Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Sözcü: Ένταση στα Ίμια μεταξύ σκαφών της ακτοφυλακής Ελλάδας και Τουρκίας

Sözcü: Ένταση στα Ίμια μεταξύ σκαφών της ακτοφυλακής Ελλάδας και Τουρκίας
Από νωρίς το πρωί σκάφη του τουρκικού λιμενικού επιτηρούν τις βραχονησίδες πλησιάζοντας στα 50 μέτρα τα Ίμια - Απαγόρευσαν σε Έλληνες ψαράδες να πλησιάσουν και ελληνικά και τουρκικά πλοία ήρθαν αντιμέτωπα στις βραχονησίδες
Ενταση αναφέρει η εφημερίδα Sözcü πως δημιουργήθηκε σήμερα 31 Ιανουαρίου, ημέρα 24ης επετείου από την κρίση των Ιμίων στην περιοχή των βραχονησίδων μεταξύ ελληνικών και τουρκικών πλοίων του λιμενικού Σώματος.
Όπως αναφέρει η αντιπολιτευόμενη εφημερίδα, από νωρίς το πρωί η τουρκική ακτοφυλακή επιτηρεί τις βραχονησίδες πλησιάζοντας έως και 50 μέτρα τα Ίμια.
Κατά τις 11.30, σύμφωνα με το τουρκικό δημοσίευμα, δύο ακτοπλοϊκά ελληνικά έφθασαν στην περιοχή, μαζί με 6 ελληνικά αλιευτικά σκάφη από τα νησιά Λέρος και Κάλυμνος, λέγοντας ότι «δεν δόθηκε άδεια (!) να προσεγγίσουν τους βράχους του Kardak», τα δύο σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής δεν τα άφησαν να πλησιάσουν και αποσύρθηκαν σε απόσταση περίπου 2 μιλίων.
Όταν τα ελληνικά ακτοπλοϊκά από την Κω και το νησί της Καλύμνου, είδαν τουρκικά σκάφη, έπλευσαν μπροστά από την Καλόλιμνο.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα στο νησί της Καλολίμνου βρίσκονται περίπου 60 Έλληνες στρατιώτες, αποβάθρες, ελικοδρόμια, ραδιοφωνικοί σταθμοί και πύργοι ραντάρ.
Παρατηρήθηκε ότι οι Έλληνες στρατιώτες παρακολουθούσαν συνεχώς τα Ίμια από το παρατηρητήριο.
Την ώρα της έντασης πάντως τα τουρκικά ψαροκάικα που βρίσκονταν στα λιμάνια Turgutreis, Gümüşlük και Yalıkavak απέφυγαν να κατευθυνθούν στην περιοχή των Ιμίων.
Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι τα ελληνικά και τουρκικά σκάφη πλησίασαν μεταξύ τους μέχρι και 300 μέτρα.
Το πρωί στην περιοχή των Ιμίων βρίσκονταν 3 σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής, αλλά το μεσημέρι ο αριθμός τους αυξήθηκε στα 6.
Ένα από τα τουρκικά σκάφη πλησίασε τις βραχονησίδες Ίμια σε απόσταση 100 μέτρων και σταμάτησε για λίγο, την ώρα που τα άλλα τουρκικά σκάφη παρέμειναν πιο πίσω σε απόσταση μισού έως 2 μιλίων για να παρακολουθούν.
Παράλληλα, το ελληνικό σκάφος περίμενε –όπως αναφέρεται- σε απόσταση 1.5 μίλι, μπροστά στο νησί Καλόλιμνος.
Σήμερα πάντως από την περιοχή των Ιμίων πραγματοποίησαν διέλευση από την πλευρά των τουρκικών υδάτων, όπως σημειώνεται, πλοία που μετέφεραν ξηρό φορτίο από το Γκιουλούκ της Τουρκίας προς το Ισραήλ.

Image

Image

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης