Τελευταία Νέα
Πολιτική

Διμερής συνάντηση των υπουργών Πολιτισμού Ελλάδας και Αλβανίας – Τι συζήτησαν

Διμερής συνάντηση των υπουργών Πολιτισμού Ελλάδας και Αλβανίας – Τι συζήτησαν
Συζήτησαν την γενικότερη κατάσταση της Αλβανίας μετά τον σεισμό, αλλά και τις συγκεκριμένες ζημιές στην πολιτιστική κληρονομιά της Αλβανίας
Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Αλβανία μετά το σεισμό της 26ης Νοεμβρίου 2019,   βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, με την ομόλογό της Έλβα Μαργκαρίτι, στο περιθώριο της 6ης συνάντησης των υπουργών Πολιτισμού της ΝΑ Ευρώπης, το Σάββατο 1/2, στη Ριέκα της Κροατίας.
Οι πλευρές συζήτησαν την γενικότερη κατάσταση της Αλβανίας μετά τον σεισμό, αλλά και τις συγκεκριμένες ζημιές στην πολιτιστική κληρονομιά της Αλβανίας.
Η κ. Μαργκαρίτι ανέφερε στην Ελληνίδα ομόλογό της ότι ετοιμάζει σχετικό κατάλογο, προκειμένου να εξετάσει το ΥΠΠΟΑ, πού μπορεί να συνδράμει.
Ζήτησε «η συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες να συστηματοποιηθεί, διότι η Ελλάδα έχει πολύ μεγάλη τεχνογνωσία σε θέματα συντήρησης και αποκατάστασης κινητών και ακίνητων μνημείων».
Σημειώνεται ότι η κ. Μαργκαρίτι είχε στείλει στην υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού στις 9 Δεκεμβρίου 2019 επιστολή, με την οποία ζητούσε τη συνδρομή του ΥΠΠΟΑ «για τις εκτεταμένες ζημίες που προκάλεσε ο σεισμός και οι μετασεισμοί στην πολιτιστική κληρονομιά της Αλβανίας, σε πολλούς αρχαιολογικούς χώρους και κάστρα».
Συγκεκριμένα, η Αλβανή υπουργός Πολιτισμού ζητούσε τεχνική υποστήριξη για τις καταστροφές στο Δυρράχιο, στα Τίρανα και στη Κρούγια.
«Σε αυτόν τον ιδιαίτερο τομέα», έγραφε η κ. Μαργκαρίτι, «μπορείτε να μας παρέχετε σημαντική βοήθεια με το εξειδικευμένο τεχνικό σας στελεχιακό δυναμικό, ώστε να αποκατασταθεί το συντομότερο η πολιτιστική μας κληρονομιά, που είναι η εθνική μας υπερηφάνεια».
Η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού απάντησε στην Αλβανή ομόλογό της ότι η Ελλάδα και το ΥΠΠΟΑ είναι έτοιμο να προσφέρει κάθε δυνατή βοήθεια και συνδρομή για την αποκατάσταση των ζημιών στα μνημεία και τους αρχαιολογικούς χώρους της γειτονικής χώρας.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης