Τελευταία Νέα
Πολιτική

Macron: Στηρίζουμε Ελλάδα και Κύπρο, ο Erdogan παραβιάζει τη συμφωνία για τη Λιβύη - Αυστηρό μήνυμα Μητσοτάκη στην Τουρκία

Macron: Στηρίζουμε Ελλάδα και Κύπρο, ο Erdogan παραβιάζει τη συμφωνία για τη Λιβύη - Αυστηρό μήνυμα Μητσοτάκη στην Τουρκία
Το τετ α τετ Μητσοτάκη - Macron στη δεδομένη συγκυρία θεωρείται κομβικής σημασίας και αναμένεται να επιβεβαιώσει τη συμμαχία Ελλάδας - Γαλλίας
(upd 12) Τη σαφή του στήριξη στην Ελλάδα και την Κύπρο εξέφρασε ο πρόεδρος της Γαλλίας, καταδικάζοντας τις προκλήσεις της Τουρκίας, κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον πρόεδρο της Γαλλίας Emmanuel Macron, μετά τη συνάντησή τους του Μέγαρο των Ηλυσίων.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας από την πλευρά του εξέφρασε τη σαφή του στήριξη στην Ελλάδα και την Κύπρο, όσον αφορά την προστασία των κυριαρχικών τους δικαιωμάτων.
Από την πλευρά του, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάης, έστειλε αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία, διαμηνύοντας ότι οποιαδήποτε λύση για τη Λιβύη περνάει από την ακύρωση του μνημονίου με τη Λιβύη,
Ο Έλληνας πρωθυπουργός έκανε λόγο για κοινή καταδίκη των ενεργειών της Τουρκίας.
«Το μνημόνιο Τουρκίας -Λιβύης είναι άκυρο.
Μόνος δρόμος για την επίλυση των διαφορών στη Μεσόγειο είναι το διεθνές δίκαιο. Η Ελλάδα καλωσορίζει την παρουσία γαλλικών ναυτικών δυνάμεων στην ανατολική Μεσόγειο», τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
«Η ατζέντα των συζητήσεων υπήρξε εξαιρετικά πλούσια.
Ελλάδα και Γαλλία έχουν κοινή αντίληψη, για μια εταιρική σχέση
Οι δεσμοί των δύο χωρών, οι σχέσεις μας ήταν και είναι εξαιρετικές», τόνισε ο πρωθυπουργός και ευχαρίστησε τον πρόεδρο Macron για τη στήριξη που παρέχει στην Ελλάδα.
«Ελλάδα και Γαλλία προωθούμε ένα νέο πλαίσιο αμυντικής στρατηγικής.
Σε διμερές επίπεδο η σύμπραξη θα ενταθεί ακόμη περισσότερο»
Ανέφερε επίσης ότι διαπιστώθηκε «συναντίληψη σε όλο το φάσμα των ευρωπαϊκών θεμάτων» αλλά και ότι υπήρξε συμφωνία και ως προς τις «κατευθύνσεις του νέου δημοσιονομικού πλαισίου».
Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην οικονομία, υπογραμμίζοντας το γεγονός ότι το 15ετες ομόλογο υπερκαλύφθηκε και το επιτόκιο έπεσε κάτω από το 2%, δείγμα του κλίματος που διαμορφώνεται στη χώρα.
«Η Ελλάδα προσβλέπει και στις επενδύσεις των γαλλικών επιχειρήσεων», τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Ο κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε επίσης τον Γάλλο πρόεδρο για τον αγωγό EastMed.

Μacron: Ανησυχούμε για τις κινήσεις Erdogan στη Λιβύη, παραβιάζει τη συμφωνία του Βερολίνου

O Μacron εξέφρασε την ανησυχία της Γαλλίας για τις κινήσεις Erdogan στη Λιβύη, τονίζοντας ότι παραβιάζει τη συμφωνία του Βερολίνου.
«Πέραν των κοινών μας θέσεων στην ανατολική Μεσόγειο, Ελλάδα και Γαλλία θα έχουν εταιρική στρατηγική σχέση.
Θέλουμε να διασφαλίσουμε την ασφάλεια σε ένα στρατηγικό σημείο της Ευρώπης», τόνισε ο Macron.
Όσον αφορά την οικονομία, ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα για την ανάκαμψη της οικονομίας.
Για το μεταναστευτικό, ο Macron τόνισε ότι η Γαλλία θα συνδράμει την Ελλάδα ώστε να διαχειριστεί τους παράνομους μετανάστες.
«Η Κομισιόν θα παρουσιάσει ένα νέο πακέτο για το άσυλο και τη μετανάστευση.
Η Ευρώπη πρέπει να έχει κοινή μεταναστευτική πολιτική
Να υπάρχουν κοινοί κανόνες ασύλου στην Ευρώπη.
Χρειάζονται πρωτοβουλίες για να λάβουμε τις σωστές αποφάσεις», υπογράμμισε ο Γάλλος πρόεδρος.
Mάλιστα ο Γάλλος πρόεδρος προανήγγειλε ότι θα επισκεφθεί την Ελλάδα στο μέλλον.

Κυβερνητικές πηγές: Στενή συνεργασία Ελλάδας - Γαλλίας στον τομέα της ασφάλειας - Συνάντηση Μητσοτάκη με τον CEO της Total

Τα ζητήματα ασφάλειας, άμυνας και οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή μας, ήταν το κύριο αντικείμενο της συζήτησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Γαλλίας E. Macron.
Η Γαλλία σύμφωνα με πληροφορίες είναι αποφασισμένη να ενισχύσει την παρουσία της στην περιοχή μας, ενώ κομβικής σημασίας θεωρείται η Εταιρική Στρατηγική Σχέση στην οποία έκαναν αναφορά οι δύο ηγέτες.
Πρόκειται για μια σχέση η οποία θα διαμορφωθεί και θα επιτρέψει στις δυο χώρες να αναβαθμίσουν ακόμη περισσότερο τις ήδη στενές σχέσεις.
Στη συνάντηση τέθηκαν βασικοί άξονες που θα εξειδικευθούν στις συναντήσεις που θα ακολουθήσουν, μεταξύ άλλων, ανάμεσα στους υπουργούς Εξωτερικών και Αμυνας.
Διαπιστώθηκε η κοινή οπτική γύρω από μια σειρά θεμάτων που αφορούν την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή και με βάση αυτή θα καθοριστούν όλα στο επόμενο διάστημα.
Έγινε μια εκτίμηση της κατάστασης με στόχο την εξομάλυνση και τη μείωση των εντάσεων στην ευρύτερη περιοχή, έλεγε κυβερνητικό στέλεχος που συμμετείχε στις συζητήσεις.
Σημειώνεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας σε δημοσιογράφους αμέσως μετά τη συνάντηση είπε: «Εξακολουθούμε να μιλάμε με την Τουρκία, χτίζουμε διεθνείς συμμαχίες, ενισχύουμε την αποτρεπτική μας δύναμη.
Το ένα δεν αναιρεί το άλλο.
Θα ήταν ανεπίτρεπτο αν δεν κάναμε και τα τρία».
Επίσης, σημειώνουν οι ίδιοι κύκλοι, για το ζήτημα της Λιβύης υπήρξε συναντίληψη ανάμεσα σε Ελλάδα και Γαλλία στη βάση και των συμπερασμάτων της ΕΕ.
Εκτιμήθηκε ότι η κατάσταση στη Λιβύη είναι ρευστή ενώ συζητήθηκε και η δραστηριότητα της Τουρκίας όπως και η δεδομένη πρόθεση της ελληνικής διπλωματίας να ακυρώσει το «μνημόνιο» Τουρκίας-Λιβύης.
Η Γαλλία έχει αντίληψη τι κάνει η Τουρκία στη Λιβύη με μεταφορά συγκεκριμένου τύπου μαχητών και θεωρεί ότι η Τουρκία παραβιάζει τη συμφωνία του Βερολίνου.
Σημαντική ήταν η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον CEO της Total Patrick Pouyanné.
Ηταν η πρώτη φορά που συναντάται ο πρωθυπουργός με την Total και η κουβέντα αφορούσε θέματα υδρογονανθράκων σε Ελλάδα, Κύπρο και Λιβύη όπου η Total έχει σημαντική διείσδυση και είναι αυτόνομος παίκτης στην περιοχή μας.
Συζητήθηκαν και οι έρευνες στο οικόπεδο της Κύπρου και στην Ελλάδα.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους θέλει να έχει ιδία αντίληψη για το πως βλέπει η Τοtal τα πράγματα στην ευρύτερη περιοχή και σε Λιβύη και Κύπρο.
Πρόθεσή του είναι η αποκατάσταση διαύλων επικοινωνίας με όλους τους σημαντικούς παίκτες σε όλα τα επίπεδα: είτε σε ιδιωτικό τομέα, είτε σε δημόσιο, είτε σε οργανισμούς.
Σε ότι αφορά το ζήτημα των πρωτογενών πλεονασμάτων η Γαλλία ήταν από την πρώτη στιγμή συμπαραστάτης της Ελλάδας στο να διεκδικήσει χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα.
Η Ελλάδα μπορεί να διεκδικήσουμε τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2021 σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές και η Γαλλία είναι σύμμαχος σε αυτήν την προσπάθεια.
Επίσης υπάρχει αλληλοκατανόηση μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας για τα Δυτικά Βαλκάνια, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα παραμένει στη λογική του μη διαχωρισμού και παρακολουθεί την Αλβανία αν εκπληρώνονται ή όχι οι προϋποθέσεις σεβασμού των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας.
Έχουμε θέσει συγκεκριμένους όρους στην Αλβανία που δεν έχουν ακόμα εκπληρωθεί.
Θα ενημερωθεί ο Μισέλ σήμερα.
Υπάρχουν διαφορετικές οπτικές για το πώς βλέπουν οι χώρες τη διεύρυνση έλεγαν κυβερνητικοί κύκλοι.
Οι Γάλλοι έχουν μια κριτική αλλά όχι αρνητική ματιά για το ζήτημα της διεύρυνσης.
Αμέσως μετά τις συναντήσεις στο Παρίσι ο πρωθυπουργός αναχώρησε για τις Βρυξέλλες όπου θα έχει επαφές με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ με τον οποίο θα συζητήσουν το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, το ζήτημα της Τουρκίας και τα Δυτικά Βαλκάνια. Να σημειωθεί ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο πρώτος πρωθυπουργός που βλέπει ο κ. Μισέλ για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο.

Le Maire (ΥΠΟΙΚ Γαλλίας) σε γαλλικές επιχειρήσεις: Επενδύστε στην Ελλάδα, αδράξτε τις ευκαιρίες

Να επενδύσουν στην Ελλάδα κάλεσε τις γαλλικές επιχειρήσεις ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Bruno Le Maire, ο οποίος έκανε λόγο για μια χώρα που ανορθώνεται χάρη στο πολιτικό θάρρος τόσο της κυβέρνησης Μητσοτάκη όσο και της προηγούμενης του Αλέξη Τσίπρα.
«Πρέπει να πάτε.
Δεσμευθείτε στην Ελλάδα, επενδύστε, αδράξτε τις ευκαιρίες επειδή η ελληνική κυβέρνηση παίρνει απαραίτητα μέτρα για να σας επιτρέψει να επενδύσετε στις καλύτερες συνθήκες» ανέφερε ο Le Maire κατά την ενός γαλλοελληνικού οικονομικού φόρουμ στο Παρίσι.
Από την πλευρά του ο υπ.Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας απηύθυνε κι αυτός έκκληση προς τους Γάλλους επενδυτές.
«Η Ελλάδα σταδιακά επιστρέφει στην ομαλότητα.
Η ελληνική οικονομία εξέρχεται οριστικά από την κρίση και βρισκόμαστε πλέον σε μια φάση ανάπτυξης, η οποία αναμένεται να φθάσει φέτος το 2,8%» τόνισε ο κ.Σταϊκούρας.
Πάντως, ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ δεν παρέλειψε να αποδώσει τα εύσημα και στην προηγούμενη κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα.
«Οφείλω να αναγνωρίσω ότι η δουλειά που έγινε από τον Αλέξη Τσίπρα απαιτούσε πολιτικό θάρρος και ότι είχε αυτό το πολιτικό θάρρος» είπε ο Le Maire, ο οποίος χαιρέτισε τις «θαρραλέες μεταρρυθμίσεις» που έχουν αναληφθεί από την κυβέρνηση Μητσοτάκη και  υπενθύμισε πως ο ελληνικός λαός «υπέφερε περισσότερο απ' όλους» στην Ευρώπη από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.
Σημειώνεται πως Le Maire και Σταϊκούρας υπέγραψαν μια δήλωση προθέσεων για την «ενίσχυση των επενδύσεων των γαλλικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα, ιδιαίτερα στους τομείς της ενέργειας, της αγροδιατροφικής βιομηχανίας, του τουρισμού και των υποδομών».

Μητσοτάκης στο Politique Internationale: Στόχος η μείωση των πλεονασμάτων - Η Τουρκία προκαλεί και την Ευρώπη

Στην επιτυχημένη παρουσία της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές, το αίτημα για τη μείωση των πλεονασμάτων και τις προκλήσεις της Τουρκίας, αναφέρεται ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο γαλλικό πολιτικό περιοδικό Politique Internationale.
Αναφερόμενος στις επιδόσεις της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές, ο πρωθυπουργός επισημαίνει ότι η χώρα μας «δεν αποτελεί πλέον αντικείμενο συζήτησης για τους λάθος λόγους, κι αυτό το βλέπουν πλέον ξεκάθαρα οι χρηματοοικονομικοί οίκοι του εξωτερικού και οι επενδυτές.
Γυρίζουμε οριστικά τη σελίδα της κρίσης, δημιουργώντας ένα πλαίσιο ασφάλειας και αξιοπιστίας, χωρίς τις αγκυλώσεις, τη γραφειοκρατία και τις ιδεοληψίες του παρελθόντος, που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να απογειωθεί».
Στο περιοδικό που κυκλοφορεί σήμερα στη Γαλλία, ο κ. Μητσοτάκης προαναγγέλλει ότι θα θέσει επισήμως το ζήτημα της μείωσης του πρωτογενούς πλεονάσματος στα μέσα του 2020.
«Πιστεύω ότι συγκεντρώνουμε όλες τις προϋποθέσεις για να πετύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα» σημειώνει, εξηγώντας το σκεπτικό της ελληνικής πλευράς: «Τα πρωτογενή πλεονάσματα του 3,5% του ΑΕΠ συμφωνήθηκαν επί ΣΥΡΙΖΑ, όταν κανείς δεν εμπιστευόταν τους Έλληνες.
Αυτό δεν συμβαίνει πλέον σήμερα και θα ήταν παράλογο να διατηρηθούν.
Σκοπεύω να θέσω το αίτημά μας προβάλλοντας δύο επιχειρήματα: την αναστροφή του οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα προς τη θετική κατεύθυνση επί των ημερών της κυβέρνησής μας και τη δυνατότητα αναχρηματοδότησης του χρέους μας με πολύ ευνοϊκούς όρους».
Όσον αφορά τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ ο πρωθυπουργός αναφέρει ότι «οι Έλληνες και ειδικά η μεσαία τάξη είχαν συνθλιβεί από τους φόρους.
Όσο περισσότερο φορολογείς τους πολίτες, τόσο περισσότερο δυσπιστούν προς το κράτος και έχουν κίνητρο να φοροδιαφεύγουν» και αντιπαραβάλλει την πολιτική της νέας κυβέρνησης, λέγοντας: «Η κυβέρνησή μου κι εγώ εφαρμόζουμε τα αυτονόητα για τη μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης που έχει καταστεί αφόρητη και για τη τόνωση της ανάπτυξης αυξάνοντας την παραγωγικότητα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ πίεσε τη μεσαία τάξη και κάθε παραγωγικό πολίτη, αντιμετωπίζοντάς τους σαν πηγή φορολογικής αιμοδοσίας, αφαιρώντας την προστασία που απολάμβαναν μέχρι τότε.
Εμείς, αντιθέτως, αποκαθιστούμε, μέρα με την ημέρα, με δυναμικές παρεμβάσεις και μεθοδικά, την εμπιστοσύνη του πολίτη στο κράτος.
Θεραπεύουμε τις πληγές που άφησε πίσω της η λαϊκίστικη άσκηση της εξουσίας».
Ο πρωθυπουργός αναφέρεται εκτενώς στις «εξαιρετικές σχέσεις» που διατηρεί με τον Γάλλο Πρόεδρο Emmanuela Macron και δηλώνει τη στήριξή του στις μεταρρυθμίσεις που προτείνει o Γάλλος πρόεδρος «για τη λειτουργία της Ευρωζώνης, τον κοινό προϋπολογισμό και την ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας». Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δηλώνει σύμφωνος με την «πράσινη» ατζέντα που προωθεί ο Γάλλος Πρόεδρος: «Υποστηρίζω 100% τον Πρόεδρο Μακρόν στον αγώνα του για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.
Το δικό του όραμα για μια "πράσινη Ευρώπη" είναι και δικό μου. Σε κάθε πρωτοβουλία του για μια Ευρώπη πιο δυνατή και ενωμένη η στήριξή μου είναι δεδομένη».
 Σχετικά με τις σχέσεις της χώρας μας με την Τουρκία, ο κ. Μητσοτάκης επισημαίνει ότι «τα όποια προβλήματα έχει η Ελλάδα με την Τουρκία ή με οποιοδήποτε άλλη χώρα, είναι αυτομάτως προβλήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης» και προσθέτει: «Όταν η Τουρκία ανασχεδιάζει τον χάρτη της Μεσογείου δεν προκαλεί μόνο την Ελλάδα. Προκαλεί απροκάλυπτα την Ευρώπη.
Και η Ευρώπη -φυσικά μαζί με την Ελλάδα- θα πρέπει να αντιδρά αναλόγως.
Να θυμίζει στον κ. Ερντογάν ότι τα σύνορά μας είναι αμετακίνητα και αδιαπραγμάτευτα.
Η χώρα μας αποτελεί διαχρονικά πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο».
Ο πρωθυπουργός στέκεται ιδιαίτερα στις τελευταίες τουρκικές προκλήσεις, στα «άκυρα μνημόνια Τουρκίας - Σάρατζ» και στις επεμβάσεις στην ΑΟΖ της Κύπρου.
«Η Ελλάδα δεν μπορεί να μένει αδρανής απέναντι σε τέτοιου είδους ενέργειες. Το οφείλουμε στην προστασία του ελληνικού έθνους -αλλά και του συνόλου της Ευρώπης» τονίζει.
Επιπλέον, υπογραμμίζει ότι η Τουρκία δεν τηρεί τη συμφωνία με την ΕΕ για το προσφυγικό - μεταναστευτικό σημειώνοντας, ακόμα, ότι «η Ευρώπη δεν φαίνεται να αντιμετωπίζει σαν δικό της, το δικό μας πρόβλημα.
Αυτό που πιστεύω και το έχω μοιραστεί επανειλημμένως με τους αξιωματούχους της ΕΕ και τους ομολόγους μου, είναι ότι το μεταναστευτικό είναι ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα. Δεν είναι ένα ελληνικό πρόβλημα που γίνεται κατά περιόδους ευρωπαϊκό».
Ερωτηθείς, τέλος, τι θα θεωρούσε ο ίδιος ως επιτυχία στο τέλος της θητείας του, ο πρωθυπουργός απαντά: «Προσωπικά θα είμαι ικανοποιημένος όταν βεβαιωθώ ότι η Ελλάδα κινείται στον δρόμο της κοινωνικής δικαιοσύνης, με ευημερία και ανάπτυξη, για όλους τους πολίτες.
Θα είμαι ικανοποιημένος όταν θα πετύχουμε την πλήρη θωράκιση των δημοκρατικών θεσμών ενάντια στον λαϊκισμό.
Και τέλος, θα ήθελα να δω τους νέους επιστήμονες και όλους όσους εγκατέλειψαν την πατρίδα τους, για να αναζητήσουν στο εξωτερικό καλύτερους όρους στην επαγγελματική τους ζωή, να επιστρέφουν στην Ελλάδα.
Και με αυτούς, όλοι μαζί, να οδηγήσουμε τη χώρα στην ψηφιακή ολοκλήρωση και την οικολογική ανάπτυξη.
Με μια λέξη θα ήθελα να απελευθερωθούν οι δυνάμεις της καινοτομίας και της δημιουργικότητας, οι οποίες, ανέκαθεν, καθιστούσαν μοναδικό τον ελληνικό λαό».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης