Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βαρουφάκης: Η Greta Thunberg και η απειλή για Trump - Mnuchin και το μέλλον του καπιταλισμού

Βαρουφάκης: Η Greta Thunberg και η απειλή για Trump - Mnuchin και το μέλλον του καπιταλισμού
Η πολιτική στάση Trump - Mnuchin και των ομοϊδεατών τους απέναντι σε νέους και επιστήμονες της κλιματικής αλλαγής, δεν αποκαλύπτει παρά το γεγονός πως, η πολιτική τους είναι η μόνη αυθεντική υπεράσπιση του σύγχρονου καπιταλισμού
Κάποιοι εξοργίζονται με την εχθρότητα της διοίκησης του Trump απέναντι στους νέους και τους επιστήμονες που μιλώντας με τη γλώσσα της κοινής λογικής, κάνουν λόγο για τη μαζική απειλή που πρέπει να αντιμετωπίσουμε μέσω της παγκόσμιας συνεργασίας.
Όμως, ο Τράμπ και η κλίκα του φαίνεται να καταλαβαίνουν κάτι που οι φιλελεύθεροι αρνητές τους δεν κατανοούν: Η πολιτική τους είναι η μόνη αυθεντική υπεράσπιση του σύγχρονου καπιταλισμού, υποστηρίζει ο γραμματέας του κόμματος MέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης.
Ο Steven Mnuchin, υπουργός Οικονομικών του Αμερικανού προέδρου Donald Trump, εξαγρίωσε τους φιλελεύθερους σχολιαστές στη φετινή συνάντηση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός με μια μικρή παρατήρηση που απηύθυνε στην έφηβη ακτιβίστρια Greta Thunberg.
Απαντώντας στην έκκληση της Thunberg για άμεση έξοδο από τις επενδύσεις σε ορυκτά καύσιμα, ο Mnuchin δήλωσε ότι πρέπει να πάει στο κολέγιο «για να σπουδάσει οικονομικά» πριν «επιστρέψει και να μας εξηγήσει αυτό που ζητά.»
Δύο μέρες νωρίτερα, ο Trump αναφέρθηκε στους επιστήμονες των κλιματικών θεμάτων ως, «Οι κληρονόμοι των ανόητων περιπετειών χθες».
Η στάση της κυβέρνησης Trump απέναντι στην αλλαγή του κλίματος, αλλά και εκείνοι που αγωνίζονται για δραστικά μέτρα για να την περιορίσουν, είναι λάθος.
Πίσω από την τοξικότητα και την πολιτική στάση του Trump, και της «Mnuchin και Συντροφία», κρύβεται η αλήθεια πως, η πολιτική τους είναι η μόνη αυθεντική υπεράσπιση του σύγχρονου καπιταλισμού
Και, κρίνοντας από τις συμβουλές του Mnuchin στην Thunberg, καταλαβαίνουν ότι οι οικονομίες της επικρατούσας τάξης, αντίθετα με την επιστήμη του κλίματος, είναι οι φίλοι τους.
Σχολιάζοντας σε tweet μου αναφορικά με την παρατήρηση του Mnuchin στο Davos, έγραψα πως, «Ο Mnuchin, δυστυχώς, έχει ένα δίκιο».
«Αν η Γκρέτα μελετήσει τα βασικά οικονομικά, θα περάσει αρκετά εξάμηνα μελετώντας πρότυπα αγορών, στις οποίες δεν είναι δυνατή (δεν προβλέπεται) ούτε μια κλιματική καταστροφή ούτε οικονομική κρίση.
Ώρα να μεταμορφώσουμε τόσο την οικονομική πολιτική όσο και την οικονομία!»
Πολλοί συνάδελφοι οικονομολόγοι δυσαρεστήθηκαν με το tweet μου.
Κάποιος μου απάντησε: «Δεν είμαι σίγουρος για ποια προπτυχιακά προγράμματα μιλάτε, αλλά όλα τα μαθήματα βασικών οικονομικών που γνωρίζω, συμπεριλαμβάνουν αποτυχίες της αγοράς, όπου η αλλαγή του κλίματος είναι το κύριο παράδειγμα».
Εχει κάποιο δίκιο.
Αλλά, φοβάμαι, χάνει την ουσία.
Ενώ πολλά παραδείγματα και έννοιες στα μαθήματα οικονομικών θα ενισχύσουν αναμφισβήτητα την αποφασιστικότητα της Thunberg και θα την ενισχύσουν με ισχυρά επιχειρήματα εναντίον των Mnuchin και Trump, θα αισθανόταν απογοήτευση από τα οικονομικά και την επίδρασή τους στους συμφοιτητές της.
Ενας λόγος είναι τα πλαίσια πειθαρχίας και οι προεπιλεγμένες ρυθμίσεις.
Όλοι γνωρίζουμε τη δύναμη της προεπιλογής, ή της γραμμής βάσης.
Στις κοινωνίες όπου η δωρεά οργάνων είναι η προεπιλεγμένη ρύθμιση - αυτόματη και χωρίς υπογεγραμμένη αίτηση - η προσφορά οργάνων μεταμόσχευσης είναι ουσιαστικά μεγαλύτερη από ό, τι στις χώρες όπου οι άνθρωποι πρέπει να φέρουν κάρτες δωρητών.
Η πλαισίωση είναι ζωτικής σημασίας σε κάθε περιβάλλον όπου το ανθρώπινο μυαλό και η καρδιά πρέπει να ενεργοποιηθούν εναντίον κάποιων ασθενών.
Η οικονομία δεν αποτελεί εξαίρεση.
Τα οικονομικά βιβλία που θα πρέπει να διαβάσει η Thunberg αρχίζουν με μοντέλα αγορών όπου ο οδηγός του ελεύθερου ιδιωτικού κέρδους οδηγείται μαθηματικά για να εξυπηρετήσει το δημόσιο συμφέρον.
Μόνο αφού μάθει αυτά τα θεωρήματα και έχει ασκήσει τη διανοητική γυμναστική που απαιτείται για να αντλήσει τις μαθηματικές αποδείξεις, θα εκτεθεί σε "εξαιρέσεις" - για παράδειγμα, τις «εξωτερικότητες» της παραγωγικής διαδικασίας, όπως η ρύπανση που προκαλεί την κλιματική αλλαγή, επιβάλλει δαπάνες που δεν επιβαρύνουν πλήρως τον ρυπαίνοντα.
Οι αποτυχίες της αγοράς που ονομάζονται «εξαιρέσεις» και που ίσως προκαλούνται από κάποια «εξωτερικότητα», είναι μια τεράστια νίκη προπαγάνδας για τους Trumps και τους Mnuchins αυτού του κόσμου.
Ακόμη χειρότερα, σε αντίθεση με τη δωρεά οργάνων, για την οποία οποιαδήποτε κοινωνία μπορεί να αποφασίσει να αναστρέψει τη διαμόρφωση, καθιστώντας τη δωρεά κανόνα, οι καθηγητές οικονομικών πανεπιστημίων δεν μπορούν απλά να αναστρέψουν το πλαίσιο διδάσκοντας την αποτυχία των αγορών και τους εξωτερικούς παράγοντες, ως τον κανόνα και τις τέλειες αγορές ως εξαίρεση.
Τα εικονικά θεωρήματα οικονομικών δεν μπορούν να αποδειχθούν παρουσία εξωτερικών παραγόντων.
Δυστυχώς, αυτές οι αποδείξεις εντυπωσιάζουν τους σπουδαστές και την υπόλοιπη κοινωνία, ειδικά εκείνους που βρίσκονται στην εξουσία, και δίνουν στους καθηγητές της οικονομίας την υπέρμετρη δύναμή τους στις κοινωνικές επιστήμες, για να μην αναφέρουμε τη μερίδα του λέοντος από τη δημόσια και ιδιωτική χρηματοδότηση.
Από αυτή την άποψη, ο Mnuchin εσκεμμένα (ή ενστικτωδώς) υποβάθμισε με το λόγο του τα λεγόμενα Tunberg.
Εάν η Thunberg ακολουθήσει τη συμβουλή του, θα αποδυναμωθεί.
Ένα πτυχίο στα οικονομικά, αντί της επιστήμης, της πολιτικής ή της ιστορίας, είτε θα συντρίψει το πνεύμα της είτε θα την εκτρέψει από προσπάθειες που θα μπορούσαν να την κάνουν ακόμη πιο επικίνδυνη από ό, τι είναι ήδη στα οικονομικά συμφέροντα που αντιπροσωπεύει ο Trump.

O Trump έχει καταλάβει ότι η αλλαγή του κλίματος είναι το Βατερλό του καπιταλισμού.

Απλώς δεν υπάρχει εφικτός δρόμος προς την ανασυγκρότηση του κλίματος που να είναι συμβατός με τη διατήρηση των κύριων πυλώνων του καπιταλισμού.
Το σύστημα στο οποίο ζούμε, σε αντίθεση με αυτό που υπονοείται από τα εγχειρίδια οικονομικών, στρέφεται σε έναν παθολογικό δυναμικό μηχανισμό ανακύκλωσης: τα ολιγοπώλια απομυζούν την αξία από τον άνθρωπο και τη φύση σε μέγιστη ταχύτητα, χρηματοδοτούμενη από υπερμεγεθυμένα χρέη, τα οποία με τη σειρά τους τροφοδοτούν τα εξορυκτικά ολιγοπώλια.
Αυτή η "τεχνική κατασκευή", όπως ο John Kenneth Galbraith βάφτισε αυτό το μηχανισμό στο βιβλίο του το 1967, «Το Νέο Βιομηχανικό Κράτος», δεν θα δεχτεί ποτέ τα όρια φυσικής ανάπτυξης και εξόρυξης που είναι απαραίτητα για τη διατήρηση της αλλαγής του κλίματος, διότι δεν θα μπορούσε να επιβιώσει.
Με την πολιτική τάξη που εξαρτάται απόλυτα από αυτήν για τη χρηματοδότηση της εκστρατείας, κάθε καθεστώς ανώτατου ορίου, ποσοστώσεων ή εμπορίας εκπομπών που επιβάλλεται από την κυβέρνηση θα αποδειχθεί κοσμητικό και, τελικά, ανίσχυρο.
Με τον ίδιο τρόπο που οι σπουδαστές της οικονομίας μελετούν τις αποτυχίες της αγοράς ως εξαιρέσεις σε ένα σύστημα αγοράς που λειτουργούσε κατά τα άλλα τέλεια, οι κεντρώοι μετασχηματιστές υποβάλλονται στο έργο του Σίσσυφου να φαντάζονται έναν μεταρρυθμισμένο, πράσινο καπιταλισμό.
Δυστυχώς, ο Trump μας προτρέπει να συνεχίσουμε, ενώ ο Mnuchin προτείνει στην Thunberg να μουδιάσει την ψυχή της με το όπιο της mainstream οικονομίας.
Η μόνη εναλλακτική λύση στην πολιτική τους που επιταχύνει την κλιματική αλλαγή, είναι η ολική αποσύνθεση της σύγχρονης τεχνολογίας που οδηγούν και στηρίζουν τις πετρελαϊκές και χρηματοπιστωτικές «καταστροφές» που οδηγούν τον καπιταλισμό.
Έχουμε το στομάχι να το αντέξουμε;
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης