Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Οι κυπριακές τράπεζες ανησυχούν για την πλεονάζουσα ρευστότητα - Ξεπέρασε τα 15 δισ. ευρώ

Οι κυπριακές τράπεζες ανησυχούν για την πλεονάζουσα ρευστότητα - Ξεπέρασε τα 15 δισ. ευρώ
Ο δείκτης κάλυψης ρευστότητας του κυπριακού τραπεζικού συστήματος το τρίτο τρίμηνο του 2019 ανέρχεται στο 331,02%
Ξεπέρασε τα 15 δισ. ευρώ η ρευστότητα των κυπριακών τραπεζών στο τέλος του 2019, όπως διαφαίνεται από τα τελευταία στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας, με τον πονοκέφαλο των τραπεζιτών να μεγαλώνει, όπως μεταδίδει το Stockwatch.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, τον Δεκέμβριο του 2019 οι καταθέσεις του συστήματος υπερτερούσαν των δανείων κατά €15,1 δισ. παραμένοντας στα ψηλότερα επίπεδα τουλάχιστον από το 2008, που υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία.
Τη μεγάλη ρευστότητα του συστήματος καταδεικνύουν και τα στοιχεία του ενιαίου εποπτικού μηχανισμού καθώς η Κύπρος έχει τον δεύτερο ψηλότερο δείκτη κάλυψης ρευστότητας στην ευρωζώνη.
Ο δείκτης κάλυψης ρευστότητας του κυπριακού τραπεζικού συστήματος το τρίτο τρίμηνο του 2019 ανέρχεται στο 331,02% υπερβαίνοντας το 145,16% που είναι ο μέσος όρος της ευρωζώνης και υπερδιπλάσιος του ορίου του 100% που θέτει η οδηγία της Βασιλείας ΙΙΙ.
Η εικόνα στις τράπεζες έχει αλλάξει άρδην από το 2013 όταν τα δάνεια υπερτερούσαν των καταθέσεων κατά €17 δισ.
Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, οι τράπεζες εντείνουν τις προσπάθειες τους να βρουν νέους πελάτες για να διοχετεύσουν μέρος της ρευστότητας τους ενώ εξετάζουν και το ενδεχόμενο επένδυσης μέρους της ρευστότητας τους.
Τη ίδια ώρα, για να αντισταθμίσουν το κόστος που προκύπτει από τη χρέωση της ΕΚΤ για διακράτηση καταθέσεων, οι τράπεζες προχωρούν στην επιβολή αρνητικών επιτοκίων.
Προς το παρόν, η επιβολή χρεώσεων για μεγάλες καταθέσεις δεν φαίνεται να αλλάζει τα δεδομένα στο σύστημα, αφού όλες οι τράπεζες αρχίζουν ν’ ακολουθούν τις δύο μεγάλες τράπεζες.
Η Τράπεζα Κύπρου προχωρά από τον Μάρτιο σε επιβολή αρνητικών επιτοκίων 0,5% για μεγάλες καταθέσεις εξαιρουμένων εκπαιδευτικών και φιλανθρωπικών ιδρυμάτων ενώ η Ελληνική Τράπεζα προχωρά από τον Μάρτιο σε επιβολή αρνητικών επιτοκίων 0,6% σε μεγάλες καταθέσεις άνω των €100 χιλ.
Πρόσφατα, όπως επεσήμανε ο ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής της Ελληνικής Τράπεζας Ιωάννης Μάτσης, η τράπεζα προωθεί την επένδυση μέρους της πλεονάζουσας ρευστότητας που διαθέτει για να αποφύγει την απόδοση αρνητικών επιτοκίων στην ευρωπαϊκή αγορά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης