Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

AdMacro: Η έξαρση του κορωνοϊού μπορεί να είναι μια άλλη στιγμή Lehman στις αγορές

tags :
AdMacro: Η έξαρση του κορωνοϊού μπορεί να είναι μια άλλη στιγμή Lehman στις αγορές
Οι αγορές υποτιμούν τις πιθανές προεκτάσεις της έκρηξης του κορωναϊού, που θα μπορούσε να είναι μια στιγμή τύπου "Lehman" για την παγκόσμια οικονομία, σύμφωνα με την εταιρεία οικονομικής έρευνας AdMacro.
Κινέζοι αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν την Τρίτη ότι ο αριθμός των νεκρών από τον ιό, είχε φτάσει τα 106 με 4.515 άτομα μολυσμένα.
Οι παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές υποχώρησαν αισθητά τη Δευτέρα, αλλά άρχισαν να σταθεροποιούνται την Τρίτη, με τις μετοχές να παραμένουν κοντά στα πρόσφατα ρεκόρ, οδηγώντας πολλούς αναλυτές να υπενθυμίσουν την επιδημία SARS του 2003, ως ένδειξη του βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα κάθε πιθανής οικονομικής επιβάρυνσης.
Το SARS έπληξε περίπου 8.000 ανθρώπους και είχε ως αποτέλεσμα σχεδόν 800 θανάτους και εκτιμάται ότι έχει μειώσει την ανάπτυξη στην Κίνα το 2003 κατά 1 ποσοστιαία μονάδα.
Ωστόσο, ο επικεφαλής έρευνας της AdMacro, Patrick Perret-Green, δήλωσε ότι οι αγορές ήταν "πάρα πολύ ανθεκτικές" δεδομένης της ανάπτυξης της οικονομίας της Κίνας από το 2003, μαζί με την αύξηση του αστικού πληθυσμού.
Το 60% του πληθυσμού της Κίνας σήμερα είναι στις αστικές περιοχές, σε σύγκριση με το 60% της υπαίθρου το 2003, και οι αεροπορικές μεταφορές επιβατών αυξήθηκαν στα 660 εκατομμύρια από τα 80 εκατομμύρια.
"Ας μην ξεχνά κανείς ότι στην επαρχία Xinjiang, με 56 εκατομμύρια πολίτες, οι επιχειρήσεις είναι κλειστές για άλλη μια εβδομάδα", δήλωσε ο Perret-Green.
"Μια τεράστια μερίδα του αστικού πληθυσμού έχει αναστείλει τις επιχειρηματικές δραστηριότητες", υπενθύμισε.
Μια βασική διαφορά μεταξύ του 2003 και του σήμερα είναι το μέγεθος και η σημασία της κινεζικής οικονομίας στην παγκόσμια οικονομία.
Στο τέλος του 2002, το ΑΕΠ της Κίνας υπολογίστηκε σε περίπου 1,5 τρισεκατομμύρια δολάρια, το 4% του παγκόσμιου ΑΕΠ.
Μέχρι το τέλος του 2019, αυτό ήταν 14,3 τρισεκατομμύρια δολάρια και πάνω από 16% του παγκόσμιου ΑΕΠ.
Μετά το ξέσπασμα του SARS, η Κίνα εξακολουθούσε να αναπτύσσεται ταχύτατα έχοντας μόλις προσχωρήσει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης