Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody's: Ο κορωνοϊός θα επηρεάσει τις δαπάνες στην Κίνα - Θα υπάρξει αντίκτυπος σε πολλές χώρες και στις πολυεθνικές

tags :
Moody's: Ο κορωνοϊός θα επηρεάσει τις δαπάνες στην Κίνα - Θα υπάρξει αντίκτυπος σε πολλές χώρες και στις πολυεθνικές
Moody’s για κορωνοϊό:  Ο άμεσος και σημαντικότερος οικονομικός αντίκτυπος θα είναι στην Κίνα , αλλά θα επιδράσει παγκοσμίως, δεδομένης της σημασίας της Κίνας στην παγκόσμια ανάπτυξη
Σε συναγερμό παραμένει η παγκόσμια κοινότητα για την επιδημία της ιογενούς πνευμονίας που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός, καθώς παρά τα μέτρα που λαμβάνει η Κίνα, ο ιός όχι μόνο δεν περιορίζεται αλλά εξακολουθεί να εξαπλώνεται.
Είναι χαρακτηριστικό πως ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε στους 170, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση από την ημέρα που ξέσπασε η επιδημία, και ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θα πραγματοποιήσει νέα έκτακτη συνεδρίαση σήμερα Πέμπτη 30/1 προκειμένου να αποφασίσει αν η επιδημία «αποτελεί έκτακτη ανάγκη παγκόσμιας εμβέλειας».
Όπως αναφέρει σε report του ο οίκος αξιολόγησης Moody’s o πρωταρχικός αντίκτυπος είναι στην ανθρώπινη υγεία.
Ωστόσο, ο κίνδυνος μόλυνσης επηρεάζει την οικονομική δραστηριότητα και τις χρηματοπιστωτικές αγορές.
Ο άμεσος και σημαντικότερος οικονομικός αντίκτυπος είναι στην Κίνα , αλλά θα επιδράσει παγκοσμίως, δεδομένης της σημασίας της Κίνας στην παγκόσμια ανάπτυξη καθώς και στα παγκόσμια έσοδα των πολυεθνικών εταιρειών.
Ανά τομέα, ο νέος κορωνοϊός θα έχει τις μεγαλύτερες αρνητικές επιπτώσεις στους τομείς των αγαθών και των υπηρεσιών εντός και εκτός της Κίνας που βασίζονται σε κινέζους καταναλωτές και ενδιάμεσα προϊόντα.
Σύμφωνα με την Moody’s οι επιπτώσεις έχουν προσωρινό αντίκτυπο στην οικονομία της Κίνας και η ετήσια αύξηση του ΑΕΠ στην Κίνα θα είναι σύμφωνη με τις προβλέψεις για 5,8% το 2020. Ωστόσο, η σύνθεση της ανάπτυξης πιθανότατα θα μεταβληθεί εξαιτίας της επιβράδυνσης της κατανάλωσης κατά το πρώτο τρίμηνο του 2020.
Παρόλα αυτά, εξακολουθεί να υπάρχει υψηλό επίπεδο αβεβαιότητας γύρω από το χρονικό ορίζοντα και την ένταση της εκδήλωσης του κορωνοϊού και η Moody’s θα αναθεωρήσει τις προβλέψεις της καθώς εξελίσσονται οι συνθήκες.
Μετά το ξέσπασμα του σοβαρού οξέος αναπνευστικού συνδρόμου (SARS) το 2003, η ανάπτυξη και οι χρηματοπιστωτικές αγορές στην Κίνα αποδυναμώθηκαν σημαντικά, αλλά για ένα μικρό χρονικό διάστημα.
Μια αντισταθμιστική ανάκαμψη περιόρισε τις συνολικές αρνητικές επιπτώσεις στην ετήσια ανάπτυξη.
Αλλά η επιδημία του SARS δεν είναι συγκρίσιμη, καθώς η σύνθεση της κινεζικής οικονομίας έχει αλλάξει αισθητά από το 2003, όπως δείχνει η έκθεση που ακολουθεί.
Τα τελευταία 16 χρόνια, η συμβολή της κατανάλωσης στην οικονομική ανάπτυξη της Κίνας έχει αυξηθεί σημαντικά.
Επομένως, η επίπτωση του κορωνοϊού μέσω του καναλιού κατανάλωσης μπορεί να είναι υψηλότερη τώρα.
Εάν υπάρχει πράγματι μια απότομη επιβράδυνση της κατανάλωσης, θα πρέπει να αναμένουμε ότι η μακροοικονομική πολιτική θα χαλαρώσει.
Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε μετατόπιση των κινητήριων δυνάμεων ανάπτυξης το 2020.
Ο ιός πιθανότατα θα επηρεάσει τα έσοδα των τομέων μεταφορών, καταλυμάτων, εστιατορίων, λιανικής και υπηρεσιών στην Κίνα.
Ωστόσο, ο αντίκτυπος στις πωλήσεις λιανικής πώλησης θα μπορούσε να είναι μικρότερος σε σύγκριση με την αδυναμία που ακολούθησε το ξέσπασμα του SARS λόγω της ταχείας μετάβασης στις πωλήσεις μέσω διαδικτύου στην Κίνα κατά την τελευταία δεκαετία.
Η μη διακριτική ζήτηση των καταναλωτών που σχετίζεται με τον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης και τον ιατρικό εξοπλισμό πιθανότατα θα αυξηθεί.
Οι αρχές του κινέζικου κράτους ανέλαβαν να λάβουν μέτρα απομόνωσης για να περιορίσουν τη μόλυνση, συμπεριλαμβανομένου του κλεισίματος των δημόσιων συγκοινωνιών σε ορισμένες πόλεις και της διενέργειας ελέγχου σε μεγάλα κέντρα μεταφορών.
Αυτά τα μέτρα συμβάλλουν στην εξάπλωση της λοίμωξης και στην πρόωρη θεραπεία, παρόλο που αυξάνουν το κόστος και περιορίζουν την οικονομική δραστηριότητα.
Ανάμεσα στις προκλήσεις της περιεκτικότητας του κορωνοϊού συγκαταλέγεται ότι μπορεί να είναι μεταδοτική κατά την περίοδο επώασης και πολλά από τα μολυσμένα ή δυνητικά μολυσμένα άτομα Σεληνιακό νέο έτος.
Οι επόμενες εβδομάδες θα είναι ζωτικής σημασίας για τον προσδιορισμό της έκτασης της μόλυνσης και της αποτελεσματικότητας των μέτρων απομόνωσης.
Η απώλεια παραγωγικότητας πιθανότατα θα επηρεάσει την εγχώρια προσφορά λόγω ασθένειας, τραυματισμών και ενδεχόμενων καθυστερήσεων στην παραγωγή.
Αυτή η κατάσταση πιθανότατα θα μειώσει επίσης την ιδιωτική επένδυση, αλλά αυτό το αποτέλεσμα θα είναι δευτερεύον της επίδρασης στις καταναλωτικές δαπάνες και θα εξαρτηθεί επίσης από την ανταπόκριση της μακροοικονομικής πολιτικής.
 

Image


Η κινεζική επαρχία Hubei θα φέρει το κύριο βάρος της οικονομικής επίδρασης

Η εκδήλωση του κορωνοϊού ξεκίνησε στο Wuhan, πρωτεύουσα της επαρχίας Hubei και το βασικό κέντρο μεταφορών και βιομηχανίας στην κεντρική Κίνα.
Οι οικονομικές επιπτώσεις στην τοπική περιοχή θα είναι σημαντικές.
Η επαρχία Hubei αναμενόταν να σημειώσει ρυθμό περιφερειακής οικονομικής ανάπτυξης έως 7,8% το 2020, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, 200 μονάδες βάσης υψηλότερες από τις προβλέψεις μας για τη συνολική οικονομία της Κίνας.
Ως η μεγαλύτερη πληθυσμιακή και έβδομη επαρχία της Κίνας από το ΑΕΠ, η επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας θα έχει σημαντικές επιπτώσεις για ολόκληρη τη χώρα.
Ο ρόλος της Hubei στη σύνδεση της ανατολικής ακτής της Κίνας με τις κεντρικές και δυτικές περιοχές θα επεκτείνει το φαινόμενο τις γειτονικές χώρες και τις επαρχίες με μεγαλύτερη εξάρτηση από τους τομείς των υπηρεσιών και με υψηλότερη πληθυσμιακή πυκνότητα.

Το μέγεθος και η διασυνδεσιμότητα της Κίνας ενισχύουν τον παγκόσμιο αντίκτυπο

Ο φόβος του κινδύνου μετάδοσης είναι ήδη εμφανής στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές.
Επιπλέον, οι αρνητικές επιπτώσεις θα επηρεάσουν επίσης χώρες, κλάδους και εταιρείες που είτε αποκομίζουν έσοδα είτε παράγουν στην Κίνα.
Η Κίνα έχει ακόμη μεγαλύτερο μερίδιο στην παγκόσμια ανάπτυξη και συνδέεται ακόμη περισσότερο με τον υπόλοιπο κόσμο παρά με τον ιό SARS.
Εάν το ξέσπασμα του ιού εξαπλωθεί σημαντικά εκτός της Κίνας, θα αυξηθεί ενδεχομένως η επιβάρυνση των τομέων της υγειονομικής περίθαλψης σε άλλες πληγείσες χώρες.
Τα έσοδα των εταιρειών και των τομέων που βασίζονται στη ζήτηση της Κίνας θα επηρεαστούν, καθώς η ζήτηση αυτή θα εξασθενίσει. Η επιδημία θα έχει επίσης ενδεχομένως διαταραχές στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού.
Οι παγκόσμιες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην πληγείσα περιοχή ενδέχεται να προκαλέσουν ζημίες εξόδου εξαιτίας της εκκένωσης των εργαζομένων.
Οι εταιρείες που λειτουργούν εκτός Κίνας, οι οποίες έχουν ισχυρή εξάρτηση από την προηγούμενη παραγωγή που παράγεται από την πληγείσα περιοχή, θα είναι επίσης υπό πίεση εξαιτίας ενδεχόμενων διακοπών της αλυσίδας εφοδιασμού που προκύπτουν από προσωρινές καθυστερήσεις στην παραγωγή.

Άλλες οικονομίες στην περιοχή Ασίας - Ειρηνικού είναι ευάλωτες στην πτώση του τουρισμού από την Κίνα

Το ξέσπασμα του κορωνοϊού θα επηρεάσει τους τομείς του τουρισμού σε άλλα μέρη της περιοχής και θέσεις εκτός της περιοχής που έχουν τουρίστες από την Κίνα.
Το αρχικό κρούσμα σημειώθηκε λίγες εβδομάδες πριν από το Σεληνιακό Νέο Έτος, το οποίο γίνεται όλο και πιο δημοφιλής χρόνος για ταξίδια.
Η Κίνα επέβαλε ταξιδιωτικές απαγορεύσεις στις ομαδικές εκδρομές για να περιορίσει την εξάπλωση του ιού.
Ο φόβος της μετανάστευσης του κορωνοϊού μπορεί να εμποδίσει τον καταναλωτή και να επηρεάσει τον τουρισμό, τα ταξίδια, το εμπόριο και τις υπηρεσίες στο Χονγκ Κονγκ, το Μακάο, την Ταϊλάνδη, την Ιαπωνία, χώρες οι οποίες ήταν οι κορυφαίοι προορισμοί των κινεζικών τουριστών τα τελευταία χρόνια.
Η εθνική διοίκηση μετανάστευσης της Κίνας κατέγραψε εξερχόμενα ταξίδια αυξήθηκε κατά 12% ετησίως σε 6,3 εκατομμύρια ταξίδια κατά τη διάρκεια του σεληνιακού νέου έτους 2019.
Μετά το ξέσπασμα του SARS, ο τουρισμός μειώθηκε απότομα στις περισσότερες από αυτές τις οικονομίες, ιδίως στη Σιγκαπούρη και τη Χονγκ Κονγκ, οι οποίες υποβλήθηκαν επίσης σε σχετικά υψηλό αριθμό λοιμώξεων.
Αναμένουμε ο κίνδυνος δυνητικών αρνητικών επιπτώσεων στον εγχώριο τουρισμό στις γειτονικές χώρες να είναι υψηλότερος από ό, τι κατά τη διάρκεια του SARS, επειδή οι Κινέζοι υπήκοοι αποτελούν πλέον το μεγαλύτερο μερίδιο επισκεπτών σε άλλες οικονομίες Ασίας-Ειρηνικού.
Το χρονοδιάγραμμα είναι ιδιαίτερα κακό για την Ιαπωνία, καθώς επιδιώκει να ανακάμψει από την πτώση στην κατανάλωση και πιθανώς την αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ το τελευταίο τρίμηνο του 2019 μετά την αύξηση του φόρου επί των πωλήσεων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης