Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Standard & Poor's: Επιβεβαιώνει την αξιολόγηση ΒΒ- του ΟΠΑΠ - Υποβαθμίζει σε αρνητικό το outlook

tags :
Standard & Poor's: Επιβεβαιώνει την αξιολόγηση ΒΒ- του ΟΠΑΠ - Υποβαθμίζει σε αρνητικό το outlook
Στην υποβάθμιση του outlook του ΟΠΑΠ σε αρνητικό, απόρροια της υποβάθμισης του outlook της μητρικής Sazka Group, προχώρησε σήμερα 30/1 ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poors’s
Στην υποβάθμιση του outlook του ΟΠΑΠ σε αρνητικό, απόρροια της υποβάθμισης του outlook της μητρικής Sazka Group, προχώρησε σήμερα 30/1 ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poors’s, επιβεβαιώνοντας την αξιολόγηση σε «ΒΒ-».
Όπως αναφέρει η S&P Global Ratings τον Δεκέμβριο του 2019, ο ΟΠΑΠ προχώρησε στην έκδοση νέου ομολογιακού 300 εκατ. ευρώ, μέρος του οποίου θα χρησιμοποιήσει για να πληρώσει έκτακτο μέρισμα κατά το α’ τρίμηνο του 2020.
Οι μέτοχοι της ΟΠΑΠ έχουν τη δυνατότητα να λάβουν το μέρισμα ως πρόσθετη εισφορά ή μετρητά.
Ο ΟΠΑΠ εξέδωσε νέο ομολογιακό ύψους 100 εκατ. ευρώ το δ’ τρίμηνο του 2019 για να χρηματοδοτήσει την απόκτηση πρόσθετου ποσοστού συμμετοχής στο Stoiximan, το οποίο επί του παρόντος εκκρεμεί από την έγκριση από τις αρμόδιες αρχές.
Σύμφωνα με την Standard & Poors’s, η εξαγορά ποσοστού στη Stoiximan θα συμβάλει στην ενίσχυση της επιχειρηματικής δραστηριότητας της ΟΠΑΠ με την ευρύτερη διαφοροποίηση των προϊόντων στο ταχέως αναπτυσσόμενο τμήμα του διαδικτύου online gaming.
Για το 2020, η Standard & Poors’s υποθέτει ότι το ΟΠΑΠ θα χρησιμοποιήσει ένα σημαντικό μέρος των αντληθέντων κεφαλαίων από τα ομολογιακά για την πληρωμή του έκτακτου μερίσματος και την αγορά ποσοστού της Stoiximan.
 Παρόλο που οι εγκρίσεις για την αγορά ποσοστού στη Stoiximan εκκρεμούν - και εάν ολοκληρωθεί, η εταιρεία θα αρχίσει να την ενοποιεί το 2020 - συμπεριλαμβάνουμε στην βασική περίπτωση μια πρόσθετη συνεισφορά EBITDA ύψους 30 εκατ. ευρώ, αρχίζοντας από το 2019, σε βάση pro forma.
Δεδομένου του επιπλέον χρέους ύψους 400 εκατ. ευρώ που αυξήθηκε κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2019, η Standard & Poors’s αναμένει ότι η αναπροσαρμοσμένη μόχλευση θα αυξηθεί σε περίπου 2,5 φορές το 2019 από 1,8 φορές το 2018 και η ελεύθερη ροή cah (FOCF) στο χρέος θα μειωθεί σχεδόν στο 25% το 2019 από 31% το 2018.
Αντιλαμβανόμαστε ότι η χρηματοοικονομική πολιτική της εταιρείας θα είναι να διατηρήσει την προσαρμοσμένη μόχλευση κάτω από τα 3,0x (γεγονός που μεταφράζεται στη στάση της οικονομικής πολιτικής της εταιρείας για διατήρηση της καθαρής μόχλευσης σε περίπου 2,0 x φορές σε μια εταιρεία που αναφέρεται στη βάση).
Επομένως, η επιβεβαίωση της αξιολόγησης αντικατοπτρίζει την άποψή μας ότι το προφίλ μόχλευσης του ΟΠΑΠ είναι πλέον σύμφωνο με την οικονομική του πολιτική.
Η εκτίμησή μας για το αυτόνομο πιστωτικό προφίλ της ΟΠΑΠ (SACP) παραμένει σε «ΒΒ-».
Ωστόσο, συνεχίζουμε να περιορίζουμε την πιστοληπτική διαβάθμιση στον ΟΠΑΠ στο επίπεδο του πιστωτικού προφίλ του ομίλου του κύριου μετόχου (περίπου 40% της ιδιοκτησίας), της Sazka.
Παρά το μεγάλο πλεονέκτημα, πιστεύουμε ότι ο ΟΠΑΠ δεν είναι μονωμένος από τη Sazka, δεδομένου ότι κανένας μέτοχος, εκτός από τις ελεγχόμενες από τη Sazka, οντότητες κατέχει περισσότερο από το 5% του κεφαλαίου της.
Η Sazka βασίζεται σημαντικά στην ταμειακή ροή του ΟΠΑΠ και προτείνει τις έδρες στο διοικητικό συμβούλιο του ΟΠΑΠ.
Αυτό περιορίζει τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγησή μας στον ΟΠΑΠ κατά μία βαθμίδα στο «BB-».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης