Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιστορική επίσκεψη Pompeo στη Λευκορωσία - Σύμμαχος των ΗΠΑ ο "τελευταίος δικτάτορας της Ευρώπης"

Ιστορική επίσκεψη Pompeo στη Λευκορωσία - Σύμμαχος των ΗΠΑ ο
Λευκορωσία και ΗΠΑ ανακοίνωσαν την αποκατάσταση των διπλωματικών τους σχέσεων μετά από 10 ολόκληρα χρόνια ανοίγοντας ξανά τις πρεσβείες τους
Νέες συμμαχίες με τις ΗΠΑ και την ΕΕ δημιουργεί η Λευκορωσία, ένα παραδοσιακά προπύργιο της Ρωσίας στην καρδιά της Ευρώπης, μετά τις ψυχροπολεμικές σχέσεις με τη Ρωσία εξαιτίας του Ρωσικού πετρελαίου.
Παρότι Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες υπήρξαν σκληροί επικριτές του Λευκορώσου προέδρου Alexander Lukashenko ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία της χώρας από το 1994, χαρακτηρίζοντας τον ως τον "τελευταίο δικτάτορα της Ευρώπης" οι συσχετισμοί φαίνεται ότι αλλάζουν τόσο ώστε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Mike Pompeo επισκέφτηκε το Μινσκ .
Η αρχή των "καλών σχέσεων" ξεκίνησε όταν η Δύση προχώρησε στην άρση των περισσότερων κυρώσεων που είχε επιβάλλει στο Μινσκ, όταν η χώρα απελευθέρωσε πολιτικούς κρατούμενους και εμφανίστηκε πιο ανοικτή προς την αντιπολίτευση.
Οι δεσμοί όμως βελτιώθηκαν σημαντικά όταν μετά την προσάρτηση της Κριμαίας  από τη Ρωσία το 2014, η Λευκορωσία αρνήθηκε να αναγνωρίσει την κυριαρχία της Μόσχας στην Χερσόνησο.
Ετσι, σήμερα Λευκορωσία και ΗΠΑ ανακοίνωσαν την αποκατάσταση των διπλωματικών τους σχέσεων μετά από 10 ολόκληρα χρόνια ανοίγοντας ξανά τις πρεσβείες τους.
Η επίσκεψη Αμερικανού ΥΠΕΞ στη Λευκορωσία, μετά από τουλάχιστον δύο δεκαετίες και η συνάντηση με τον φιλορώσο πρόεδρο Alexander ανοίγει νέες προοπτικές για τη χώρα που μέχρι πρότινος παρέμενε στενά συνδεδεμένη με τη Μοσχα.
"Υπάρχει μακρά ιστορία της Λευκορωσίας με τη Ρωσία. Δεν επιθυμούμε να διαλέξουν εμας έναντι εκείνων. Εμείς θέλουμε απλά να είμαστε εδώ" δηλωσε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ.
Στο επόμενο διάστημα η Ουάσινγκτον θα διορίσει  νέο πρεσβευτή στο Μινσκ με τον Pompeo να υπογραμμίζει πως "οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να πιέζουν για μεταρρυθμίσεις στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενισχύοντας παράλληλα τους οικονομικούς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών".

Το τελευταίο ρωσικό κάστρο στην Ευρώπη

Κι ενώ η Ρωσία θεωρούσε πάντα τη Λευκορωσία ως μια ζώνη ασφαλείας μεταξύ αυτής και της Δύσης, διατηρώντας τη χώρα στη στενή σφαίρα επιρροής της στηρίζοντας την επανεκλογή Lukashenko, ενισχύοντας την οικονομία με χαμηλότοκα δάνεια και χαμηλές χρεώσεις για πετρέλαιο και φυσικό αέριο, οι σχέσεις άλλαξαν όταν η Μόσχα σταμάτησε τη στήριξη αυτή αναστέλλοντας την διύλιση ρωσικού πετρελαίου από τα διυλιστήρια της Λυεκορωσίας από την 1/1/2020.
Οι σχέσεις άλλαξαν ραγδαία όταν οι δύο πλευρές δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν σε μια μια νέα σύμβαση εφοδιασμού της Λευκορωσίας με πετρέλαιο για το τρέχον έτος με τον Lukashenko να κατηγορεί το Κρεμλίνο ότι προσπαθεί να προσαρτήσει και τη Λευκορωσία στη Ρωσία.
Τότε οι ΗΠΑ, βλέποντας το χάσμα που δημιουργήθηκε μεταξύ των άλλοτε στενών συμμάχων προχώρησε σε άρση της ταξιδιωτικής οδηγίας κατά του Μινσκ χαρακτηριζοντας τις "κακές" σχέσεις των δυο χωρών μια απλή παρεξήγηση.
Μάλιστα ο Lukashenko "αστειευόμενος" με τον χαρακτηρισμό "τελευταίος δικτάτορας" που του είχαν προσάψει για δεκαετίες οι Αμερικανοί δήλωσε χθες κατά τη συνάντηση του με τον Pompeo ότι "η δικτατορία μας είναι διαφορετική, καθώς ενώ όλοι αναπαύονται το Σάββατο και την Κυριακή ο πρόεδρος εργάζεται".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης