Τραπεζικά νέα

Ύποπτες και αντιθεσμικές παρεμβάσεις του ΤΧΣ – Τι ζητάει ως μέτοχος από τις διοικήσεις για υποθέσεις της δικαιοσύνης

Ύποπτες και αντιθεσμικές παρεμβάσεις του ΤΧΣ – Τι ζητάει ως μέτοχος από τις διοικήσεις για υποθέσεις της δικαιοσύνης
Η στάση του ΤΧΣ είναι απαράδεκτη, προσπαθεί να επηρεάσει διοικητικά συμβούλια να κινητοποιηθούν για υποθέσεις που στην πράξη είναι άνευ αντικειμένου
Ύποπτες τουλάχιστον και ξεκάθαρα αντιθεσμικές παρεμβάσεις πραγματοποιεί το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ΤΧΣ στις ελληνικές τράπεζες.
Σε επιστολές που έχει στείλει σε όλες τις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών επικαλούμενο τις νομικές υπηρεσίες του Ταμείου, το ΤΧΣ ζητάει από τις τράπεζες να απαντήσουν τι θα πράξουν σε υποθέσεις που πρέπει να γνωμοδοτήσουν τα διοικητικά συμβούλια για το εάν θα παραπέμψουν στην δικαιοσύνη ή όχι διάφορες υποθέσεις εάν θα υποβάλλουν έγκληση ή όχι.
Έγκληση είναι η μήνυση από τον ίδιο τον παθόντα ανεξαρτήτως του αν το αδίκημα διώκεται αυτεπάγγελτα ή κατ΄ έγκληση του παθόντος.
Αυτή είναι και η ειδοποιός διαφορά μεταξύ μήνυσης και έγκλησης.
Με βάση τον νέο ποινικό κώδικα η προθεσμία των τραπεζών λήγει 18 Μαρτίου.
Ένα διοικητικό συμβούλιο μπορεί να επικαλεστεί - ασκήσει έγκληση ή όχι με την προθεσμία να οριοθετείται στις 18 Μαρτίου 2020.
Εάν ένα διοικητικό συμβούλιο δεν συνεδριάσει και παρέλθει η ημερομηνία αυτή τότε αυτομάτως όλες οι υποθέσεις πάνε στο αρχείο.
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η εμπλοκή – παρέμβαση του ΤΧΣ στις υποθέσεις αυτές είναι ξεκάθαρα αντιθεσμικές.
Το ΤΧΣ δεν έχει αρμοδιότητα εμπλοκής αλλά το γεγονός ότι έστειλε επιστολές σε όλες τις τράπεζες γεννά πολλά ερωτηματικά.
Ο Czurda ο CEO του ΤΧΣ και τα αρμόδια όργανα δεν μπορεί να πήραν αυτοβούλως πρωτοβουλία για υποθέσεις που αφορούν αποκλειστικά τα διοικητικά συμβούλια και δεν είναι αρμοδιότητα των μετόχων.
Η εμπλοκή του ΤΧΣ ως μετόχου γεννά πολλά ερωτηματικά, επιτρέπει σε πολλούς να διατυπώσουν την άποψη ότι από κάπου πήρε εντολή και το ακόμη σημαντικότερο υποδεικνύει στα διοικητικά συμβούλια τι πρέπει να κάνουν όταν δεν είναι αυτός ο ρόλος του Ταμείου, το ΤΧΣ δεν υποκαθιστά την δικαιοσύνη, ούτε λειτουργεί εξ ονόματος της δικαιοσύνης. 
Δεν περιμένουν τα διοικητικά συμβούλια από το ΤΧΣ να τους υποδείξει τι να πράξουν.
Συν τοις άλλοις όλες οι υποθέσεις που βρίσκονται υπό διερεύνηση, έχει αποδειχθεί στην πράξη ότι στερούνται σοβαρότητας και νομικής βαρύτητας.
Π.χ. στην υπόθεση του πορίσματος της ΤτΕ για την Πειραιώς  έχει αποδειχθεί ότι δεν προκύπτει καμία ζημία για την τράπεζα, όλες οι εκκρεμότητες έχουν κλείσει και η υπόθεση πρέπει να πάει στο αρχείο, ούσα άνευ αντικειμένου.
Συν τοις άλλοις ένα διοικητικό συμβούλιο για να επικαλεστεί την έγκληση θα πρέπει να δικαιολογήσει πόσα ζημιώθηκε η τράπεζα με ποιους τρόπους και ταυτόχρονα να διεκδικήσει τις ζημίες αυτές.
Στην περίπτωση της Πειραιώς επί 4 χρόνια το διοικητικό συμβούλιο δεν πήρε καμία απόφαση, εάν είχε ζημιωθεί η τράπεζα επί 1500 ημέρες που έχουν περάσει από τότε για δεν διεκδίκησε την υποτιθέμενη ζημία της;
Προφανώς και η απάντηση είναι γιατί απλά δεν υπάρχει ζημία.... και το γνωρίζουν όλοι αυτό και για τον λόγο αυτό η τράπεζα δεν έλαβε καμία απόφαση.
Καμία τράπεζα δεν έχει προβεί για πλειάδα υποθέσεων ούτε σε έγκληση, ούτε έχει ζητήσει αποζημιώσεις.
Η στάση του ΤΧΣ είναι απαράδεκτη, προσπαθεί να επηρεάσει διοικητικά συμβούλια να κινητοποιηθούν για υποθέσεις που στην πράξη είναι άνευ αντικειμένου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης