Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Νέα ένταση στη Μέση Ανατολή - Η Παλαιστίνη απορρίπτει το σχέδιο Trump και διακόπτει τις σχέσεις με ΗΠΑ - Ισραήλ

Νέα ένταση στη Μέση Ανατολή - Η Παλαιστίνη απορρίπτει το σχέδιο Trump και διακόπτει τις σχέσεις με ΗΠΑ - Ισραήλ
Ο Αραβικός Σύνδεσμος συγκάλεσε έκτακτη σύνοδο στο Κάιρο για να συζητήσει το ειρηνευτικό σχέδιο που παρουσιάστηκε από τον πρόεδρο των ΗΠΑ
Η Παλαιστινιακή Αρχή διακόπτει όλες τις διπλωματικές επαφές και τους δεσμούς με ΗΠΑ και Ισραήλ, όπως ανακοίνωσε ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Mahmoud Abbas κατά τη διάρκεια μιας οργισμένης ομιλίας στην έκτακτη σύνοδο του Αραβικού Συνδέσμου σχετικά με τη λεγόμενη «Συμφωνία του Αιώνα» για το Μεσανατολικό που παρουσίασε ο Donald Trump.
Ο Αραβικός Σύνδεσμος συγκάλεσε το Σάββατο (1/2/2020) έκτακτη σύνοδο στο Κάιρο για να συζητήσει το σχέδιο που παρουσιάστηκε από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, που προβλέπει την ισραηλινή προσάρτηση πολλών από τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.
Η συμφωνία χαρακτηρίστηκε ως ένας ρεαλιστικός χάρτης πορείας για την επίλυση της αραβο-ισραηλινής σύγκρουσης, αλλά οι Παλαιστίνιοι και οι σύμμαχοί τους την απέρριψαν.
Ο Abbas τόνισε, πως διακόπτεται κάθε επαφή με Ισραήλ και ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των σχέσεων για θέματα ασφάλειας
Δεν υπήρξε κάποιο άμεσο σχόλιο από αξιωματούχους των ΗΠΑ ή του Ισραήλ.
Ο παλαιστίνιος ηγέτης έκανε γνωστό ότι, δεν είχε τηλεφωνική επικοινωνία, με τον Αμερικανό πρόεδρο, επειδή όπως είπε, «θα το χρησιμοποιούσε σε βάρος της Παλαιστίνης για να πει ότι συζήτησε μαζί μας το θέμα.
«Δεν θα δεχτώ ποτέ αυτή τη λύση…δεν θα περάσω στην ιστορία ως ο άνθρωπος που πούλησε την Ιερουσαλήμ», δήλωσε ο Abbas.
 Είπε  ακόμη ότι οι Παλαιστίνιοι εξακολουθούν να δεσμεύονται από την υπόσχεση να τερματίσουν την ισραηλινή κατοχή και να ιδρύσουν ένα κράτος με την πρωτεύουσά του στην ανατολική Ιερουσαλήμ.
Ξεκαθάρισε ακόμη, πως η Παλαιστινιακή αρχή δεν δέχεται τις ΗΠΑ και το Ισραήλ ως μεσολαβητές και συζητά μόνο με το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και άλλους διεθνείς και περιφερειακούς οργανισμούς.

Απέρριψε και ο Αραβικός Σύνδεσμος το σχέδιο Trump

Ο Αραβικός Σύνδεσμος απέρριψε το ειρηνευτικό σχέδιο για τη Μέση Ανατολή του προέδρου των ΗΠΑ Donald Trump σε μια σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του οργανισμού το Σάββατο (1/2/2020) στο Κάιρο, λέγοντας ότι δεν θα οδηγήσει σε μια δίκαιη συμφωνία ειρήνης.
Ο Αραβικός Σύνδεσμος δεν θα συνεργαστεί με τις Ηνωμένες Πολιτείες στην εκτέλεση του σχεδίου, αναφέρει ένα κοινό ανακοινωθέν.
Το Ισραήλ δεν θα πρέπει να εφαρμόσει την πρωτοβουλία αυτή με τη βία, αναφέρεται στο κοινό ανακοινωθέν των υπουργών Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου.
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης