επανέλαβε την ετοιμότητά της Bank of Japan να εμβαθύνει ακόμα περισσότερο τη νομισματική χαλάρωση εάν κριθεί απαραίτητο.
Εάν επιχειρήσει κάποιος να συγκρίνει το 2020 με το περασμένο έτος, θα διαπιστώσει ότι οι προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η Bank of Japan είναι αισθητά λιγότερες κυρίως λόγω ορισμένων σημαντικών γεγονότων που έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια των προηγούμενων μηνών.
Ο πρώτος τομέας στον οποίο έλαβαν χώρα σημαντικές εξελίξεις ήταν αυτός του εμπορίου, και στο επίκεντρο των εξελίξεων βρέθηκε η ολοκλήρωση της «Φάσης 1» της εμπορικής συμφωνίας ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα.
Ακόμα και αν η δεύτερη φάση της συμφωνίας δεν έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, η έλλειψη εντάσεων μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών παγκοσμίως αναμένεται να «καθησυχάσει» τις υπόλοιπες χώρες και να διατηρήσει ανεπηρέαστο το διεθνές εμπορικό σύστημα.
Εκτός όμως από την πρώτη φάση ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και το Πεκίνο, οι Ηνωμένες Πολιτείες ολοκλήρωσαν κατά τη διάρκεια του τελευταίου τριμήνου του 2019 και τη διμερή εμπορική συμφωνία με την Ιαπωνία, η οποία αναμένεται να μειώσει σημαντικά τους δασμούς στις εισαγωγές προϊόντων από τις δύο χώρες.
Επιπλέον, οι δύο πλευρές συμφώνησαν να επενδύσουν περισσότερο στο ψηφιακό εμπόριο μεταξύ τους, γεγονός που ενδεχομένως να αποτελεί τη σημαντικότερη διαφορά σε σύγκριση με το Σύμφωνο Συνεργασίας των Δύο Πλευρών του Ειρηνικού, στο οποίο συμμετείχαν οι ΗΠΑ μέχρι το 2017.
Ωστόσο, ένα από τα κύρια ζητήματα που απασχολούσαν την Ιαπωνία δε διευθετήθηκε κατά την ολοκλήρωση της συμφωνίας, και αυτό αφορά την άρση των δασμών που έχει επιβάλει η Ουάσιγκτον στις εισαγωγές ιαπωνικών οχημάτων.
Κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους θεωρείται σχεδόν σίγουρο ότι οι δύο πλευρές θα επιχειρήσουν να βρεθούν ξανά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, προκειμένου να εμβαθύνουν ακόμα περισσότερο την εμπορική τους συνεργασία και να επιλύσουν το σχετικό ζήτημα.
Δεδομένου ότι τα οχήματα αποτέλεσαν το μεγαλύτερο εξαγώγιμο προϊόν της Ιαπωνίας προς τις ΗΠΑ για το 2018, καταλαβαίνει κανείς ότι το Τόκιο θα επιχειρήσει να επιλύσει το θέμα όσο πιο γρήγορα γίνεται, αν και υπάρχει πιθανότητα η Ουάσιγκτον να «παγώσει» τις διαπραγματεύσεις μέχρι τον Νοέμβριο.
Τον περασμένο Δεκέμβριο οι εξαγωγές της Ιαπωνίας υποχώρησαν για 13 ο συνεχόμενο μήνα, κυρίως εξαιτίας της πτώσης που σημειώθηκε στις αποστολές οχημάτων προς τις ΗΠΑ.
Η πτωτική τάση όμως αναμένεται να αντιστραφεί το επόμενο διάστημα, κυρίως χάρη στις δύο συμφωνίες που αναφέρθηκαν παραπάνω, σε συνδυασμό και με τη γενικότερη ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας.
Όσον αφορά την εγχώρια οικονομία, η Bank of Japan προχώρησε πρόσφατα σε αναβάθμιση των προβλέψεών της για την ανάπτυξη τόσο για το οικονομικό έτος 2019 - 2020, όσο και για το οικονομικό έτος 2020 – 2021.
Συγκεκριμένα, η BoJ δήλωσε ότι η αύξηση του ιαπωνικού ΑΕΠ για το οικονομικό έτος που ολοκληρώνεται τον Μάρτιο του 2020 θα διαμορφωθεί στο 0,8% έναντι των προηγούμενων εκτιμήσεών της στο 0,6%.
Παράλληλα, η ανάπτυξη του ΑΕΠ της Ιαπωνίας αναμένεται να καταγράψει επιτάχυνση για το οικονομικό έτος που ολοκληρώνεται τον Μάρτιο του 2021, και συγκεκριμένα στο 0,9% έναντι 0,7% που προέβλεπε προηγουμένως η Τράπεζα.
Ένας από τους βασικούς λόγους για αυτή την αναθεώρηση ήταν τα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της χώρας, Shinzo Abe, τα οποία αναμένεται να αντισταθμίσουν τον αντίκτυπο από την αύξηση του φόρου κατανάλωσης, η οποία πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Οκτώβριο.
Σημειώνεται ότι οι καταναλωτικές δαπάνες αποτελούν έναν από τους βασικούς κινητήριους μοχλούς της ιαπωνικής οικονομίας, γεγονός που σημαίνει ότι μία ενδεχόμενη πτώση στις καταναλωτικές δαπάνες θα είχε σημαντικό αντίκτυπο στο ΑΕΠ της χώρας.
Τα παραπάνω δεδομένα ωστόσο δεν αναιρούν το γεγονός ότι η Ιαπωνία θα κληθεί να αντιμετωπίσει το 2020 ορισμένα ζητήματα τα οποία παρέμειναν σχεδόν ίδια σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, και τα οποία τείνουν να εξελιχθούν σε μόνιμο «πονοκέφαλο» της Bank of Japan.
Το πρώτο ζήτημα αφορά τον βασικό δείκτη τιμών καταναλωτή, ο οποίος τον Δεκέμβριο του 2019 αυξήθηκε κατά 0,7% σε ετήσια βάση, παραμένοντας για ακόμα έναν μήνα μακριά από τον στόχο της Τράπεζας στο 2%.
Μάλιστα, ο βασικός δείκτης τιμών καταναλωτή, από τον οποίο εξαιρούνται οι ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων, διαμορφώθηκε ακόμα χαμηλότερα τους δύο προηγούμενους μήνες, υποχωρώντας τον Οκτώβριο του 2019 στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων δυόμισι ετών, και συγκεκριμένα στο 0,3%.
Η ίδια η Bank of Japan προχώρησε σε νέα υποβάθμιση των προβλέψεών της για τον πληθωρισμό, εκτιμώντας ότι για το οικονομικό έτος που ολοκληρώνεται τον Μάρτιο του 2020, ο βασικός ΔΤΚ θα διαμορφωθεί στο 0,6% έναντι 0,7% προηγουμένως.
Παράλληλα, ο βασικός πληθωρισμός για το οικονομικό έτος που ολοκληρώνεται τον Μάρτιο του 2021 αναμένεται να διαμορφωθεί στο 1%, έναντι των προηγούμενων εκτιμήσεων στο 1,1%, με τον Haruhiko Kuroda ωστόσο να διευκρινίζει ότι οι παραπάνω αναθεωρήσεις δεν αποτελούν κάποια σημαντική ενέργεια.
«Οι αναθεωρήσεις δεν αντιπροσωπεύουν μία αλλαγή στις υποκείμενες τάσεις των τιμών», δήλωσε ο κ.Kuroda, καθώς η BoJ εξακολουθεί να διατυπώνει τη θέση ότι θα διατηρήσει την τρέχουσα νομισματική πολιτική μέχρι ο πληθωρισμός να ξεπεράσει το 2%.
«Είναι πολύ νωρίς ώστε να εξετάσουμε αναθεώρηση της τρέχουσας νομισματικής πολιτικής», ήταν η χαρακτηριστική δήλωση του επικεφαλής της Bank of Japan, μία δήλωση η οποία ενδεχομένως να ακουστεί αρκετές φορές κατά τη διάρκεια του έτους.
«Η ιαπωνική οικονομία αναπτύσσεται με κατάλληλο ρυθμό», επεσήμανε ο κ. Kuroda, για να διευκρινίσει ωστόσο ότι «η αγορά εργασίας γίνεται όλο και περισσότερο σφιχτή, αλλά η αύξηση των μισθών παραμένει αδύναμη».
Με λίγα λόγια, η Τράπεζα έχει αδιαμφισβήτητα λιγότερους λόγους ώστε να προχωρήσει σε περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής σε σχέση με το 2019, αλλά την ίδια στιγμή δεν έχει και κάποιον σημαντικό λόγο ώστε να προχωρήσει σε σύσφιγξη της τρέχουσας πολιτικής.
Αυτό σημαίνει ότι η BoJ θα διατηρήσει και το 2020 τη στάση αναμονής και υπομονής, παραμένοντας ωστόσο έτοιμη να δράσει άμεσα εάν υπάρξει κάποια απρόσμενη εξέλιξη η οποία θα μπορούσε να επηρεάσει το πλάνο της.

Μενέλαος Μπέλλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης