Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Κέρδισαν και πάλι τις εντυπώσεις τα μικρομεσαία

tags :
Μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Κέρδισαν και πάλι τις εντυπώσεις τα μικρομεσαία
ΑΓΟΡΑ: Αυτό που παρατηρείται είναι ότι τα μικρομεσαία έχουν αποκτήσει δυνατό momentum και κινούνται υψηλότερα. Εγκαίρως είχε εντοπίσει η στήλη τη διάθεση με αναλυτικό θέμα. Νομίζουμε όμως πως δεν χρειάζεται να κυνηγάτε τα χαρτιά. Από την άλλη παρατηρούμε μία υπερβολική αισιοδοξία για κάποιες μετοχές.

Πολλές έχουν καταγράψει σημαντική άνοδο και πολλές δεν είναι φθηνές κατά την άποψή μας και πάντα με βάση τα θεμελιώδη. Υπάρχουν βέβαια και φθηνές. Οι επενδυτές θα πρέπει να μην είναι άπληστοι και να μην κυνηγάνε να πουλήσουν στο υψηλότερο σημείο. Οι κινήσεις κατοχύρωσης κερδών και η διαχείριση του χαρτοφυλακίου με αύξηση ρευστότητας είναι μία καλή επιλογή.

Στα βαριά μάλλον βλέπουμε κόπωση και παρά το γεγονός ότι οι ξένες αγορές είχαν καλύτερη πορεία και οι ανησυχίες κάπως υποχώρησαν το ΧΑ δεν αντέδρασε. Και ας είχε και την επιτυχία από την έκδοση του ομολόγου 15ετούς διάρκειας. Ο τζίρος και πάλι εξαιρετικά χαμηλός.

INSIDERS: Οι πωλήσεις που βγαίνουν από στελέχη ή οι αγορές θα πρέπει να αξιολογούνται. Αυτοί να είστε σίγουροι πως ξέρουν καλύτερα από όλους την πορεία της εισηγμένης. Βέβαια μπορεί κάποιες πωλήσεις να έχουν να κάνουν με αύξηση εμπορευσιμότητας αλλά υπάρχουν και αυτές που τα μεγάλα κέρδη οδηγούν σε αύξηση ρευστότητας.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Ευτυχώς που υπήρχε και η Εθνική και έβαλε πλάτη στη σημερινή συνεδρίαση. Λίγο μικρότερη άνοδο είχε η Alpha Bank.

ΚΕΚΡΟΨ: Ασανσέρ την έχουν κάνει τη μετοχή. Βέβαια στα 1,65 ευρώ που είχε υποχωρήσει η τιμή ήταν καλύτερη από τα 3,20 ευρώ και εκεί πολυδιαφημιζόταν από αρκετούς. Η εκδίκαση της προσφυγής του δημοσίου έχει πάει για Σεπτέμβρη αλλά βλέπουμε πως η εισηγμένη δεν το έχει ανακοινώσει. Θυμάστε πως με καθυστέρηση είχε κάνει και την ανακοίνωση της προσφυγής.

ΙΝΤΕΑΛ: Φθηνή η μετοχή και έχουν αρχίσει να την παρακολουθούν αρκετοί. Βέβαια έχει κάνει και μία άνοδο 30% από τη μέρα που ξεκίνησε. Πρόσφατη η αναλυτική αναφορά μας στη μετοχή με αφορμή «αίτημα» αναγνώστριας που μας την ξαναθύμισε.

ΣΠΥΡΟΥ: Η ανάληψη εδώ και κάποιους μήνες του market making από τη Eurobank, είχε επισημανθεί, γιατί έδειχνε μια διαφορετική συμπεριφορά στο ταμπλό. Φαίνεται πλέον και η προσπάθεια αλλαγής επιπέδου.

REDS: Διαφυγή και εδώ και είναι φυσικά καλοδεχούμενη γιατί είναι από τις μετοχές που είχαν ταλαιπωρηθεί και είχαν μείνει πίσω. Παρά τη σημαντική άνοδο παραμένει χαμηλότερα από την καθαρή θέση, την ώρα που άλλες ομοειδείς είναι στα ύψη.

ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΑ (απάντηση): Λαμβάνουμε μηνύματα από αναγνώστες, οι οποίοι εκφράζουν δυσαρέσκεια για κάποιες μετοχές, οι οποίες τους απογοητεύουν γιατί δεν τρέχουν. Δυστυχώς αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να χάσει κάποιος τα χαρτιά του και να μπει σε μετοχή που έχει κάνει ράλι.

Πράγματι, το να βλέπεις δεκάδες μετοχές να τρέχουν και τη δική σου να είναι ακούνητη εκνευρίζει. Βέβαια δεν είναι η μόνη. Γι’ αυτό και η αυξημένη διασπορά στο χαρτοφυλάκιο είναι καλή επιλογή. Δεν είναι μόνο η ΕΚΤΕΡ, η Έλαστρον και η Κορδέλλου που δεν τρέχουν. Υπάρχουν ακόμα πολλές. Το πότε θα τρέξουν δεν το ξέρουμε. «Κάνε με προφήτη να σε κάνω πλούσιο», λέει ο λαός.

Οπλιζόμαστε με υπομονή, έχουμε καλή διασπορά και περιμένουμε να έρθει και η σειρά μας, αφού η ανάγνωση ισολογισμών, η διαγραμματική εικόνα και τα δεδομένα που μπορούμε να έχουμε δεν περιλαμβάνουν πρόβλεψη για το πότε θα ξεκινήσουν ράλι.

ΒΙΟΤΕΡ: Ακατανόητο +20% από τη μετοχή και με όγκο 61 χιλ. τεμάχια. Είναι από τις εταιρείες που δεν έχουμε νέα καιρό πριν φύγει από τη ζωή ο βασικός μέτοχος.

ΕΒΡΟΦΑΡΜΑ: Με αποτίμηση πλέον 18,1 εκατ. ευρώ και δε θα πρέπει να περιμένουμε κέρδη στο σύνολο του 2019 που να δίνουν χαμηλό p/e. Πάνω από την καθαρή θέση αλλά όχι σε απαγορευτικά επίπεδα. Πρέπει να εισπράξει απαιτήσεις και να μειώσει δανεισμό. Τότε θα βελτιωθεί σημαντικά ο ισολογισμός και θα μπορεί ίσως να δικαιολογήσει τα τρέχοντα επίπεδα.

ΛΥΚΟΣ: Η άνοδος έχει βάση, στα θεμελιώδη φυσικά. Δεν είναι ακριβή.

AUDIO VISUAL: Λογική η υποχώρηση στα 0,33 ευρώ. Με όγκο 43 χιλ. τεμάχια. Η αποτίμηση στα 34 εκατ. ευρώ. Υψηλός δανεισμός, χαμηλή καθαρή θέση και αναμένεται σημαντικό τύπωμα μετοχών.

AUTOHELLAS: Πολύ γρήγορα από τη μέρα που δημοσιεύσαμε τις επιλογές μας και την είχαμε ξανά στη λίστα μας, έχει δώσει κέρδος πάνω από 1 ευρώ. Σήμερα στα 8,22 ευρώ με όγκο 215 χιλ. τεμάχια και άνοδο 3,01%. Σε όρους P/E τη θεωρούμε φθηνή και την κρατάμε, περιμένοντας υψηλότερες τιμές. Αυτό που δε μας αρέσει είναι πως ξαφνικά ο ημερήσιος όγκος έχει πάει στη στρατόσφαιρα.

AS COMPANY: Εδώ και μερικούς μήνες κατά διαστήματα ο όγκος αυξάνεται σημαντικά. Προφανώς έχουν πουληθεί ήδη αρκετά κομμάτια. Σήμερα έγινε όγκος 118 χιλ. τεμαχίων και η μετοχή έκλεισε στα 2,84 ευρώ. Μας αρέσει η εισηγμένη καθώς έχει εξαιρετικό ισολογισμό.

ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ: Το trade δείχνει άχαστο για άλλη μια φορά. Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται να ξέρετε και χαρτούρα πάει και έρχεται. Υπάρχουν όπως φαίνεται πάρα πολλά θέματα να λυθούν πριν ολοκληρωθεί η εξαγορά.

ΕΚΤΕΡ: Με 30 χιλ. τεμάχια πήγε στα 1,25 ευρώ. Η αποτίμηση στα 14 εκατ. ευρώ.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ: Ολοκληρώνουμε μία αποτίμηση των τριών εταιρειών που πρωταγωνιστούν, ήτοι Byte, Space και Profile και βγάζουμε κάποιους δείκτες αποτίμησης με βάση εξαιρετικά αισιόδοξες για τα στάνταρτ μας παραδοχές. Αύριο θα τη δημοσιεύσουμε. Για να δούμε αν δικαιολογούνται οι εκτιμήσεις για νέο ράλι και αν είναι φθηνές οι εταιρείες.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com 
www.bankingnews.gr  


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης