Στασιμότητα στο ΧΑ -0,24% στις 931 μον. συντηρεί δυνάμεις η αγορά - Το νέο 15ετές από 1,91% στο 1,82%

Στασιμότητα στο ΧΑ -0,24% στις 931 μον. συντηρεί δυνάμεις η αγορά - Το νέο 15ετές από 1,91% στο 1,82%
Ο Γενικός και ο Τραπεζικός Δείκτης διατήρησαν τα ψυχολογικά σημεία στήριξης των 930 και 850 μονάδων αντίστοιχα
(upd14) Στασιμότητα καταγράφηκε στο ελληνικό χρηματιστήριο, στις 931 μονάδες, με το ενδιαφέρον των επενδυτών στραμμένο στις ειδήσεις που βγαίνουν από το μέτωπο του ιού της Κίνας, ο οποίος εξαπλώνεται…. ενώ η αγορά διατήρησε το ψυχολογικό όριο στήριξης των 930 μονάδων στον απόηχο της έκδοσης του ελληνικού ομολόγου 15ετούς διάρκειας στο 1,91% αλλά τρέχουσα απόδοση 1,82% λόγω συνεχιζόμενων αγορών.
Τα θετικά νέα μετά την αναβάθμιση της Fitch την Παρασκευή 24/1 και την πετυχημένη έκδοση του 15ετούς ομολόγου χθες 28/1 έχουν αντισταθμιστεί από την παγκόσμια απειλή που προκαλεί ο νέος κοροναϊός αυξάνοντας την αβεβαιότητα των επενδυτών και την ανάληψη νέου ρίσκου.
Εν τω μεταξύ, μετά την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας, ο οίκος Fitch έθεσε τα καλυμμένα ομόλογα των ελληνικών τραπεζών υπό θετική αξιολόγηση (Rating Watch Positive)
Ειδικότερα, έθεσε υπό θετική αξιολόγηση την βαθμολογία «BB+» των καλυμμένων ομολογιών που εκδόθηκαν από την Alpha Bank (CCC+/C/ccc+) και την βαθμολογία «ΒΒΒ-» των καλυμμένων ομολογιών που εκδόθηκαν από την Εθνική Τράπεζα, στο πλαίσιο του Προγράμματος II (Εθνική Τράπεζα II) και την πιστοληπτική διαβάθμιση «ΒΒ» των καλυμμένων ομολογιών που εξέδωσε η Τράπεζα Πειραιώς ΑΕ (CCC/C/ccc).
Στη σημερινή αγορά, με χαμηλές συναλλαγές και εναλλαγές στα πρόσημα κινήθηκαν οι τράπεζες, ενώ ξεχώρισαν Εθνική +1,02% και Alpha Bank στο +0,98%.
Με πτωτικές τάσεις έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών blue chips ενώ με τις μεγαλύτερες απώλειες έκλεισε η ΓΕΚΤΕΡΝΑ στο -2,95%
Από την άλλη, με σημαντικά κέρδη +12,69% έκλεισε η Κέκροψ στα 2,1050 ευρώ, η οποία με αφορμή τη δικαστική διαμάχη για την έκταση στο Ψυχικό η μετοχή έχει βρεθεί αρκετές φορές στο επίκεντρο.
Σημειώνεται ότι δεν υπάρχει κάτι νεότερο από την εταιρεία παρά μόνο μία τυπική νέα δικαστική διαμάχη για τα γνωστά οικόπεδα που πάει για μετά το καλοκαίρι.
Στο επίκεντρο οι μετοχές των τραπεζών μετά και την αξιολόγηση από τον οίκο Standard and Poor's ο οποίος επισήμανε  ότι το σχέδιο Ηρακλής δεν αναμένεται να επηρεάσει άμεσα τις αξιολογήσεις  του οίκου στις ελληνικές τράπεζες επειδή η συμμετοχή είναι εθελοντική και έρχεται με κόστος.
Επίσης, ανέφερε ότι τα πιθανά οφέλη που θα μπορούσε να προσφέρει στο σύστημα ενδέχεται να είναι περιορισμένα όσο η ανάκαμψη οι προοπτικές για NPEs δεν βελτιώνονται περαιτέρω.
Εν τω μεταξύ, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο ΟΔΔΗΧ, το 80% της έκδοσης του 15ετούς ομολόγου κατέληξε σε μακροπρόθεσμους επενδυτές.
Σε asset managers κατέληξε το 68% της έκδοσης ενώ αντλήθηκαν 2,5 δισ. ευρώ με απόδοση 1,911% και κουπόνι 1,875%,και με τρέχουσα απόδοση 1,82% λόγω συνεχιζόμενων αγορών.
Στη γεωγραφική κατανομή το Ηνωμένο Βασίλειο είχε τον πρώτο λόγο παίρνοντας 32%, ακολουθεί η Ελλάδα με 16%, η Γαλλία με 14%, Γερμανία, Αυστρία και Ελβετία με 10%, η Ιταλία με 7%, οι σκανδιναβικές χώρες με 6% και οι ΗΠΑ με 4%.
Ο τίτλος λήγει στις 4 Φεβρουαρίου του 2035 ενώ ο διακανονισμός λαμβάνει χώρα στις 4 Φεβρουαρίου 2020.
Αν και η έκδοση ομολόγου με λήξη το 2035 δεν καθιστά βιώσιμο το χρέος, ωστόσο η Ελλάδα εκμεταλλεύεται την συγκυρία να δανειστεί με επιτόκιο 1,875% με τίτλο 15ετούς διάρκειας.
Η έκδοση 15ετούς ομολόγου είναι ένα ακόμη βήμα αποκατάστασης της εμπιστοσύνης μεταξύ κυβέρνησης και αγορών ενώ θα προσμετρήσει θετικά και στους δανειστές.
Εν τω μεταξύ, συνεχίζονται οι αγορές σε όλα τα ομόλογα της ευρωζώνης καθώς οι επενδυτές λόγω της ανησυχίας για την επιδημία στρέφονται στα επενδυτικά καταφύγια, με το ελληνικό 10ετές ομόλογο στο 1,15% με χαμηλό 1,1380% στις 27/1, ενώ το ιταλικό 10ετές βρίσκεται στο 0,96% με το μεταξύ spread στις 19 μονάδες βάσης.
Επίσης, στη σημερινή δημοπρασία εντόκων γραμματίων εξάμηνης διάρκειας το επιτόκιο υποχώρησε στο -0,05% ενώ το Ελληνικό Δημόσιο άντλησε το ποσό των 487,5 εκατ. ευρώ
Σημειώνεται ότι είναι η δεύτερη φορά που καταγράφεται αρνητικό επιτόκιο στη δημοπρασία 6μηνων εντόκων, μετά την έκδοση Δεκεμβρίου 2019.
Βελτίωση καταγράφεται στο ελληνικό CDS στις 111 μονάδες βάσης ενώ το CDS της Αργεντινής έχει επιδεινωθεί στις 5593 μονάδες βάσης

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Με ήπιες ανοδικές τάσεις ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Τραπεζικό Δείκτη στο +0,60% και τον Γενικό Δείκτη +0,20% ακολουθώντας τα ήπια κέρδη των διεθνών αγορών.
Περί τις 11:30 με ήπιες πιέσεις στις τράπεζες ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -0,28%
Λίγο μετά τις 12:00, εμφανίστηκαν ήπιες αγοραστικές παρεμβάσεις στην πλειονότητα των τίτλων και ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας στο +0,36%.
Λίγο πριν το κλείσιμο της συνεδρίασης, εμφανίστηκαν αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες και ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +0,69%.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 861,45 μονάδες με άνοδο +0,60%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με πτώση -0,24% στις 931 μονάδες έχοντας υψηλό στις 936,78 μονάδες και χαμηλό στις 931,14 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 35,5 εκατ. ευρώ, ο όγκος 16 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 7,6 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές συνολικής αξίας 675 χιλ.ευρώ και όγκου 397 χιλ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα η Eurobank διακίνησε 350 χιλ. τεμάχια αξίας 302 χιλ. ευρώ και η Autohellas 46,5 χιλ. τεμάχια αξίας 374 χιλ. ευρώ.

Tα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 931 μονάδες με την πρώτη ψυχολογική στήριξη τις 930 μονάδες και ακολουθούν οι 910 και 900 μονάδες.
Τα πρώτα τεχνικά σημεία αντίστασης βρίσκονται οι 945-950 μονάδες ενώ ακολουθούν οι 970 και οι 990 μονάδες  
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 861 μονάδες, με πρώτη στήριξη οι 850 μονάδες και ακολουθεί η ζώνη των 820- 830 μονάδων.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 885 -890 μονάδες και ακολουθούν οι 900 και οι 930 μονάδες

Τραπεζικά νέα

Στις 14 Φεβρουαρίου 2020 ολοκληρώνεται ο πλήρης οικονομικός έλεγχος της Εθνικής Ασφαλιστικής και στόχος είναι οι δεσμευτικές προσφορές των υποψηφίων ενδιαφερομένων να υποβληθούν έως τις 21 Φεβρουαρίου.
Όπως έχει αναφερθεί το CVC με 640 με 650 εκατ ή 0,65 B/V με 1 δισεκ. αποτίμηση πιθανότατα θα είναι ο πλειοδότης για την Εθνική Ασφαλιστική.
Η Εθνική επιμένει ότι ο διαγωνισμός θα προχωρήσει και η Ασφαλιστική θα πωληθεί χωρίς να χρειαστεί να πάει σε IPO μέσω του χρηματιστηρίου.
Τα 640 με 650 εκατ φαντάζουν ένα τίμημα για το 80% της Εθνικής Ασφαλιστικής που θα μπορούσε να δεχθεί η Εθνική τράπεζα.
Επίσης συνεδριάζει 29 Ιανουαρίου το nomination committee της Εθνικής τράπεζας για τις διοικητικές αλλαγές στην Διεύθυνση Εταιρικής Τραπεζικής

Η επικαιρότητα

Σε συναγερμό παραμένει η παγκόσμια κοινότητα για την επιδημία της ιογενούς πνευμονίας που προκαλεί ο νέος κοροναϊός, καθώς παρά τα συνεχή και ιδιαίτερα αυστηρά μέτρα που λαμβάνει η Κίνα, ο ιός όχι μόνο δεν περιορίζεται αλλά εξακολουθεί να εξαπλώνεται.
Αν και ο επικεφαλής του ΠΟΥ, κατόπιν διαδοχικών συσκέψεων που είχε χθες Τρίτη 28/1 στο Πεκίνο με αρμόδιους αξιωματούχους, ανέφερε ότι έχει εμπιστοσύνη στην ικανότητα του Πεκίνου να θέσει υπό έλεγχο την επιδημία, ο αριθμός των νεκρών και των κρουσμάτων αυξάνεται ραγδαία.
Βάσει του τελευταίου απολογισμού, οι νεκροί στην Κίνα ανέρχονται σε 132, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανέρχονται σε 5.974 σε όλη την κινέζικη επικράτεια ενώ ο αριθμός των ύποπτων κρουσμάτων εκτιμάται ότι ανέρχεται σε 9.239.
Ωστόσο πηγές σε νοσοκομεία της Κίνας αναφέρουν ότι τα πραγματικά κρούσματα έχουν φθάσει τα 90.000 στην Κίνα και ότι η κυβέρνηση κρύβει το πραγματικό μέγεθος του προβλήματος.
Από την άλλη, είναι χαρακτηριστικό πως επιδημιολόγοι προειδοποιούν ότι η επιδημία θα διαρκέσει μήνες και θα προσβάλλει εκατομμύρια ανθρώπους.
Αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία έστειλε από το Παρίσι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, διαμηνύοντας ότι οποιαδήποτε λύση για τη Λιβύη περνάει από την ακύρωση του μνημονίου με τη Λιβύη, κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον πρόεδρο της Γαλλίας Emmanuel Macron, μετά τη συνάντησή τους του Μέγαρο των Ηλυσίων.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας από την πλευρά του εξέφρασε τη σαφή του στήριξη στην Ελλάδα και την Κύπρο, όσον αφορά την προστασία των κυριαρχικών τους δικαιωμάτων.
O Μacron εξέφρασε την ανησυχία της Γαλλίας για τις κινήσεις Erdogan στη Λιβύη, τονίζοντας ότι παραβιάζει τη συμφωνία του Βερολίνου.
«Πέραν των κοινών μας θέσεων στην ανατολική Μεσόγειο, Ελλάδα και Γαλλία θα έχουν εταιρική στρατηγική σχέση.
Θέλουμε να διασφαλίσουμε την ασφάλεια σε ένα στρατηγικό σημείο της Ευρώπης», τόνισε ο Macron.
Όσον αφορά την οικονομία, ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα για την ανάκαμψη της οικονομίας.
Για το μεταναστευτικό, ο Macron τόνισε ότι η Γαλλία θα συνδράμει την Ελλάδα ώστε να διαχειριστεί τους παράνομους μετανάστες.
Τη συνθήκη αποχώρησης και τον τρόπο με τον οποίο θα πραγματοποιηθεί το διαζύγιο ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρωπαϊκή Ένωση, αναμένεται να επικυρώσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, κάτι που αποτελεί τον τελευταίο μείζονα σταθμό για την ολοκλήρωση του Brexit, δύο ημέρες πριν από την έξοδο των Βρετανών.
Η ιστορική ψηφοφορία προβλέπεται να πραγματοποιηθεί γύρω στις 18:00 (τοπική ώρα, 19:00 ώρα Ελλάδας) έπειτα από μια δίωρη συζήτηση κατά την οποία καθένας θα μπορεί να λάβει τον λόγο.
Η ψηφοφορία, που θα διεξαχθεί με απλή πλειοψηφία, δεν θα διαρκέσει παρά μερικά λεπτά και αναμένεται να ολοκληρωθεί χωρίς εκπλήξεις με το πράσινο φως του κοινοβουλίου, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Μεικτές τάσεις στις ασιατικές αγορές

Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν σήμερα Τετάρτη (29/1) οι αγορές της Ασίας, μετά τις ισχυρές πιέσεις των προηγούμενων ημερών, καθώς οι αγορές στην ηπειρωτική Κίνα και την Ταϊβάν παρέμειναν για μία ακόμα ημέρα κλειστές λόγω αργίας.
Η προσοχή των επενδυτών παραμένει εστιασμένη γύρω από το θέμα του κορονοϊού, καθώς βάσει του τελευταίου απολογισμού, οι νεκροί στην Κίνα ανέρχονται σε 132, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανέρχονται σε 5.974 σε όλη την κινέζικη επικράτεια ενώ ο αριθμός των ύποπτων κρουσμάτων εκτιμάται ότι ανέρχεται σε 9.239.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με κέρδη της τάξεως του +0,71% στις 23.379,40 μονάδες, ο δείκτης KOSPI στην Ν. Κορέα στο 0,39% %, ο δείκτης S%P/ASX 200 στην Αυστραλία έκλεισε με άνοδο +0,53% και ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ με απώλειες  -2,82% ενώ οι αγορές στην Κίνα παραμένουν κλειστές λόγω αργίας

Ήπιες ανοδικές τάσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Ήπιες ανοδικές τάσεις καταγράφονται στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με την ανησυχία για την επιδημία του κορωνοϊού να παραμένει στο επίκεντρο. .
Την μεγαλύτερη άνοδο καταγράφει ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία μετά τα κέρδη της ισπανικής τράπεζας Banco Santander τα οποία  ξεπέρασαν τις προσδοκίες.
Ειδικότερα, ο Dax στην Γερμανία κινείται στο +0,10%, ο CAC στο Παρίσι στο +0,35%, ο FTSE MIB στο Μιλάνο στο +0,25%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο +0,60% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο με οριακά κέρδη +0,05%
Το ενδιαφέρον των επενδυτών είναι στραμμένο στα αποτελέσμτα της Fed, η οποία ολοκληρώνει σήμερα τη διήμερη συνεδρίασή της αλλά και στα εταιρικά αποτελέσματα.
Ισχυρά τα κέρδη για τη μετοχή της Apple (2,02%), καθώς ανακοίνωσε κέρδη πολύ καλύτερα των εκτιμήσεων των αναλυτών, ενώ οι πωλήσεις του iPhone ενισχύθηκαν 8% στο α’ τρίμηνο του έτους χρήσης 2019 – 2020, φθάνοντας στα 55,96 δισ. δολάρια.
Ειδικότερα, o Dow κινείται στο +0,30%, ο S&P στο +0,15%, ο Nasdaq στο +0,10% ενώ απώλειες -0,66% καταγράφει το ETF GREC (9,73 δολ.)

Μεταβλητότητα στις τράπεζες με χαμηλές συναλλαγές

Με εναλλαγές στα πρόσημα κινήθηκαν οι τραπεζικές μετοχές με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.
Ήπια ανοδικά ξεχώρισαν Εθνική και Alpha Bank, με οριακή άνοδο η Eurobank ενώ οριακά υποχώρησε η Πειραιώς. 
Ο κλάδος χρηματιστηριακά προσέγγισε τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 που οριοθετούνται ισχυρές αντιστάσεις.
Η Εθνική έκλεισε στα 2,9750 ευρώ, με άνοδο +1,02%, με όγκο 1,05 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,72 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 21/01/2019 στα 0,92 ευρώ με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,90 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,8520 ευρώ με άνοδο +0,98% με όγκο 1,3 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,86 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,87 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,8410 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισει στα 3,2240 ευρώ, με πτώση -0,37% με όγκο 464 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,41 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,8625 ευρώ, με άνοδο +0,29% με όγκο 4,6 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,20 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα)
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,3140 ευρώ, αμετάβλητη και με κεφαλαιοποίηση 586 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,38 ευρώ, με πτώση -1,04% και όγκο 167 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 175 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος στα 16,20 ευρώ, με άνοδο +1,50% και κεφαλαιοποίηση 322 εκατ. ευρώ.

Πτωτικές τάσεις στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλές συναλλαγές - Πιέσεις στην ΓΕΚΤΕΡΝΑ -2,95%

Με πτωτικές τάσεις έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 με χαμηλή δραστηριότητα
Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Motor Oil, Ελλάκτωρας.
Στον αντίποδα, με οριακή άνοδο έκλεισαν μόνο ΕΥΔΑΠ, Sarantis, ΕΛΠΕ και ΟΛΠ
H Coca Cola έκλεισε στα 32,83 ευρώ, με πτώση -0,39% με την κεφαλαιοποίηση στα 12,14 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 13,50 ευρώ, με πτώση -0,07% και αποτίμηση 6,48 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 4,30 ευρώ, αμετάβλητη και αποτίμηση 998 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,4350 ευρώ, με πτώση -0,81% και κεφαλαιοποίηση 565 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 11,23 ευρώ με πτώση -0,71% και αποτίμηση 3,61 δισ. ευρώ
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 18,82 ευρώ, με πτώση -0,63% και κεφαλαιοποίηση 1,55 δισ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 8,34 ευρώ με άνοδο +0,24% και κεφαλαιοποίηση 2,55 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 20,02 ευρώ, με πτώση -0,99% και κεφαλαιοποίηση 2,22 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 9,80 ευρώ με πτώση -0,10% και κεφαλαιοποίηση 1,40 δισ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 18,65 ευρώ με πτώση -0,43% και κεφαλαιοποίηση 2,54 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 7,64 ευρώ, με άνοδο +0,53% και κεφαλαιοποίηση 814 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 5,65 ευρώ, με πτώση -0,70% και κεφαλαιοποίηση στα 293 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,1140 ευρώ, αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 107 εκατ. ευρώ.

Βελτίωση στα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές 1,15%, με την Ιταλία 0,96% το spread 19 μ.β. – Στο 1,82% το νέο 15ετές

Βελτίωση σημειώνεται σήμερα στα ελληνικά ομόλογα ενώ το ενδιαφέρον στοιχείο της σημερινής συνεδρίασης είναι ότι η απόδοση του νέου 15ετούς από 1,91% υποχώρησε στο 1,82% λόγω αγοραστικών παρεμβάσεων.
Σε γενικές γραμμές μπορεί να ειπωθεί ότι το πάρτι στα ελληνικά ομόλογα έχει τελειώσει – ήταν έκπληξη το ράλι στις 27/1/2020 - θα υπάρχουν αναλαμπές και κινήσεις κατοχύρωσης κερδών αλλά το μεγάλο ράλι έχει τελειώσει.
Επίσης, τα ελληνικά ομόλογα έχουν προσέλκυσει το ενδιαφέρον επειδή σχεδόν 150 ομόλογα της Ευρώπης έχουν αρνητικό επιτόκιο…
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 1,15% από 1,1380% ιστορικό χαμηλό στις 27 Ιανουαρίου 2020 ενώ το Ιταλικό 10ετές ομόλογο στο 0,96%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 1,15% με το αμερικανικό 10ετές 1,62% η Ελλάδα δανείζεται με καλύτερους όρους από τις ΗΠΑ εσχάτως.  
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 19 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 84 μονάδες βάσης.

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 110,69 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 0,09% με απόδοση αγοράς 0,11% και απόδοση πώλησης 0,08%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 109,95 μονάδες βάσης και απόδοση 0,17%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 112,91 μονάδες βάσης και απόδοση 0,33% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 27 Ιανουαρίου 2020 στο 0,32%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 114,30 μονάδες βάσης και απόδοση 0,50% με το ιστορικό χαμηλό 0,48% στις 27 Ιανουαρίου 2020 …
Το νέο 7ετές ομόλογο λήξης 23 Ιουλίου του 2026 έχει μέση τιμή 107,19 μονάδες βάσης και απόδοση 0,73%.
Είχε εκδοθεί στο 1,90%.
Το 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 120,64  μονάδες βάσης και απόδοση 1,05% με απόδοση αγοράς 1,07% και απόδοση πώλησης 1,03%.
To νέο 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 123,19 μονάδες βάσης και απόδοση 1,14% με απόδοση αγοράς 1,15% και απόδοση πώλησης 1,12%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90% και επανεκδόθηκε 9 Οκτωβρίου με επιτόκιο 1,5%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 27 Ιανουαρίου 2020 στο 1,1380%
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 126,76 μονάδες βάσης και απόδοση 1,60%
To νέο 15ετές λήξης 4/2/2035 έχει μέση τιμή 100,73 μονάδες βάσης και 1,82% απόδοση ενώ εκδόθηκε 1,91%.
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 130,12 μονάδες βάσης και απόδοση 1,91%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 137,87 μονάδες βάσης και απόδοση 2,05%.
Το ιστορικό χαμηλό 2,06% σημειώθηκε στις 27 Ιανουαρίου 2020.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 153 μονάδες βάσης από 155 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 111 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 5593 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 1,11% ή 111 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Νέα βελτίωση στα χρεόγραφα της Νότιας Ευρώπης – Νέα ανάκαμψη στην Ιταλία  

Νέα βελτίωση σημειώνεται και σήμερα στις τιμές των ομολόγων της Νοτίου Ευρώπης και στην Ιταλία λόγω των ανησυχιών των επενδυτών για την επιδημία στην Κίνα που προκαλεί στροφή στα επενδυτικά καταφύγια.
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει στο 1,80% στις 9 Αυγούστου 2019 και χαμηλό 0,7580% στις 12 Σεπτεμβρίου 2019 για να διαμορφωθεί σήμερα στις 29 Ιανουαρίου 2020 στο 0,96%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 29/1/2020 στο -0,37% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου 2019 στο -0,7430%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση -0,12% με το ιστορικό χαμηλό -0,156% σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου  2019.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,31% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,064% που  σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,29% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,023% που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 0,96% και με ιστορικό χαμηλό 0,7580% στις 12 Σεπτεμβρίου του 2019….
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,59%
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 20 Αυγούστου 2019 στο 0,3260%.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS