Τελευταία Νέα
Speculator

Σε πολυετή υψηλά οι μετοχές των εταιρειών ακινήτων – Στο επίκεντρο το real estate conference

Σε πολυετή υψηλά οι μετοχές των εταιρειών ακινήτων – Στο επίκεντρο το real estate conference
Ευκαιρία να δοθούν απαντήσεις στο συνέδριο της ΕΧΑΕ σε ερωτήματα που έχουν απασχολήσει την αγορά το προηγούμενο διάστημα αναφορικά με εταιρείες ακινήτων
Έχοντας προχωρήσει το προηγούμενο διάστημα σε μεγάλες επενδύσεις σε ακίνητα, οι εισηγμένες εταιρείες ακινήτων ετοιμάζονται για το Real Estate Conference της ΕΧΑΕ, με τις αποτιμήσεις να βρίσκονται σε πολυετή έως και ιστορικά υψηλά.
Το ενδιαφέρον για ποιοτικά ακίνητα παραμένει έντονο, ενώ οι εκτιμήσεις των διοικήσεων είναι αισιόδοξες για την πορεία των αποδόσεων και ετοιμάζονται για νέες επενδύσεις μέσω ομολογιακών και αυξήσεων κεφαλαίου.
Επιπλέον νέες εταιρείες ετοιμάζονται να εισαχθούν στο ΧΑ, επιχειρώντας να αλλάξει η τάση φυγής που έχει καταγραφθεί τα τελευταία χρόνια από εισηγμένες διαφόρων κλάδων.
Το συνέδριο των εταιρειών που διοργανώνει το ΧΑ αναμένεται να τραβήξει τα επενδυτικά βλέμματα, καθώς θα λάβουν μέρος όλες σχεδόν οι εισηγμένες αλλά και μη εισηγμένες, οι οποίες ετοιμάζουν την εισαγωγή τους, βάσει νομοθεσίας.
Το συνέδριο θα γίνει στις 11 Φεβρουαρίου και θα συμμετέχουν οι εταιρείες: Alpha Αστικά Ακίνητα, Briq Properties, Intercontinental International, Lamda Development, ΜΠΛΕ ΚΕΔΡΟΣ, Noval Property, Prodea Investments, Reds, Trade Estates και Trastor.
Η μείωση της φορολογίας αλλά και οι επενδύσεις που έγιναν ή θα γίνουν το επόμενο διάστημα έχουν ήδη ωθήσει υψηλότερα τις μετοχές πολλών εταιρειών.
Παράλληλα εντός του 2020, ίσως και μέσα στο πρώτο τρίμηνο, αναμένεται να εισαχθούν στο ΧΑ, οι εταιρείες ακινήτων που έχουν συστήσει Fourlis και Viohalco.
Παράλληλα, το συνέδριο θα αποτελέσει μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να απαντηθούν ερωτήματα που έχουν διατυπωθεί αρκετές φορές στο παρελθόν και αφορούν συγκεκριμένες εταιρείες όπως: Ποια είναι τα σχέδια της Alpha Bank, για την Alpha Αστικά Ακίνητα, με δεδομένη την υψηλή ταμειακή θέση και την ελάχιστη διασπορά της μετοχής; Ποια τα σχέδια της Intercontinental International για το ΧΑ καθώς πολλές φορές έχουν υπάρξει φήμες για έξοδο από το ταμπλό;
Τι ύψος θα έχει η αύξηση κεφαλαίου της Prodea και πόσο θα μειώσει το ποσοστό του ο βασικός μέτοχος.
Μετοχικά, και με βάση την πρόσφατη άνοδο, η Reds διαπραγματεύεται σε υψηλά 10 ετών αλλά και πάλι σημαντικά χαμηλότερα από το ύψος των ιδίων κεφαλαίων, τα οποία στο πρώτο εξάμηνο του 2019 ήταν στα 93 εκατ. ευρώ.
Σε ιστορικά υψηλά διαπραγματεύεται η Intercontinental International, ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως η πρόσφατη άνοδος αποδίδεται σε χαρτοφυλάκια ιδιωτών που τοποθετούνται λόγω των προοπτικών του κλάδου και όχι σε προσπάθεια εξόδου της εταιρείας από το ταμπλό.
Σημειώνεται πως η εισηγμένη έχει λάβει απόφαση για ομολογιακό 45 εκατ. ευρώ
Η εσωτερική λογιστική αξία της μετοχής στις 30/6/19 ήταν στα 6,92 ευρώ ανά μετοχή.
Η BriQ Properties πρόσφατα κάλυψε εύκολα αύξηση κεφαλαίου ύψους 50 εκατ. ευρώ, ενώ στις 30/9/19 η εσωτερική αξία ήταν στα 2,60 ευρώ ανά μετοχή.
Το ποσό των 650 εκατ. ευρώ άντλησε η Lamda και ο Οδ.Αθανασίου έχει βάλει 11 εκατ. ευρώ στη μετοχή.
Η Alpha Αστικά Ακίνητα ελέγχεται από την AlphaBank και το ποσοστό ελεύθερης διασποράς είναι πολύ μικρό, αλλά η μετοχή είναι φθηνή.
Σε ιστορικά υψηλά διαπραγματεύεται η Prodea.
Αναμένεται μείωση ποσοστού από το βασικό μέτοχο για να αυξηθεί η διασπορά καθώς σήμερα ελέγχει το 98% και αύξηση κεφαλαίου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία εξαμήνου η εσωτερική αξία του ομίλου ήταν στις 30/9/19 στα 5,20 ευρώ ανά μετοχή.
Τέλος, μόνο η Trastor κινείται χωρίς σημαντική άνοδο τα τελευταία χρόνια αλλά διαπραγματεύεται κοντά στην εσωτερική λογιστική αξία (1,055 ευρώ ανά μετοχή στις 31/6/19).
Η εισηγμένη περιμένει βελτίωση αποτελεσμάτων ενώ προγραμματίζει σημαντικές επενδύσεις.
Έχει προγραμματίσει νέα αύξηση κεφαλαίου έως 73 εκατ. ευρώ με τιμή διάθεσης 0,90 ευρώ ανά μετοχή αλλά έχει προχωρήσει σε έκδοση μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου έως 41,8 εκατ. ευρώ που καλύπτει η Varde Partners και σκοπό έχει να χρηματοδοτηθούν άμεσα οι ανάγκες της εταιρείας.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης