Τελευταία Νέα
Διεθνή

Προ των πυλών ο σχηματισμός κυβέρνησης συνασπισμού στο Κόσοβο - Ανοίγει ο δρόμος διαλόγου με τη Σερβία

Προ των πυλών ο σχηματισμός κυβέρνησης συνασπισμού στο Κόσοβο - Ανοίγει ο δρόμος διαλόγου με τη Σερβία
Οι Σέρβοι δηλώνουν ότι προϋπόθεση για να ξαναρχίσει ο διάλογος είναι η άρση των δασμών ύψους 100% στα σερβικά προϊόντα
Υπεγράφη σήμερα (2/2) η συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού στο Κόσοβο ανάμεσα στον αρχηγό του κινήματος «Αυτοδιάθεση» Albin Kurti  και τον πρόεδρο του κόμματος «Δημοκρατική Ένωση Κοσόβου» Isa Mustafa.
Οι δύο άνδρες ανακοίνωσαν την υπογραφή της συμφωνίας σε κοινή συνέντευξη Τύπου λέγοντας ότι θα  επικυρωθεί από τα κομματικά όργανα των δύο παρατάξεων και αύριο (3/1) η νέα κυβέρνηση θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από την Βουλή.
Πρωθυπουργός θα αναλάβει ο 44χρονος Albin Kurti, ενώ η νέα κυβέρνηση θα αποτελείται από τρεις αντιπροέδρους, 15 υπουργούς και 33 αναπληρωτές υπουργούς. Τρεις υπουργοί θα προέρχονται από τα κόμματα που εκπροσωπούν τις εθνικές μειονότητες, ενώ οι δύο από αυτούς θα είναι Σέρβοι.
Όπως ανέφερε ο Kurti , στην συμφωνία προβλέπεται ότι την θέση του προέδρου της Βουλής θα αναλάβει στέλεχος της Δημοκρατικής Ένωσης Κοσόβου, ενώ το θέμα της εκλογής του προέδρου Δημοκρατίας θα συζητηθεί την άνοιξη του 2021 πριν λήξει η θητεία του σημερινού προέδρου Hashim Thaçi. Τα ονόματα των νέων υπουργών θα ανακοινωθούν αύριο λίγο πριν από την συνεδρίαση του Κοινοβουλίου.
Με τη συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού τερματίζεται μία περίοδος δύσκολων διαπραγματεύσεων και ανοίγει ο δρόμος για την επανεκκίνηση του διαλόγου με την Σερβία για το οριστικό καθεστώς του Κοσόβου.
Η πολιτική ηγεσία των Σέρβων του Κοσόβου αλλά και το Βελιγράδι διαμηνύουν ότι απαραίτητη προϋπόθεση για να ξαναρχίσει ο διάλογος είναι η άρση των δασμών ύψους 100% που επέβαλε η κυβέρνηση Haradinaj τον Νοέμβριο του 2018 για τα προϊόντα από την Σερβία.
Το ίδιο αίτημα θέτουν οι ΗΠΑ και η Ε.Ε. και δεν αποκλείεται η άρση των δασμών να αποτελέσει την πρώτη απόφαση της νέας κυβέρνησης του Κοσόβου.
Οι βουλευτικές εκλογές στο Κόσοβο πραγματοποιήθηκαν στις 6 Οκτωβρίου του 2019 μετά την παραίτηση της κυβέρνησης Haradinaj.
Σύμφωνα με το αποτέλεσμα των εκλογών αυτών, το κίνημα «Αυτοδιάθεση» εκπροσωπείται στη Βουλή με 29 βουλευτές και η Δημοκρατική Ένωση Κοσόβου με 28 βουλευτές. Το Δημοκρατικό Κόμμα του Hashim Thaci κατέλαβε 24 έδρες, ο συνασπισμός «Για το μέλλον του Κοσόβου» του οποίου ηγείται ο απερχόμενος πρωθυπουργός Haradinaj κατέλαβε 13 έδρες και ο συνασπισμός σοσιαλδημοκρατών «Nisma» 6 έδρες. Με 10 βουλευτές εκπροσωπείται η «Σερβική Λίστα» και με 10 όλες οι άλλες εθνικές κοινότητες. Η Βουλή του Κοσόβου απαρτίζεται από 120 βουλευτές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης