Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Reuters: Το Brexit θα αυξήσει την ευρωπαϊκή υποστήριξη για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα

tags :
Reuters: Το Brexit θα αυξήσει την ευρωπαϊκή υποστήριξη για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα
Με το Brexit θεωρείται ότι η βρετανική επιρροή υποχωρεί
Η Ελλάδα θα εντείνει την εκστρατεία της για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα από τη Βρετανία, αναμένοντας να κερδίσει περισσότερη υποστήριξη από τους Ευρωπαίους.
Αυτό εκτιμά νέα ανάλυση του Reuters, επισημαίνοντας ότι με το Brexit θεωρείται ότι η βρετανική επιρροή υποχωρεί.
Από την ανεξαρτησία της το 1832, η Ελλάδα έχει επανειλημμένα ζητήσει την επιστροφή των γλυπτών που ο βρετανός διπλωμάτης Λόρδος Έλγιν απομάκρυνε από τον ναό του Παρθενώνα στην Αθήνα στις αρχές του 19ου αιώνα, όταν η Ελλάδα βρισκόταν υπό οθωμανική κυριαρχία.
Το Βρετανικό Μουσείο στο Λονδίνο αρνήθηκε να επιστρέψει τα γλυπτά - περίπου μισή ζωφόρο 160 μέτρων που κοσμούσε το μνημείο του 5ου αιώνα π.Χ. - λέγοντας ότι αποκτήθηκαν από τον Έλγιν με νομικό συμβόλαιο από την οθωμανική αυτοκρατορία.
Η Ελλάδα ισχυρίζεται ότι είχαν κλαπεί.
Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη δήλωσε στο Reuters ότι πιστεύει ότι οι συνθήκες είναι ώριμες αυτή τη στιγμή για την επιστροφή των μαρμάρων.
«Είναι η νοοτροπία που έχει αλλάξει, το γεγονός ότι η Βρετανία απομακρύνεται από την ευρωπαϊκή οικογένεια και θα υπάρξει και εορτασμός για τα 200 ​​χρόνια από την ελληνική επανάσταση.
Νομίζω ότι έχουν δημιουργηθεί οι κατάλληλες συνθήκες για τη μόνιμη επιστροφή τους", ανέφερε.
Η Ελλάδα σχεδιάζει μεγάλες πολιτιστικές εκδηλώσεις το 2021 για να σηματοδοτήσει 200 ​​χρόνια από την έναρξη της εξέγερσής της κατά της οθωμανικής κυριαρχίας.
Από τη μεριά του το βρετανικό μουσείο έχει πει ότι "τα γλυπτά αποτελούν μέρος της κοινής κληρονομιάς του καθενός και ξεπερνούν τα πολιτιστικά όρια".
Μάλιστα, υποστήριζε για χρόνια ότι η Αθήνα δεν διέθετε το κατάλληλο μέρος για τη διατήρηση των μαρμάρων.
Η Μενδώνη είπε ότι η Ελλάδα δεν θα παραιτηθεί ποτέ από την εκστρατεία για την επιστροφή των μαρμάρων, κατηγορώντας τον Έλγιν ότι δεν είναι τίποτα λιγότερο από κλέφτης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης