Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ποιοι οι στόχοι Μητσοτάκη στη συνάντηση με Macron - Ενεργειακή συνεργασία αλλά και Τουρκία τα κυρίαρχα θέματα

Ποιοι οι στόχοι Μητσοτάκη στη συνάντηση με Macron - Ενεργειακή συνεργασία αλλά και Τουρκία τα κυρίαρχα θέματα
Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τον Γάλλο πρόεδρο την Τετάρτη 29/1 στο Παρίσι
Σε ισχυροποίηση της στήριξης του Παρισιού προς την Αθήνα προσβλέπει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος θα διαβεί την Τετάρτη 29/1 το κατώφλι του Μεγάρου Ελιζέ, στέλνοντας σαφές μήνυμα τόσο σε πολιτικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο, όπως αναφέρει το euronews.
Στον απόηχο της δήλωσης του Γάλλου υπουργού Οικονομικών Bruno Le Maire στην Καθημερινή ότι καμία απειλή κατά της κυπριακής ή της ελληνικής κυριαρχίας δεν θα γίνει αποδεκτή, ο Έλληνας πρωθυπουργός μεταβαίνει στη γαλλική πρωτεύουσα στέλνοντας μήνυμα τόσο σε πολιτικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο.
«Αυτή η συνεργασία παίρνει χαρακτηριστικά στρατηγικής συμμαχίας μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας και νομίζω πως στόχος είναι να αποκτήσει χαρακτηριστικά που θα αφορούσαν όλες τις ευρωπαϊκές χώρες της Μεσογείου, ώστε αυτό να στηρίζεται σε μια διαρκή στρατιωτική παρουσία της Γαλλίας στη Μεσόγειο», λέει στο euronews ο επίκουρος καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Αιγαίο Σωτήρης Ντάλης και προσθέτει: «Για να πετύχουν όλα αυτά, πρέπει να υπάρξει ενίσχυση της ευρωπαϊκής κυριαρχίας.
Δηλαδή, περισσότερες χώρες πρέπει να ασχοληθούν στην κατεύθυνση της λογικής πως η ενωμένη Ευρώπη είναι ένα πολιτικό εργαλείο, το οποίο θα δημιουργεί και θα καινοτομεί σε έναν διαρκώς μεταβαλλόμενο κόσμο».
Στο τραπέζι των συνομιλιών θα τεθούν σημαντικά θέματα που αφορούν αμφότερες τις χώρες.
Η αγορά δύο γαλλικών φρεγατών θα βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη μαζί με το ζήτημα της οικονομίας, καθώς το Παρίσι συμφωνεί με την Αθήνα στο θέμα της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων.
Ξεχωριστή θέση θα κατέχει και η ενέργεια, καθώς η γαλλική Total δραστηριοποιείται τόσο στην κοινοπραξία με ΕΛΠΕ και EXXON για τα κοιτάσματα της δυτικής Κρήτης όσο και στην κυπριακή ΑΟΖ.
Η Ελλάδα στην παρούσα φάση επιδιώκει προ παντός να αξιοποιήσει την ένταση μεταξύ Γαλλίας και Τουρκίας. Η Γαλλία, εξάλλου, ήταν μεταξύ των πρώτων που καταδίκασαν τα τουρκολιβυκά μνημόνια, ενώ τη Δευτέρα, ο Γάλλος πρέσβης στην Αθήνα Πατρίκ Μεζονάβ έκανε λόγο για «ψευτοσυμφωνία».
«Βρισκόμαστε μπροστά σε έναν σύμμαχο, την Τουρκία, που αναλαμβάνει πρωτοβουλίες εκτός διεθνούς δικαίου.
Συγκεκριμένα, με το μνημόνιο που συμφώνησε με τη Λιβύη. Εμείς οι Γάλλοι, όπως έχει δηλώσει ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, το έχουμε κρίνει παράνομο και άκυρο», είπε χαρακτηριστικά ο Γάλλος διπλωμάτης.
Ήδη εξάλλου είναι σε εξέλιξη η τριμερής διακλαδική άσκηση Ελλάδας-Γαλλίας-Ηνωμένων Πολιτειών «Μέγας Αλέξανδρος 2020», με το γαλλικό ελικοπτεροφόρο "Dixmude" να ελλιμενίζεται στον Πειραιά μεταφέροντας πεζοναύτες και τεθωρακισμένα οχήματα.
Κι όλα αυτά λίγο πριν η Γαλλία στείλει το δικό της μήνυμα με την κοινή πορεία από την Τουλόν μέχρι τα Στενά του Ορμούζ της φρεγάτας «Σπέτσαι» και του αεροπλανοφόρου «Σαρλ Ντε Γκωλ».

Στήριξη της Γαλλίας έναντι των τουρκικών προκλήσεων

Δεν θα πρέπει, φυσικά, να αγνοηθεί το γεγονός ότι η Γαλλία και μάλιστα ο ίδιος ο Macron έχει ταχθεί πολλές φορές υπέρ της Ελλάδας, προκαλώντας και την οργή του Recep Tayyip Erdogan.
Την ίδια ώρα σε πρόσφατη συνέντευξή της η Γαλλία πρέσβειρα την Κύπρο Ιζαμπέλ Ντυμόν, μιλώντας στο ΚΥΠΕ, εξέφρασε την ισχυρή αντίθεση της Γαλλίας στις παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου και χαρακτήρισε «ψευδοσυμφωνία» το Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης, καλώντας την Τουρκία να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο.
Η κ. Ντυμόν υπογράμμισε πως οι λύσεις στα θέματα που έχουν προκύψει λόγω της στάσης της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο πρέπει να είναι πολιτικές, ενώ αναφερόμενη στα μέτρα της ΕΕ κατά της Άγκυρας επεσήμανε πως «υποστηρίζουμε την Κύπρο σε αυτό γιατί θεωρούμε ότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να κάνουμε την Τουρκία να κάνει πίσω, και αυτός είναι ο στόχος μας.
Στόχος μας δεν είναι να βάζουμε ολοένα και περισσότερες κυρώσεις κατά της Τουρκίας, αλλά η Τουρκία να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο», είπε.
Ερωτηθείσα για τις συνεχιζόμενες παράνομες γεωτρητικές δραστηριότητες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και την αποστολή του τουρκικού γεωτρύπανου Γιαβούζ στο τεμάχιο 8 της κυπριακής ΑΟΖ, η κ. Ντυμόν ανέφερε πως «η γαλλική θέση είναι ξεκάθαρη υπέρ του διεθνούς δικαίου.
Αυτό που πράττει η Τουρκία εντός της ΑΟΖ της Κύπρου είναι αντίθετο με το διεθνές δίκαιο», επεσήμανε, αναφέροντας πως η Γαλλία συμφωνεί πλήρως με τη θέση της κυπριακής κυβέρνησης πως η λύση του θέματος αυτού μπορεί να είναι μόνο πολιτική.
«Έχουμε εκφράσει τη βαθιά μας ανησυχία με το τι συμβαίνει και για τις ενέργειες της Τουρκίας.
Η Γαλλία επαναβεβαιώνει συνεχώς τη δέσμευσή της στην κυριαρχία της Κύπρου, περιλαμβανομένης της ΑΟΖ της», σημείωσε.
Σε ερώτηση για το Μνημόνιο Κατανόησης που υπεγράφη μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης το χαρακτήρισε ως «ψευδοσυμφωνία», προσθέτοντας πως «την καταδικάζουμε καθώς δεν σέβεται το διεθνές δίκαιο.
Αυτό που έχει σημασία είναι να φθάσουμε σε μια συμφωνία επί της κρίσης στη Λιβύη, και αυτό είναι κάτι για το οποίο εργαζόμαστε με τους εταίρους μας από την ΕΕ και άλλους.
Η Γαλλία έχει σημαντική συμμετοχή σε αυτό», υπογράμμισε.
Πρόσθεσε πως «αυτό που επιδιώκουμε και υποστηρίζουμε είναι ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου και πάντα καλούμε την Τουρκία να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας».
Επιπρόσθετα, η Πρέσβειρα εξέφρασε το ενδιαφέρον της Γαλλίας να ενταχθεί στο East Med Gas Forum το Ιδρυτικό Καταστατικό του οποίου υπογράφηκε αυτό τον μήνα από την Κύπρο, την Αίγυπτο, την Ελλάδα, το Ισραήλ, την Ιταλία, την Ιορδανία και την Παλαιστίνη.
«Θεωρούμε ότι ο αγωγός East Med είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία.
Ο στόχος της ΕΕ είναι να υπάρξει διαφοροποίηση στην προέλευση της προμήθειας φυσικού αερίου προς αυτήν και ως εκ τούτου αυτή η πρωτοβουλία μπορεί να αποτελέσει μέρος αυτού του στόχου που πρέπει όλοι να έχουμε από κοινού», σημείωσε.

Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού στο Παρίσι

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αύριο το πρωί θα μεταβεί στο Παρίσι, προκειμένου να συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας, Emmanuel Macron.
Αργά το απόγευμα θα μεταβεί στις Βρυξέλλες, όπου θα έχει δείπνο εργασίας με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel.
Αναλυτικά το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού έχει ως εξής (ώρα Ελλάδας):

14:25: Υποδοχή του Πρωθυπουργού από τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας στο Μέγαρο Élysée
14:30: Διευρυμένες συνομιλίες δύο πλευρών στο πλαίσιο γεύματος εργασίας που παραθέτει ο Γάλλος Πρόεδρος
15:30: Κατ’ ιδίαν συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Emmanuel Macron
15:45: Κοινές δηλώσεις στα ΜΜΕ του Γάλλου Προέδρου και του Πρωθυπουργού
16:30: Συνάντηση του Πρωθυπουργού με επιχειρηματίες
20:00: Αναχώρηση Πρωθυπουργού για τις Βρυξέλλες, όπου θα έχει δείπνο εργασίας με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης