Τελευταία Νέα
Διεθνή

Συναγερμός διεθνώς για τον κορωνοϊό – Στους 170 οι νεκροί, ξεπερνά τις 100.000 ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων

Συναγερμός διεθνώς για τον κορωνοϊό – Στους 170 οι νεκροί, ξεπερνά τις 100.000 ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων
Οι κινεζικές αρχές υποστηρίζουν ότι τα κρούσματα είναι 9.239, αλλά αρκετοί ειδικοί υποστηρίζουν ότι ο αριθμός είναι πολύ μεγαλύτερος, ίσως και 90.000
(upd3) Σε συναγερμό παραμένει η παγκόσμια κοινότητα για την επιδημία της ιογενούς πνευμονίας που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός, καθώς παρά τα συνεχή και ιδιαίτερα αυστηρά μέτρα που λαμβάνει η Κίνα, ο ιός όχι μόνο δεν περιορίζεται αλλά εξακολουθεί να εξαπλώνεται.
Αποτέλεσμα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας να προχωρά σε μία ακόμη έκτακτη συνεδρίαση σήμερα Πέμπτη 30 Ιανουαρίου προκειμένου να εξετάσει τα νέα στοιχεία που έχει στην κατοχή του.

Υπενθυμίζεται ότι ο ΠΟΥ έχει χαρακτηρίσει σοβαρό τον κίνδυνο από το κορωνοϊό.
Την ίδια ώρα αυξάνονται οι χώρες που επαναπατρίζουν τους πολίτες τους από την Κίνα και οι ξένες επιχειρήσεις που ανακοινώνουν τη διακοπή λειτουργίας των μονάδων τους στη χώρα, για προληπτικούς λόγους.
Παράλληλα αρκετές αεροπορικές εταιρείες έχουν διακόψει πλήρως όλες τις πτήσεις προς την Κίνα, ενώ σε πολλά αεροδρόμια έχουν δημιουργηθεί μονάδες εξέτασης όλων των επιβατών που έρχονται από κινεζικές πόλεις.
Όλα δείχνουν ότι η εκτίμηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) ότι η Κίνα μπορεί να ελέγξει την κατάσταση μάλλον θα αποδειχθεί αισιόδοξη, καθώς τα θύματα συνεχώς αυξάνονται.
Επιπρόσθετα καταγράφονται συνεχώς νέα κρούσματα σε αρκετές χώρες της υφηλίου, με τις αρμόδιες υγειονομικές αρχές να βρίσκονται σε κατάσταση επαγρύπνησης.
Η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας ανακοίνωσε σήμερα Πέμπτη 30/1 ότι το σύνολο των θανάτων που οφείλονται σε επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κορωνοϊού αυξήθηκε κατά 38 για να φθάσει τους 170 ως τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, ενώ ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων αυξήθηκε κατά 1.700 και πλέον.
Η επιτροπή διευκρίνισε σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα ότι έχουν επιβεβαιωθεί 7.711 κρούσματα του νέου κορωνοϊού και υπάρχουν επίσης άλλα 12.167 ύποπτα κρούσματα.
Νωρίτερα, οι υγειονομικές αρχές στη Χουμπέι έκαναν λόγο για 37 νέους θανάτους και 1.032 επιβεβαιωμένα κρούσματα σε αυτή την επαρχία, εστία της μόλυνσης του αποκαλούμενου 2019-nCoV.
Είναι χαρακτηριστικό πως τη Δευτέρα 27/1, οι νεκροί ήταν 81 και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα 2.835.
Ωστόσο πηγές σε νοσοκομεία της Κίνας αναφέρουν ότι τα πραγματικά κρούσματα έχουν φθάσει τα 90.000 στην Κίνα και ότι η κυβέρνηση κρύβει το πραγματικό μέγεθος του προβλήματος.
Την ίδια ώρα, το Χονγκ Κονγκ προειδοποιεί ότι πρέπει να ληφθούν «δρακόντεια» μέτρα και υπολογίζει τα κρούσματα σε 40.000.
Είναι χαρακτηριστικό πως επιδημιολόγοι προειδοποιούν ότι η επιδημία θα διαρκέσει μήνες και θα προσβάλλει εκατομμύρια ανθρώπους.
Υπό αυτά τα δεδομένα η επιστημονική κοινότητα επιταχύνει τις προσπάθειες της για τη δημιουργία του εμβολίου κατά του ιού και ήδη αναφέρεται πως έχουν γίνει σημαντικά βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση.
Image
Αγώνας δρόμου για το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού – Ρωσία και Κίνα εργάζονται για την ανάπτυξη του

Με αμείωτη ένταση συνεχίζει τις προσπάθειες η επιστημονική κοινότητα προκειμένου να αναπτύξει ένα εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, την ώρα που η επιδημία λαμβάνει διαστάσεις καθώς αυξάνονται τόσο ο αριθμός των νεκρών όσο και τα κρούσματα.
Ήδη υπάρχουν πληροφορίες ότι η Ρωσία και η Κίνα εργάζονται από κοινού για να αναπτύξουν ένα εμβόλιο κατά του κορωνοϊού και ότι η Κίνα έχει παραδώσει το γονιδίωμα του ιού στη Ρωσία.
«Ρώσοι και Κινέζοι ειδικοί έχουν ξεκινήσει την παρασκευή ενός εμβολίου», αναφέρει στην ιστοσελίδα του το προξενείο της Ρωσίας στην πόλη Γκουανγκζού της Κίνας.
Εν τω μεταξύ, ομάδα επιστημόνων στην Αυστραλία ανακοίνωσε σήμερα ότι καλλιέργησε με επιτυχία μια εργαστηριακή εκδοχή του νέου κορωνοϊού, αναφέροντας πως το επίτευγμα αυτό μπορεί να βοηθήσει στο να επιταχυνθεί η δημιουργία εμβολίου.
Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Λοιμώξεων και Ανοσίας Πίτερ Ντόχερτι στην Μελβούρνη ανακοίνωσαν ότι θα δώσουν το δείγμα αυτό, το οποίο δημιουργήθηκε από έναν ασθενή που είχε προσβληθεί, στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και σε εργαστήρια στον κόσμο.
«Αυτό είναι ένα βήμα, είναι ένα κομμάτι του πάζλ με το οποίο συμβάλαμε» ανέφερε ο αναπληρωτής διευθυντής του Ινστιτούτου.
https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/https___s3-us-west-2.amazonaws%20%2820%29_2.jpg?itok=kkP_RFZ1
Κλείνει τα καταστήματα της η ΙΚΕΑ

Εν τω μεταξύ και λόγω της επιδημίας, η σουηδική εταιρεία επίπλων και οικιακών ειδών IKEA ανακοίνωσε ότι αναστέλλει προσωρινά τη λειτουργία όλων των υποκαταστημάτων της στην Κίνα.
Η απόφαση να κλείσουν και τα τριάντα υποκαταστήματα της ΙΚΕΑ ανακοινώθηκε πριν συμπληρωθούν 24 ώρες από την αρχική κίνησή να αναστείλει τη λειτουργία των μισών και να συντομεύσει το ωράριο λειτουργίας τους.

Στις 5,2 ημέρες η περίοδος επώασης

Η περίοδος επώασης του νέου κορωνοϊού που εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη μεγαλούπολη Ουχάν της κεντρικής Κίνας είναι της τάξης των 5,2 ημερών κατά μέσον όρο, ωστόσο ποικίλει ανάλογα με τον ασθενή, σημειώνουν Κινέζοι ερευνητές που εκπόνησαν μια από τις πιο εκτεταμένες μελέτες για την επιδημία ιογενούς πνευμονίας που έχει δημοσιευθεί μέχρι σήμερα.
Το γεγονός ότι η συγκεκριμένη εκτίμηση είναι ακόμη προκαταρκτική και «ανακριβής» και παρουσιάζει σημαντικές αυξομειώσεις δικαιολογεί «μια περίοδο παρακολούθησης ή καραντίνας διάρκειας 14 ημερών για τα πρόσωπα που έχουν εκτεθεί» αναφέρει η μελέτη, που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της ιατρικής επιθεώρησης New England Journal of Medicine (NEJM).
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΫ) αναφέρθηκε σε δελτίο του που δημοσιοποιήθηκε τη Δευτέρα σε ένα φάσμα 2 ως 10 ημερών για την εμφάνιση συμπτωμάτων (πυρετός, βήχας, δυσκολία στην αναπνοή ως και οξεία αναπνευστική δυσχέρεια).
Η εκτίμηση των κινέζων επιστημόνων για την περίοδο επώασης του 2019-nCoV βασίζεται στην παρατήρηση 10 ασθενών.
Πάντως, οι δώδεκα ερευνητές μελέτησαν τα 425 πρώτα κρούσματα για να εξακριβώσουν τα βασικά χαρακτηριστικά της επιδημίας.
Αφότου ξέσπασε στην Ουχάν τον Δεκέμβριο, ο αριθμός των κρουσμάτων της επιδημίας διπλασιάζεται ανά 7,4 ημέρες, υποδεικνύουν τα δεδομένα τους.
Υπολογίζουν επίσης ότι κάθε ασθενής μολύνει κατά μέσον όρο 2,2 ανθρώπους.
Το μέγεθος αυτό αποκαλείται ρυθμός αναπαραγωγής, ή R0.
Δεν αποτελεί καθεαυτού πρόβλεψη για το εύρος μιας επιδημίας, πάντως είναι χρήσιμη παράμετρος.
Εν προκειμένω, είναι συγκριτικά χαμηλό, πιο κοντά στην απλή χειμωνιάτικη γρίπη (≈1,3) από ό,τι για παράδειγμα στην εξαιρετικά μολυσματική ιλαρά (≈12+), και συγκρίσιμο με τον κοροναϊό που προκάλεσε την επιδημία του Σοβαρού Οξέος Αναπνευστικού Συνδρόμου, ή ΣΟΑΣ, από το 2002 (≈3).
Οι Κινέζοι επιστήμονες επισημαίνουν στην ανάλυσή τους ότι η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο «άρχισε μεταξύ στενών επαφών στα μέσα Δεκεμβρίου 2019».
Δύο άλλες αναλύσεις που δημοσιοποιήθηκαν την Τρίτη κάνουν λόγο για περίοδο επώασης μόλις μερικών ημερών: 5,8 ημερών με βάση την παρατήρηση των δεδομένων 34 ασθενών από ερευνητές στην Ολλανδία και τριών επιπλέον ημερών στην περίπτωση ενός 27χρονου Βιετναμέζου που μολύνθηκε από τον πατέρα του, που είχε επιστρέψει από την Ουχάν, σύμφωνα με επιστολή που δημοσιεύεται επίσης στο NEJM.
Στη μελέτη που έγινε στην Κίνα, οι μισοί από τους 425 ασθενείς ήταν από 60 ετών και πάνω, ενώ κανένας δεν ήταν κάτω από 15 ετών.
κρούσματα έχουν ξεπεράσει τα 40.000.
Image
Επιδημιολόγοι προειδοποιούν: Η επιδημία του κορωνοϊού θα διαρκέσει μήνες – Θα προσβάλει εκατομμύρια


Παρά την εμπιστοσύνη που εξέφρασε ο Tedros Adhanom Ghebreyesus, επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, στην ικανότητα της Κίνας να περιορίσει την εξάπλωση του νέου κορωνοϊού, ειδικοί επιδημιολόγοι εμφανίζονται ιδιαίτερα απαισιόδοξοι τόσο ως προς τη διάρκεια όσο και ως προς τα «θύματα» της επιδημίας.
Ο David Fishman, επιδημιολόγος στο πανεπιστήμιο του Τορόντο, εκτίμησε – βάσει των διαθέσιμων στοιχείων – ότι ο νέος κορωνοϊός θα διαρκέσει αρκετούς μήνες και ότι δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι θα προσβληθούν από την ιογενή πνευμονία που προκαλεί.
«Το καλύτερο σενάριο θα ήταν η επιδημία να συνεχιστεί την άνοιξη, το καλοκαίρι και στη συνέχεια να υποχωρήσει» ανέφερε ο Fishman ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο Alejandro Vespigani, καθηγητής στο πανεπιστήμιο Northeastern - δημοσιεύει αναλύσεις για την επιδημία σε πραγματικό χρόνο -, ο οποίος υποστηρίζει πως η επιδημία δεν πρόκειται να σταματήσει ούτε την επόμενη εβδομάδα ούτε τον επόμενο μήνα.
Σύμφωνα με την ομάδα ερευνητών του Vespigani, o αριθμός των κρουσμάτων από το νέο κορωνοϊό έχουν ξεπεράσει τα 25.000 στην Κίνα, την ώρα πάντως που ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Χόνγκ Κόνγκ εκτιμούν ότι τα

https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/https___s3-us-west-2.amazonaws%20%2819%29_2.jpg?itok=GwCC4ra2
Τα κρούσματα που έχουν επιβεβαιωθεί διεθνώς

Πέρα από τους 170 νεκρούς, τα 7.711 επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κορωνοϊού και τα 12.167 ύποπτα κρούσματα στην Κίνα, κρούσματα έχουν αναφερθεί και σε άλλες χώρες, γεγονός που ενισχύει την αγωνία των ειδικών αλλά και των πολιτών
Συγκεκριμένα:

Ασία - Ειρηνικός

Ταϊλάνδη: Μέχρι τις 28 Ιανουαρίου οι αρχές έκαναν λόγο για 14 επιβεβαιωμένα κρούσματα. Όλοι οι ασθενείς είναι Κινέζοι, εκτός από μια 73χρονη Ταϊλανδέζα που είχε περάσει από την πόλη Ουχάν.

Ταϊβάν: Οκτώ κρούσματα, μεταξύ των οποίων και δύο ηλικιωμένοι Κινέζοι που έφτασαν στο νησί στις 22 Ιανουαρίου, με ένα γκρουπ τουριστών.

Αυστραλία: Έχουν επιβεβαιωθεί επτά κρούσματα. Όλοι οι ασθενείς νοσηλεύονται σε σταθερή κατάσταση.

Καμπότζη: Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ένα κρούσμα, έναν άνδρα 60 ετών που έφτασε στη χώρα από την Ουχάν.

Νότια Κορέα: Τέσσερα κρούσματα, εκ των οποίων τρεις Κινέζοι και ένας Νοτιοκορεάτης. Όλοι τους είχαν περάσει από την Ουχάν.

Ιαπωνία: Μέχρι την Τρίτη οι αρχές είχαν επιβεβαιώσει επτά κρούσματα, μεταξύ των οποίων και την πρώτη επιβεβαιωμένη μετάδοση του ιού από άνθρωπο σε άνθρωπο: πρόκειται για έναν 60χρονο ο οποίος μετέφερε με το λεωφορείο του τουρίστες από την περιοχή της Ουχάν. Μια γυναίκα που εργαζόταν ως ξεναγός στο ίδιο λεωφορείο προσβλήθηκε επίσης από τον ιό.

Μαλαισία: Επτά κρούσματα, όλοι τους Κινέζοι από την Ουχάν που πήγαν για διακοπές στη Μαλαισία.

Νεπάλ: Ένα κρούσμα επιβεβαιώθηκε στις 24 Ιανουαρίου. Πρόκειται για έναν άνδρα 32 ετών που επέστρεψε στο Νεπάλ από την Ουχάν στις 9 Ιανουαρίου. Έχει ήδη αναρρώσει και πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο.

Σιγκαπούρη: Δέκα επιβεβαιωμένα κρούσματα, όλοι τους πρόσωπα που έφτασαν πρόσφατα στην πόλη από την Ουχάν.

Σρι Λάνκα: Το πρώτο κρούσμα επιβεβαιώθηκε στις 27 Ιανουαρίου. Πρόκειται για μια 43χρονη Κινέζα τουρίστρια από την επαρχία Χουμπέι.

Βιετνάμ: Δύο κρούσματα. Πρόκειται για έναν Κινέζο που έφτασε στη χώρα στις 13 Ιανουαρίου, προερχόμενος από την Ουχάν και τον γιο του, που είναι μόνιμος κάτοικος της πόλης Χο Τσι Μινχ, ο οποίος κόλλησε τον ιό.

Βόρεια Αμερική

Καναδάς: Το πρώτο κρούσμα επιβεβαιώθηκε τη Δευτέρα, είναι ένας άνδρας που είχε ταξιδέψει στην Ουχάν και φέρεται ότι μετέδωσε τον ιό στη σύζυγό του (δεν έχει επιβεβαιωθεί εργαστηριακά ότι η γυναίκα προσβλήθηκε από τον ιό). Χθες επιβεβαιώθηκε το δεύτερο κρούσμα, ένας άνδρας που είχε και αυτός επισκεφθεί την Ουχάν.

ΗΠΑ: Πέντε άνθρωποι έχουν προσβληθεί από το ιό. Όλοι τους είχαν ταξιδέψει στην Ουχάν.

Ευρώπη

Γερμανία: Τέσσερις ασθενείς –όλοι τους εργαζόμενοι στην ίδια εταιρεία– νοσηλεύονται στη Βαυαρία. Ο ένας από αυτούς φέρεται ότι κόλλησε από έναν Κινέζο συνάδελφό του.

Γαλλία: Τέσσερα κρούσματα, εκ των οποίων τα τρία ήταν τα πρώτα στην Ευρώπη. Οι τρεις από τους ασθενείς είχαν ταξιδέψει πρόσφατα στην Κίνα, ο τέταρτος είναι ένας ηλικιωμένο Κινέζος τουρίστας που νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση σε νοσοκομείο του Παρισιού.

Φινλανδία: Σήμερα επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα, ένας Κινέζος τουρίστας από την Ουχάν.

Μέση Ανατολή

Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα: Τουλάχιστον τέσσερα κρούσματα επιβεβαιώθηκαν σήμερα. Όλοι οι ασθενείς είναι μέλη της ίδιας οικογένειας από την πόλη Ουχάν της Κίνας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης