Τελευταία Νέα
Διεθνή

Fed: Διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια των ΗΠΑ στην κλίμακα 1,5% - 1,75%

tags :
Fed: Διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια των ΗΠΑ στην κλίμακα 1,5% - 1,75%
Η απόφαση της Fed να διατηρήσει τα επιτόκια δεν εξέπληξε αναλυτές και επενδυτές
Αμετάβλητα διατήρησε τα επιτόκια των ΗΠΑ στην κλίμακα 1,5% - 1,75% η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed), κάτι το οποίο ήταν απόλυτα αναμενόμενο από τις αγορές και τους αναλυτές.
Στην ανακοίνωση της Fed υπογραμμίζεται ότι η αγορά εργασίας παραμένει ισχυρή, ενώ η οικονομική δραστηριότητα των ΗΠΑ ενισχύεται αλλά με ήπιο ρυθμό.
«Η δημιουργία νέων θέσεων εργασία κατά μέσο όρο είναι σταθερή, ενώ η ανεργία παραμένει σε χαμηλά επίπεδα», τονίζει η τράπεζα, η οποία, πάντως, εκφράζει ανησυχίες για τις επενδύσεις αλλά και τις εξαγωγές.
Όπως σημειώνει «αν και οι δαπάνες των νοικοκυριών ενισχύονται με ήπιο ρυθμό, οι επενδύσεις παγίου κεφαλαίου από τις επιχειρήσεις και οι εξαγωγές παραμένουν αδύναμες».
Σε 12μηνη βάση ο πληθωρισμός διατηρείται χαμηλότερα από το 2%, ενώ τα στοιχεία δείχνουν ότι αυτή η τάση θα διατηρηθεί.
Αναφορικά με το μέλλον η Fed αναφέρει ότι η τρέχουσα νομισματική πολιτική είναι η κατάλληλη προκειμένου «να στηρίξει την επέκταση της οικονομικής δραστηριότητας, να διατηρηθούν ισχυρές οι συνθήκες στην αγορά εργασίας και ο πληθωρισμός να παραμείνει κοντά στον στόχο του 2%».
Όμως «θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε στενά κάθε πληροφορία που λαμβάνουμε για την οικονομική δραστηριότητα, τις διεθνείς εξελίξεις και τον πληθωρισμό και θα προσαρμόσουμε αναλόγως τα επιτόκια».
Αξίζει να σημειωθεί ότι η απόφαση για τη διατήρηση αμετάβλητων των επιτοκίων ήταν ομόφωνη.

Powell (Fed): Σημάδια σταθεροποίησης της παγκόσμιας ανάπτυξης - Παρακολουθούμε στενά τον αντίκτυπο του κορωνοϊού

Οι αβεβαιότητες γύρω από το παγκόσμιο εμπόριο έχουν υποχωρήσει το τελευταίο διάστημα, τόνισε ο πρόεδρος της Fed, J. Powell, προσθέτοντας ότι υπάρχουν κάποια σημάδια σταθεροποίησης της παγκόσμιας ανάπτυξης μετά την κάμψη που σημειώθηκε στα μέσα του 2018.
Ωστόσο, προειδοποίησε ότι συνεχίζουν να υπάρχουν ανησυχίες για τις προοπτικές της οικονομίας, μεταξύ των οποίων και αυτές που δημιουργεί ο νέος κορωνοϊός.
Ο ίδιος υπογράμμισε πάντως πως είναι ακόμα νωρίς να μιλήσει κανείς για τον οικονομικό αντίκτυπο του κορωνοϊού και πρόσθεσε ότι η Fed θα παρακολουθεί την κατάσταση.
Στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου μετά τη διήμερη συνεδρίαση της Fed, ο κ. Powell σημείωσε ακόμα ότι η κεντρική τράπεζα σκοπεύει να προσαρμόσει σταδιακά το μέγεθος των αγορών repos, επισημαίνοντας ότι θα διατηρήσει ευέλικτη πολιτική όσον αφορά το μέγεθος του ισολογισμού.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης