Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές με τα «βλέμματα» σε Κίνα και Ιαπωνία - Στο +0,99% ο Nikkei, ο Hang Seng -0,34%

tags :
Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές με τα «βλέμματα» σε Κίνα και Ιαπωνία - Στο +0,99% ο Nikkei, ο Hang Seng -0,34%
Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα έκλεισε με σημαντική πτώση της τάξεως του -1,35% στις 2.119,01 μονάδες
Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν σήμερα Παρασκευή (31/1) οι αγορές της Ασίας, καθώς τα μακροοικονομικά στοιχεία στην Κίνα και την Ιαπωνία τα οποία δημοσιεύθηκαν νωρίτερα εντός ημέρας βρέθηκαν στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με άνοδο της τάξεως του +0,99% στις 23.205,18 μονάδες, δεχόμενος ώθηση από από την άνοδο που σημειώθηκε στη βιομηχανική παραγωγή της χώρας για τον Δεκέμβριο του 2019, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Η βιομηχανική παραγωγή της χώρας ενισχύθηκε κατά +1,3% σε σύγκριση με τον Νοέμβριο του 2019, έναντι πτώσης -1% τον προηγούμενο μήνα, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν ότι η άνοδος θα περιοριστεί στο +0,7%.
Οι αποστολές μεταποιητικών προϊόντων της Ιαπωνίας προς το εξωτερικό για τον ίδιο μήνα παρέμειναν αμετάβλητες σε σύγκριση με τον Νοέμβριο, ενώ ο δείκτης αποθεμάτων κατέγραψε άνοδο της τάξεως του +1,2%.
Ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία έκλεισε με οριακή άνοδο της τάξεως του +0,13% στις 7.017,20 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα κατέγραψε σημαντική πτώση της τάξεως του -1,35% στις 2.119,01 μονάδες.
Παράλληλα, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ υποχώρησε κατά -0,34% στις 26.360,50 μονάδες, ενώ αντίθετα ο δείκτης Taiwan Weighted στην Ταϊβάν ενισχύθηκε κατά +0,64% στις 11.495,10 μονάδες.
Όσον αφορά την ηπειρωτική Κίνα, οι δείκτες Shanghai Composite και SZSE Component παρέμειναν για μία ακόμα ημέρα κλειστοί λόγω αργίας, ενώ νωρίτερα εντός της ημέρας η Στατιστική Υπηρεσία της χώρας δημοσίευσε τα στοιχεία που αφορούν τη δραστηριότητα των επιχειρήσεων για τον Ιανουάριο του 2020.
Ο δείκτης PMI που αφορά τον μεταποιητικό κλάδο διαμορφώθηκε στις 50 μονάδες, έναντι 50,2 μονάδων τον Δεκέμβριο του 2019, με τα στοιχεία να επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Ο υποδείκτης που αφορά την παραγωγή του κλάδου κατέγραψε πτώση στις 51,3 μονάδες, έναντι 53,2 μονάδων τον Δεκέμβριο του 2019, ενώ ο υποδείκτης νέων παραγγελιών από το εξωτερικό διαμορφώθηκε στις 48,7 μονάδες, έναντι 50,3 μονάδων τον προηγούμενο μήνα.
Όσον αφορά τον μη μεταποιητικό δείκτη PMI της Υπηρεσίας, σημειώθηκε άνοδος στις 54,1 μονάδες, έναντι 53,5 μονάδων τον Δεκέμβριο, με τον υποδείκτη νέων παραγγελιών να καταγράφει οριακή άνοδο στις 50,6 μονάδες, έναντι 50,4 μονάδων προηγουμένως.
Ο υποδείκτης PMI που αφορά τη δραστηριότητα του κλάδου υπηρεσιών διαμορφώθηκε στις 53,1 μονάδες, έναντι 53 μονάδων τον προηγούμενο μήνα, ενώ σημαντική ήταν η άνοδος για τον δείκτη PMI που σχετίζεται με τον κατασκευαστικό κλάδο, και συγκεκριμένα στις 59,7 μονάδες, έναντι 56,7 μονάδων τον Δεκέμβριο.
Στη Νότια Κορέα, τα στοιχεία για τη βιομηχανική παραγωγή που αφορούν τον Δεκέμβριο του 2019 κατέγραψαν σημαντική άνοδο της τάξεως του +3,5% σε μηνιαία βάση, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι οποίοι προέβλεπαν ότι η άνοδος θα περιοριστεί στο +0,7%.
Σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους, η βιομηχανική παραγωγή της χώρας σημείωσε «άλμα» της τάξεως του +4,2% έναντι ετήσιας πτώσης -0,2% τον Νοέμβριο και έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών στο +1%.
«Τα στοιχεία ενισχύουν την πορεία της Ασίας προς την ανάκαμψη μετά από ένα φρικτό έτος όπως ήταν το 2019», τόνισε ο Jeffrey Halley, αναλυτής αγορών της Oanda στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, προσθέτοντας ότι «ένα μικρό σημάδι ανακούφισης είναι ότι οι συναλλαγματικές ισοτιμίες της Ασίας κατέγραψαν ισχυρό ράλι πριν από την έξαρση, ενώ η οικονομική δραστηριότητα βρίσκεται σε σαφή ανάκαμψη».
«Αυτό τοποθετεί την περιοχή σε μία καλύτερη θέση ώστε να μετριάσει τον αντίκτυπο του κορωνοϊού στην ανάπτυξη, σε σύγκριση με το να είχε προκύψει αυτό στον πυθμένα του οικονομικού κύκλου», τόνισε ο κ. Halley.
Άνοδο καταγράφει σήμερα το πετρέλαιο, ανακάμπτοντας μετά τις απώλειες των προηγούμενων ημέρα, εν μέσω προσδοκιών από την πλευρά του Παγκόσμιου Οργανισμού Ηγείας ότι η Κίνα θα μπορέσει να περιορίσει την έξαρση του κορωνοϊού.
Ειδικότερα, το προθεσμιακό συμβόλαιο Μαρτίου 2020 για το Brent ενισχύεται κατά +1,26% με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 58,05 δολ. ανά βαρέλι, έχοντας καταγράψει απώλειες της τάξεως του -2,5% κατά την προηγούμενη συνεδρίαση.
Παράλληλα, το προθεσμιακό συμβόλαιο Φεβρουαρίου 2020 για το αμερικανικό αργό καταγράφει άνοδο της τάξεως του +1,53% στα 52,94 δολ. ανά βαρέλι, ενώ η πτώση της προηγούμενης συνεδρίασης διαμορφώθηκε στο -2,2%.
Για το σύνολο της εβδομάδας, οι απώλειες για το Brent και το αμερικανικό αργό διαμορφώνονται στο -2% και -1,8% αντίστοιχα, ενώ η πτώση των δύο προθεσμιακών συμβολαίων για τον Ιανουάριο του 2020 έχει ξεπεράσει το -10%.
«Η Κίνα αποτελεί τον νούμερο 1 καταναλωτή ενέργειας παγκοσμίως, και οι οδικές, σιδηροδρομικές και αεροπορικές μεταφορές έχουν ακινητοποιηθεί στα τμήματα της χώρας στα οποία έχει εξαπλωθεί ο ιός», δήλωσε ο αναλυτής εμπορευμάτων του Investing.com, Barani Krishnan.
Ώστόσο, ο επικεφαλής του ΠΟΥ τόνισε ότι δεν υπάρχει ανάγκη ταξιδιωτικών περιορισμών ή περιορισμών στο εμπόριο, ενώ παράλληλα εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στις κινεζικές αρχές για τα μέτρα που λαμβάνουν.
Παράλληλα, η τιμή του πετρελαίου δέχεται ώθηση και από τις αναφορές ότι η Σαουδική Αραβία εξετάζει το ενδεχόμενο μεταφοράς τη συνεδρίασης του Μαρτίου για τον Φεβρουάριο, μετά την πρόσφατη πτώση που σημειώθηκε στις τιμές του πετρελαίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης