Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Κων. Φέγγος (Prelium): Ο κορωνοϊος …εισχώρησε στα Χρηματιστήρια

Κων. Φέγγος (Prelium): Ο κορωνοϊος …εισχώρησε στα Χρηματιστήρια
Άρθρο του Κωνσταντίνου Φέγγου, Προέδρου  της PRELIUM Investment Services στο bankingnews.gr
Μια αρκετά ενδιαφέρουσα βδομάδα ήταν αυτή που πέρασε.  
Ο οίκος αξιολόγησης Fitch, αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας, ενώ οι εκτιμήσεις ήταν ότι αυτό δεν θα συνέβαινε. Το καλό αυτό γεγονός, για πολλοστή φορά «κάηκε» στο Ελληνικό χρηματιστήριο.
Τα ξένα χρηματιστήρια την ίδια περίοδο προχώρησαν σε διόρθωση με αφορμή την εξάπλωση του κορονοϊου.
 Μετά ακολούθησε ανάκαμψη, αλλά ήδη το κλίμα έχει χαλάσει.
Επόμενη στήριξη οι 900 μονάδες και μετά ελπίζουμε στην μέχρι τώρα παντοδύναμη στήριξη των 880 μονάδων.
Φυσικά το γεγονός της αναβάθμισης το εκμεταλλεύτηκε η κυβέρνηση που προφανώς έχει καλύτερα ανακλαστικά, για να εκδώσει 15ετές ομόλογο, το οποίο προξένησε αυξημένο ενδιαφέρον και επέτρεψε στην κυβέρνηση να δανειστεί 2,5 δις ευρώ με επιτόκιο 1,875%.  Σε αυτό βοήθησε και το ταξίδι του Πρωθυπουργού στη Γαλλία, καθώς οι Γάλλοι έπρεπε κάπως να δείξουν έμπρακτα τη στήριξή τους.
Είναι προφανές ότι ο κίνδυνος εξόδου από το ευρώ έχει μηδενιστεί με την παρούσα κυβέρνηση και αυτό κάνει τα έστω και μικρά επιτόκια που προσφέρει η Ελλάδα να φαντάζουν ελκυστικά για τους επενδυτές.
Τα ομόλογα είναι ένα αγαπημένο τραπεζικό προϊόν, για τον απλό λόγο ότι τα πάντα κρίνονται στο μακρινό μέλλον.  Πουλάς σήμερα, κρατάς τα λεφτά για χρόνια και κρίνεσαι μετά από χρόνια.
Το βασικό στοίχημα των ομολόγων είναι κυρίως αν ο φορέας που τα εκδίδει θα μπορέσει να τηρήσει τις πολύ συγκεκριμένες δεσμεύσεις που έχει αναλάβει.  Ο μόνος τρόπος να μην τις τηρήσει είναι αν χρεοκοπήσει στο ενδιάμεσο.  Έτσι ο επενδυτής δεν χρειάζεται να παρακολουθεί την καθημερινή διαχείριση, παρά μόνο να προσέχει αν ο εκδότης κινδυνεύει να χρεοκοπήσει. Ακόμα και αν ο εκδότης δεν πηγαίνει καλά, αν τηρεί τις υποχρεώσεις του όλα είναι καλά.
Οι μετοχές και οι άλλες παραγωγικές επενδύσεις από την άλλη, απαιτούν από τον επενδυτή να παρακολουθεί την καθημερινή πορεία της επένδυσης, όπως αυτή αποτυπώνεται στις καθημερινές (πολλές φορές έντονες) διακυμάνσεις των τιμών.
Στα ομόλογα συνεπώς πάμε καλά και περιμένουμε να δούμε την υλοποίηση πραγματικών επενδύσεων.
Η αναβάθμιση αναμένεται να φέρει και άλλες αναβαθμίσεις για τις τράπεζες και άλλες επιχειρήσεις και να μειώσει το κόστος δανεισμού των εισηγμένων στο Ελληνικό χρηματιστήριο εταιρειών.
Μπροστά μας έχουμε τον Φεβρουάριο, που πάντα αποτελεί πονηρό μήνα.  Αρκετές φορές το τοπικό υψηλό του πρώτου εξαμήνου παρατηρείται τον Ιανουάριο και μετά έχουμε διόρθωση ή σταθεροποίηση των τιμών.  Κάποιες φορές το υψηλό παρατηρείται τον Φεβρουάριο ή και τον Μάρτιο.
Το Ελληνικό χρηματιστήριο, έχοντα κατακτήσει ήδη τις 945 μονάδες του δείκτη, αναμένεται να δείξει τη δύναμη ή την αδυναμία του τις αμέσως επόμενες εβδομάδες.
Ο Φεβρουάριος έχει πολλά για να μας προξενήσει το ενδιαφέρον. Το σχέδιο ΗΡΑΚΛΗΣ προχωράει, οι τράπεζες προχωράνε στην απαραίτητη αναδιάρθρωση, οι εταιρείες κλείνουν ισολογισμούς και θα εκδίδουν αποτελέσματα και η γεωπολιτική ένταση στην περιοχή διατηρείται σε υψηλά επίπεδα.
Νέα θα έρθουν και από τα ξένα χρηματιστήρια, καθώς η διόρθωση με αφορμή τον ιό, έχει δυναμώσει τα σενάρια για μεγάλη διόρθωση των ξένων χρηματιστηρίων που κινούνται αυτή την περίοδο σε ιστορικά υψηλά.
Ζητούμενο για το Ελληνικό χρηματιστήριο είναι η προσέλκυση επενδύσεων με τη μορφή Δημοσίων εγγραφών και Αυξήσεων Μετοχικών Κεφαλαίων.  Κυρίαρχος θεσμικός ρόλος του χρηματιστηρίου είναι η ενίσχυση των κεφαλαίων των εισηγμένων και όχι η αναδιάρθρωση του δανεισμού τους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης