Τελευταία Νέα
Πολιτική

Κικίλιας: Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε κρούσμα κοροναϊού και στη χώρα - Έτοιμοι να τον αντιμετωπίσουμε

Κικίλιας: Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε κρούσμα κοροναϊού και στη χώρα - Έτοιμοι να τον αντιμετωπίσουμε
Ο Β. Κικίλιας ανέφερε ότι δεν μπορεί με σιγουριά να πει ότι ο ιός δεν θα φτάσει στην Ελλάδα
«Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε κρούσμα κορωνοϊού και στην χώρα μας, όμως, είμαστε έτοιμοι αν υπάρξει τέτοιο περιστατικό να αντιμετωπιστεί και να κοπεί η αλυσίδα της μετάδοσης», υπογράμμισε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο Υπουργός Υγείας, Β. Κικίλιας.
Ο υπουργός ανέφερε ότι κάθε νοσοκομείο της χώρας έχει πάρει εντολές για την αντιμετώπιση ενός τέτοιου περιστατικού, ήδη έχει ενημερωθεί ο πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης, για μέτρα πρόληψης για τον κοροναϊό, ενώ σε περίπτωση που εντοπιστεί κάποιο κρούσμα στη χώρα θα ανακοινωθεί αμέσως από το υπουργείο.
Ο κ. Κικίλιας συνέστησε ψυχραιμία στους πολίτες και ανέφερε ότι δεν μπορεί με σιγουριά να πει ότι ο ιός δεν θα φτάσει στην Ελλάδα, δεδομένου ότι επιστήμονες λένε με το νόμο των πιθανοτήτων ότι ο κοροναϊός ενδέχεται να έρθει και στην χώρα μας.
Αναφερόμενος στην εποχική γρίπη, επεσήμανε ότι 21 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους φέτος στη χώρα, αλλά και ότι έχουν εμβολιαστεί 1.000.000 περισσότεροι συμπολίτες μας, σε σχέση με πέρυσι.
 «Νοσούν συμπολίτες μας, ευπαθείς ομάδες, ανοσοκατασταλμένοι από τον ιό της γρίπης.
Είμαστε συνεπείς με την υπόσχεση ότι θα θωρακίσουμε τη χώρα και θα δώσουμε τη δυνατότητα να έχουν οι συμπολίτες μας πρόσβαση σε κρεβάτι εντατικής θεραπείας», είπε χαρακτηριστικά.
Πρόσθεσε ότι υπήρξε συμφωνία με τον Σύνδεσμο Ελληνικών  Κλινικών, ώστε από τη Δευτέρα 3/2 να διατεθούν ακόμη 43 κρεβάτια ΜΕΘ διαθέσουν στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.
Όπως είπε, «συμφωνήσαμε με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Κλινικών και από αύριο έχουμε ακόμα 43 κλίνες ΜΕΘ σε όλη τη χώρα, 41 για ενήλικες και 2 για παιδιά.
Να θυμίσω ότι πέρυσι για τον ιό της γρίπης είχαμε περίπου 100 αναμονές την ημέρα για κρεβάτι ΜΕΘ.
Οπότε θεωρώ ότι είναι μεγάλο επίτευγμα μαζί με τις 230 που έχουμε από το Ε.Σ.Υ. στην Αττική και κάπου 600 σε όλη την Ελλάδα, να έχουμε επιπλέον 81 κλίνες για εντατική θεραπεία».
Για το νομοσχέδιο για τη Δημόσια Υγεία που έρχεται την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή, ο κ. Κικίλιας  τόνισε ότι στόχος του είναι οι προληπτικές εξετάσεις να είναι δωρεάν, καθώς , όπως ανέφερε, αυτό σημαίνει Δημόσια Υγεία.
Εξήγησε ότι αυτό γίνεται «μεταφέροντας πόρους από την περίθαλψη στην πρόληψη και το κόστος πέφτει στο 1/4 και, κυρίως, αναβαθμίζεται η ποιότητα ζωής μας».
«Θέλουμε να αντιστρέψουμε την κουλτούρα που υπάρχει τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, η καθιστική ζωή, οι συμπεριφορικοί και κοινωνικοί παράγοντες αυτοί που μας έχουν οδηγήσει στο κάπνισμα, σε παιδική παχυσαρκία - που δυστυχώς είμαστε πρώτοι στην Ευρώπη - σε κατάχρηση αλκοόλ, σε κακές διατροφικές συνήθειες», σημείωσε.
Τέλος, για την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης ο κ. Κικίλιας ανέφερε πως «είναι εμφανές ότι σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μαζί με το Υπουργείο Εξωτερικών και το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης με πολλές και συνεχείς κινήσεις, συσπείρωσε το σύνολο, σχεδόν, της παγκόσμιας κοινότητας υπέρ των ελληνικών θέσεων».
Συμπλήρωσε ότι «η χώρα μόνιμα και συνεχώς θωρακίζεται, χαίρομαι που αναβαθμίζει τα πολεμικά της αεροσκάφη, για τις προμήθειες που έχουν να κάνουν με τα υποβρύχιά μας, για τις συνομιλίες που υπάρχουν για τις φρεγάτες μας».
Μεταξύ άλλων, υπογράμμισε ότι «το εθνικό συμφέρον, το συμφέρον της χώρας, είναι πάνω από όλους και όλα».
Σημειώνεται ότι ο κ. Κικίλιας έχει συγκαλέσει για τη Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2020 και ώρα 11:00, το Εθνικό Συμβούλιο Δημόσιας Υγείας.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης