Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Αναμενόμενες οι παραδοχές της ΕΒΑ για τα stress tests - Ποιο το ακραίο σενάριο - Τον Ιούλιο 2020 τα αποτελέσματα

tags :
Αναμενόμενες οι παραδοχές της ΕΒΑ για τα stress tests - Ποιο το ακραίο σενάριο - Τον Ιούλιο 2020 τα αποτελέσματα
Εντός των εκτιμήσεων των ειδικών είναι ακόμη και οι παραδοχές του ακραίου σεναρίου για τα τραπεζικά stress tests
Για μείωση του ΑΕΠ 2,2% το 2020, 3,5% το 2021 και -0,4% το 2022 στο adverse senario κάνει λόγο η EBA που ανακοίνωσε τις παραδοχές για τις οικονομίες της Ευρωζώνης με τις οποίες θα γίνουν τα stress tests το τρέχον έτος.
Η σωρρευτική ύφεση από την αφετηρία διαμορφώνεται σε -6% για το adverse senario.

Image
Τα αποτελέσματα της άσκησης θα ανακοινωθούν τον Ιούλιο.
Σε ότι αφορά το βασικό σενάριο ο ρυθμός ανάπτυξης διμορφώνεται σε 2,4%, 2,5% και 2,5% για την τριετία.
Σε ότι αφορά την ανεργία ο ρυθμός προβλέπεται στο stress senario της άσκησης στο 17,1% για το 2020 , στο 17,8% για το 2021 κια στο 19,9% για το 2022.
Σε ότι αφορά το βασικό σενάριο  αυτό για τα τρία έτη προβλέπει ανεργλθα 15,9%, 14,4% και 13,1% για την προαναφερόμενη τριετία
Image
Ο πληθωρισμός διαμορφώνεται στο stress σενάριο σε 0,2% σε ότι αφορά το 2020 ενώ διαμορφώνεται σε -0,5% για το 2021 και σε -1,5% για το 2022.
Σωρευτικά στο αρνητικό σενάριο κινείται στο -1,8%, Στο βασικό σενάριο κινείται στο 0,5% , 0,9% και 1% σε επίπεδο τριετίας
Καλές πρέπει να θεωρούνται οι κρίσιμες παραδοχές της ΕΒΑ για τα ακίνητα που στο stress senario διμορφώνονται σε -0,3% για το 2020 και -3,5% και-2,1% για το 2021 και 2022 αντίστοιχα όσον αφορά τα αστικά ακίνητα.
Σωρρευτικά το ποσοστό διαμορφώνεται στο -5,8% για το adverse senario ενώ για το βασικό σενάριο βλέπουμε αύξηση στις τιμές των ακινήτων 4,8% , 2,6% και 2,2% για την τριετία.
Image
Σε ότι αφορά τα εμπορικά ακίνητα οι παραδοχές μιλούν μείωση τιμών για τα αντίστοιχα έτη κατά -4,7%, -5% και-1,3%
Η σωρρευτική μείωση (ύφεση)  από την αφετηρία  σε ότι αφορά τα εμπορικά ακίνητα στο -10,6%.
Στο βασικό σενάριο τα αστικά ακίνητα αναμένεται να παρουσιάσουν αύξηση στις τιμές τους την τριετία κατά 3%, 2,9% και 2,8%

Η επίσημη ανακοίνωση της ΕΒΑ

Η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (EBA) ξεκίνησε σήμερα το τεστ αντοχής σε ολόκληρη την ΕΕ για το 2020, την πέμπτη άσκηση από την ίδρυσή της, και εξέδωσε τα μακροοικονομικά σενάρια.
Το δυσμενές σενάριο ακολουθεί για πρώτη φορά μια «χαμηλότερη για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα» αφήγηση, ύφεση σε συνδυασμό με χαμηλά ή αρνητικά επιτόκια για παρατεταμένο χρονικό διάστημα.
Το πραγματικό ΑΕΠ της ΕΕ θα μειωνόταν συνολικά κατά 4,3% έως το 2022, με αποτέλεσμα το πιο σοβαρό σενάριο μέχρι σήμερα. Η ΕΑΒ αναμένει να δημοσιεύσει τα αποτελέσματα της άσκησης μέχρι τις 31 Ιουλίου 2020.

Βασικά χαρακτηριστικά της άσκησης: Ο έλεγχος ακραίων καταστάσεων έχει σχεδιαστεί για να παρέχει στις εποπτικές αρχές, τις τράπεζες και άλλους συμμετέχοντες στην αγορά ένα κοινό αναλυτικό πλαίσιο για τη συνεπή σύγκριση και αξιολόγηση της ανθεκτικότητας των τραπεζών της ΕΕ σε οικονομικές διαταραχές. Σύμφωνα με τις προηγούμενες δύο ασκήσεις, δεν συμπεριελήφθη κανένα όριο pass-fail, καθώς τα αποτελέσματα της άσκησης έχουν σχεδιαστεί για να συνεισφέρουν στη διαδικασία εποπτικής εξέτασης και αξιολόγησης (SREP).
Η μεθοδολογία προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων της ΕBA για το έτος 2020 δημοσιεύθηκε τον Νοέμβριο του 2019 [1] και πρόκειται να εφαρμοστεί στα σενάρια που δημοσιεύθηκαν σήμερα.

Βασικά στοιχεία των σεναρίων: Το βασικό σενάριο για τις χώρες της ΕΕ βασίζεται στις προβλέψεις των εθνικών κεντρικών τραπεζών του Δεκεμβρίου 2019, ενώ το αρνητικό σενάριο προϋποθέτει την υλοποίηση των κύριων κινδύνων χρηματοπιστωτικής σταθερότητας που έχουν εντοπιστεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Συστημικού Κινδύνου (ESRB) στις οποίες είναι εκτεθειμένος ο τραπεζικός τομέας της ΕΕ.
Το αρνητικό σενάριο αντικατοπτρίζει επίσης τις πρόσφατες αξιολογήσεις κινδύνου από την ΕΒΑ
Η αφήγηση απεικονίζει ένα αρνητικό σενάριο που σχετίζεται με μια παρατεταμένη περίοδο ιστορικά χαμηλών επιτοκίων σε συνδυασμό με μια ισχυρή πτώση της εμπιστοσύνης που οδηγεί σε σημαντική εξασθένιση της οικονομικής ανάπτυξης στις χώρες της ΕΕ.
Αυτό ενισχύεται από τις εμπορικές εντάσεις σε παγκόσμιο επίπεδο.
Η επιβράδυνση της δυναμικής ανάπτυξης και / ή η αύξηση των ασφαλίστρων κινδύνου θα μπορούσε να προκαλέσει περαιτέρω βιωσιμότητα του χρέους στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα σε ολόκληρη την ΕΕ.
Η πιθανή παράταση της αρνητικής ανάπτυξης και του περιβάλλοντος χαμηλού επιτοκίου θα μπορούσε να επιδεινώσει περαιτέρω την αναζήτηση συμπεριφοράς από τους επενδυτές, οδηγώντας σε υποεκτίμηση των κινδύνων και των αποκλίσεων των τιμών των περιουσιακών στοιχείων, οι οποίες θα μπορούσαν να αντιστραφούν καθώς μεταβάλλονται οι αισθήσεις της αγοράς ή / και οι κίνδυνοι υλοποιούνται.
Το ανεπιθύμητο σενάριο έχει σχεδιαστεί για να εξασφαλίζει επαρκές επίπεδο σοβαρότητας σε όλες τις χώρες της ΕΕ.
Μέχρι το 2022, το πραγματικό ΑΕΠ της ΕΕ θα μειωνόταν συνολικά κατά 4,3%, το ποσοστό ανεργίας θα αυξηθεί κατά 3,5 εκατοστιαίες μονάδες, οι τιμές των μετοχών στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές θα μειωθούν κατά 25% στις προηγμένες οικονομίες και κατά 40% στις αναδυόμενες οικονομίες, θα μειωνόταν κατά 16% και οι τιμές των εμπορικών ακινήτων θα μειώνονταν κατά 20%.

Διαδικασία – Επεξεργασία: Το δυσμενές μακροοικονομικό σενάριο αναπτύχθηκε από το ESRB και την ΕΚΤ σε στενή συνεργασία με την ΕΒΑ, τις αρμόδιες αρχές και τις εθνικές κεντρικές τράπεζες.
Η ΕΒΑ, η οποία είναι υπεύθυνη για το συντονισμό της όλης διαδικασίας, ανέπτυξε μια κοινή μεθοδολογία και θα λειτουργήσει ως κόμβος δεδομένων για την τελική διάδοση των αποτελεσμάτων, σύμφωνα με τη δέσμευσή της για ενίσχυση της διαφάνειας του τραπεζικού τομέα της ΕΕ.
Οι αρμόδιες αρχές θα διασφαλίσουν την ποιότητα των αποτελεσμάτων και θα αποφασίσουν για κάθε αναγκαίο μέτρο εποπτείας ως μέρος της διαδικασίας SREP.

Ποιες τράπεζες συμμετέχουν: Η προσομοίωση ακραίων καταστάσεων σε επίπεδο ΕΕ θα διεξαχθεί σε δείγμα 51 τραπεζών της ΕΕ - 35 από χώρες που υπάγονται στη δικαιοδοσία του Ενιαίου Μηχανισμού Εποπτείας (SSM) - καλύπτοντας κατά προσέγγιση το 70% των συνολικών περιουσιακών στοιχείων του τραπεζικού τομέα στην ΕΕ και τη Νορβηγία, όπως εκφράζεται σε σχέση με τα συνολικά ενοποιημένα περιουσιακά στοιχεία από τα τέλη του 2018.
Οι τράπεζες του Ηνωμένου Βασιλείου θα συμπεριληφθούν στο δείγμα καθώς η δοκιμή ακραίων καταστάσεων σε ολόκληρη την ΕΕ το 2020 λαμβάνει χώρα κατά την περίοδο εφαρμογής μετά την απόσυρση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.
Η άσκηση θα διεξαχθεί στο υψηλότερο επίπεδο ενοποίησης.
Η εν λόγω διαδικασία θα συνεπάγεται στενή συνεργασία μεταξύ της ΕΒΑ και των αρμόδιων αρχών (συμπεριλαμβανομένης της SSM, της ΕΚΤ και του ESRB).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης