Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Οι τράπεζες για 1500 ημέρες είναι στάσιμες στις τιμές των αυξήσεων κεφαλαίου του 2015, το σκηνικό δεν θα αλλάξει – Στις 31/1 οι όροι των stress tests από EBA

Οι τράπεζες για 1500 ημέρες είναι στάσιμες στις τιμές των αυξήσεων κεφαλαίου του 2015, το σκηνικό δεν θα αλλάξει – Στις 31/1 οι όροι των stress tests από EBA
Οι επόμενες αυξήσεις θα υλοποιηθούν με discount π.χ. 30% με 35% όχι 80% του παρελθόντος - Αλλά σε παρούσες αξίες discount 30% ισοδυναμεί με τιμές πολύ χαμηλότερες από τις τιμές των αυξήσεων κεφαλαίου του 2015.
Οι τραπεζικές μετοχές σχεδόν για 1500 ημέρες ή σχεδόν 50 μήνες παραμένουν στάσιμες πέριξ των τιμών των αυξήσεων κεφαλαίου του 2015.
Αυτό σκηνικό στασιμότητας δεν θα αλλάξει για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Ποιοι είναι οι λόγοι αυτής της αρτηριοσκληρωτικής στασιμότητας των τραπεζών;
Οι βασικοί λόγοι είναι οι εξής.

1)Έχει καλλιεργηθεί μια λανθασμένη προσδοκία ότι με την εμποσθοβαρή μείωση των NPEs αυτομάτως οι τράπεζες θα ανακάμψουν χρηματιστηριακά.
Αυτό είναι μύθος.
Οι τράπεζες θα υποχρεωθούν να εξαντλήσουν όλα τα κεφαλαιακά τους μαξιλάρια μόνο και μόνο για να ολοκληρώσουν το πρώτο κύμα εξυγίανσης με τον Ηρακλή με τις τιτλοποιήσεις 30 δισεκ.
Ήδη στο πρώτο κύμα εκτιμάται ότι θα χρειαστεί να δαπανήσουν σχεδόν 5 δισεκ. ευρώ κεφάλαια.
Το δεύτερο κύμα εξυγίανσης και πιο σημαντικό στα NPEs που θα ακολουθήσει επίσης θα χρειαστεί κεφάλαια.
Οι τράπεζες λοιπόν θα έχουν λιγότερα NPEs αλλά πιο αδύναμα κεφάλαια και χωρίς να έχουν επιλύσει το DTC την αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση που φθάνει τα 16 δισεκ.
Αξίζει να αναφερθεί ότι το δεύτερο κύμα θα χρειαστεί επιπλέον 6-7 δισεκ.

2)Οι τράπεζες θα περάσουν τα stress tests του Ιουλίου 2020 αλλά δεν θα έχουν ξεμπερδέψει με το ζήτημα των κεφαλαιακών τους αναγκών.
Η ΕΒΑ η Ευρωπαική Τραπεζική Αρχή θα ανακοινώσει στις 31 Ιανουαρίου το βράδυ τις βασικές παραδοχές των stress tests για τις ευρωπαικές τράπεζες.
Η γενική πεποίθηση είναι ότι οι ελληνικές τράπεζες και οι 4 θα περάσουν τα stress tests.

Κάποιες τράπεζες θα χρειαστούν αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου το 2021 θα πρέπει να βρουν ιδιωτικά κεφάλαια να προσελκύσουν.
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι λύσεις τύπου tier 2 είναι πρόσκαιρες οι τράπεζες χρειάζονται καθαρά κεφάλαια για να ισχυροποιήσουν τους ισολογισμούς τους.

3)Από τις 4 μεγάλες τράπεζες μόνοι οι 3 ακολουθούν πιο επιθετικά προγράμματα εξυγίανσης.
Η Πειραιώς εάν εφάρμοζε σήμερα το μοντέλο Alpha bank με τιτλοποίηση 12 δισεκ. NPEs θα χρειαζόταν σχεδόν 2,6 με 2,8 δισεκ. κεφάλαια.
Εάν συμπεριληφθεί και το Cocos το μετατρέψιμο ομόλογο σε μετοχές ύψους 2 δισεκ. αυτομάτως η Πειραιώς θα πρέπει να βρει 5 δισεκ. κεφάλαια.
Εάν μπορούσε να βρεθεί κάποιος μηχανισμός ώστε η Πειραιώς να έφθανε κεφαλαιακά τις άλλες τράπεζες για να εξυγιανθεί επιθετικά εμπροσθοβαρώς σίγουρα θα άλλαζε πολλά στο τραπεζικό σύστημα.

4)Οι τράπεζες έχουν κωλύσει στις τιμές των αυξήσεων κεφαλαίου του 2015 – με την Πειραιώς να υπολείπεται περίπου 50% με τιμή αύξησης τα 6 ευρώ γιατί η πλειοψηφία των επενδυτών προβλέπει ότι θα είναι αναπόφευκτες οι κεφαλαιακές ενισχύσεις.
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το σχέδιο Ηρακλής είναι μια καλή λύση για τα NPEs αλλά για την επανεκκίνηση των τραπεζών δεν φθάνει μόνο να τιτλοποιηθούν 30 δισεκ. προβληματικά δάνεια.

5)Οι τράπεζες θα παραμείνουν σε καθεστώς ομηρίας για την επόμενη 2ετία και οι επενδυτές θα πρέπει να κατανοούν ότι αυτό το κλίμα δεν θα αλλάξει.
Μόνο εάν παρουσιαστεί μια πρόταση που να πείθει τους επενδυτές και η πρόταση αυτή καταλήγει σε αύξηση κεφαλαίου για ανάπτυξη όχι για να πεταχθούν στην εξυγίανση οι μετοχές των τραπεζών θα αρχίσουν να ανακάμπτουν.
Οι επόμενες αυξήσεις θα υλοποιηθούν με discount π.χ. 30% με 35% όχι 80% του παρελθόντος.
Αλλά σε παρούσες αξίες discount 30% ισοδυναμεί με τιμές πολύ χαμηλότερες από τις τιμές των αυξήσεων κεφαλαίου του 2015.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης