Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Τι εκτιμούν πέντε κορυφαίοι οίκοι για την επίδραση κοροναϊού σε οικονομία και αγορές

Τι εκτιμούν πέντε κορυφαίοι οίκοι για την επίδραση κοροναϊού σε οικονομία και αγορές
Καθησυχαστικοί εμφανίζονται οι αναλυτές για τις συνέπειες του κοροναϊού στις αγορές, προσθέτοντας, όμως, ότι δεν εμπιστεύονται απόλυτα τα κινεζικά στοιχεία για το θέμα
Με τους φόβους για τον νέο θανατηφόρο κοροναϊό από την Κίνα να αυξάνονται, καθώς πέραν όλων των άλλων υπάρχουν και αρκετές ανησυχίες για το κατά πόσο τα στοιχεία που δίνουν στη δημοσιότητα οι κινεζικές αρχές είναι αληθινά, οι αναλυτές εξετάζουν τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η εξάπλωσή του τόσο στην παγκόσμια οικονομία όσο και στις αγορές.
Κορυφαίοι αναλυτές πέντε χρηματοοικονομικών ομίλων καταθέτουν τις απόψεις τους στο πρακτορείο Bloomberg.

Deutsche Bank

Συγκρατημένα αισιόδοξος εμφανίζεται ο Jim Reid, αναλυτής της Deutsche Bank, ο οποίος υποστηρίζει ότι «χωρίς καμία διάθεση να υποβαθμίσω τις τραγικές ανθρώπινες απώλειες, οι επιβεβαιωμένοι θάνατοι αυτοί τη στιγμή είναι 106, δηλαδή πολύ λιγότεροι από αυτούς που έχουν πεθάνει από τις ιώσεις που παρουσιάζονται κλασσικά κατά τη χειμερινή περίοδο.
Το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι κάποιος μπορεί να έχει ασθενήσει με τον ιό αλλά να περάσει μεγάλο χρονικό διάστημα πριν να εκδηλωθούν τα συμπτώματα και αυτό καθιστά τον συγκεκριμένο ιό διαφορετικό από τον SARS.
Παράλληλα η αντίδραση της Κίνας ήταν πολύ πιο ταχεία από αυτήν που καταγράφηκε κατά την περίοδο του SARS, ως εκ τούτου είναι αρκετά δύσκολο να γίνουν συγκρίσεις»

Nordea Investment Funds

Στις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στην κινεζική οικονομία και κατ’ επέκταση και στην παγκόσμια εξετάζει ο Sebastian Galy, κορυφαίος αναλυτής της Nordea.
Σύμφωνα με τον Galy  «Η Κίνα επιβραδύνεται και η εμφάνιση του ιού θα καταστήσει πιο επιθετική αυτήν την επιβράδυνση.
Εκτιμούμε ότι μπορεί να «αφαιρέσει» από 1% έως 1,5% από το αμερικανικό ΑΕΠ, δηλαδή ο ρυθμός ανάπτυξης να υποχωρήσει στο 4,7%.
Ως εκ τούτου θα πρέπει να υπάρξει κάποια προσοχή στις στρατηγικές των επενδυτών.
Όσο για τη δική μας σύσταση θεωρούμε ότι, αυτή τη στιγμή, ένα καλό χαρτοφυλάκιο θα πρέπει να περιλαμβάνει καλυμμένα ομόλογα, μετοχές εταιρειών που δραστηριοποιούνται στις υποδομές και real estate».

Societe Generale

«Σαφώς θα υπάρξουν αρνητικές συνέπειες για την οικονομία από την εξάπλωση του κοροναϊού», ξεκαθαρίζει ο Kit Juckes, αναλυτής της Societe Generale, ενώ προσθέτει ότι «θα ασκηθούν πιέσεις προκειμένου να υπάρξει χαλάρωση της πολιτικής της Κίνας και η νομισματική της πολιτική να παραμείνει ήπια.»

Rabobank

«Είναι αρκετά δύσκολο να ενώσει κάποιος όλα τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του.
Αυτό που ξέρουμε είναι ότι έχουν επιβληθεί περιορισμοί στις μετακινήσεις σε Πεκίνο και Σαγκάη, ενώ 14 πόλεις έχουν τεθεί σε καραντίνα.
Το πρόβλημα είναι ότι δεν μπορείς να περιορίσεις πλήρως τις μετακινήσεις Κινέζων ανά την υφήλιο και ως εκ τούτου και τη μετάδοση του ιού σε άλλες περιοχές.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η περίοδος «επώασης» του ιού είναι 14 ημέρες, δηλαδή κάποιος μπορεί να έχει τον ιό αλλά να μην έχει εμφανίσει κανένα σύμπτωμα για αρκετά μεγάλο διάστημα».

TD Securities

Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι κανείς δεν γνωρίζει την ταχύτητα μετάδοσης του ιού, εκτιμά ο Priya Misra, αναλυτής της TD Securities.
Σε επίπεδο αγορών ο όμιλος παραμένει σταθερά υπέρ των τοποθετήσεων σε 10ετή αμερικανικά ομόλογα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης