Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Standard & Poor's: Το σχέδιο Ηρακλής δεν θα λύσει τα προβλήματα των ελληνικών τραπεζών, μπορεί να αποδειχθεί δαπανηρό

tags :
Standard & Poor's: Το σχέδιο Ηρακλής δεν θα λύσει τα προβλήματα των ελληνικών τραπεζών, μπορεί να αποδειχθεί δαπανηρό
H φερεγγυότητα του ιδιωτικού τομέα είναι ο βασικός καθοριστικός παράγοντας του ρυθμού μετασχηματισμού του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και της βελτίωσης της ποιότητας του ενεργητικού, σύμφωνα με τον S&P
Θετικά κρίνει ο Standard & Poor's το σχέδιο Ηρακλής για την εκκαθάριση των ισολογισμών των ελληνικών τραπεζών, ωστόσο προειδοποιεί ότι δεν είναι πανάκεια για την επιστροφή του κλάδου στην κανονικότητα.
Το σχέδιο Ηρακλής θα βοηθήσει τον κλάδο να αντιμετωπίσει το τεράστιο απόθεμα μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων του τραπεζικού συστήματος, αλλά η φερεγγυότητα του ιδιωτικού τομέα είναι ο βασικός καθοριστικός παράγοντας του ρυθμού μετασχηματισμού του τραπεζικού συστήματος και της βελτίωσης της ποιότητας του ενεργητικού.
«Εάν επιτύχει, ο Ηρακλής θα μπορούσε να λειτουργήσει ως καταλύτης για την ενίσχυση της ποιότητας του ενεργητικού στο τραπεζικό σύστημα.
Ωστόσο, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές τράπεζες είναι μεγαλύτερα» δήλωσε ο αναλυτής του S&P Global Ratings, Goksenin Karagoz.
Το πολυαναμενόμενο καθεστώς εγγυήσεων από το Ελληνικό Δημόσιο - το λεγόμενο σχέδιο Ηρακλής - τελικά θα ξεκινήσει.
Η ελληνική Βουλή ενέκρινε τη σχετική νομοθεσία στις 12 Δεκεμβρίου 2019 και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέληξε τον Οκτώβριο ότι δεν αποτελεί κρατική ενίσχυση της ΕΕ.
Στόχος του σχεδίου είναι η επιτάχυνση της εκκαθάρισης του τεράστιου αποθέματος των NPEs μέσω τιτλοποιήσεων, παρόμοιο με το σχέδιο που ξεκίνησε πριν από λίγα χρόνια στην Ιταλία.
Η κυβέρνηση θα επεκτείνει τις εγγυήσεις σε senior τίτλους που θα υποστηριχθούν από ομάδες NPEs που οι ελληνικές τράπεζες θα τιτλοποιηθούν έναντι αμοιβής.
Ο S&P Global Ratings πιστεύει ότι ο Ηρακλής θα βοηθήσει σε τρία επίπεδα:
Πρώτον, θα μπορούσε να αυξήσει την όρεξη των επενδυτών για τα αδρανή αποθέματα επισφαλών χρεών, τα οποία ανερχόταν σε 71,2 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2019.
Το γεγονός αυτό θα βοηθούσε τις ελληνικές τράπεζες να επιτύχουν τους φιλόδοξους στόχους ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού που υπέβαλαν στον Ενιαίο Μηχανισμό Εποπτείας της ΕΕ.
Δεύτερον, οι τράπεζες θα επωφεληθούν από την αναδιάρθρωση κεφαλαίων, μέσω της ανακύκλωσης των κεφαλαιακά ακριβών NPEs σε τιτλοποιήσεις με ενδεχόμενους συντελεστές μηδενικού κινδύνου, χάρη στις κρατικές εγγυήσεις.
Τέλος, ο Ηρακλής θα ενισχύσει περαιτέρω την ικανότητα των τραπεζών να δημιουργήσουν διαθέσιμα προσωρινά αποθέματα ρευστότητας σε περίπτωση ανάγκης, δεδομένου ότι η εγγύηση θα μπορούσε τελικά να καταστήσει τους τίτλους αυτούς πιο εμπορεύσιμους και επιλέξιμους για χρήση σε συμφωνίες επαναγοράς με τρίτους.
Ωστόσο, ο Ηρακλής δεν αντιμετωπίζει ορισμένες διαρθρωτικές αδυναμίες στη χώρα, όπως ένα νομικό πλαίσιο λιγότερο φιλικό προς τους πιστωτές από ό, τι σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, το οποίο θα αμφισβητήσει τους διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων κατά τη διάρκεια των προσπαθειών τους να ανακτήσουν τα δάνεια.
"Κατά την άποψή μας, η φερεγγυότητα του ιδιωτικού τομέα είναι ο βασικός καθοριστικός παράγοντας του ρυθμού μετασχηματισμού του τραπεζικού συστήματος και της βελτίωσης της ποιότητας του ενεργητικού", δήλωσε ο Karagoz.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης