Στο +101% η Minerva από την αρχή του έτους – Μερικές επισημάνσεις με βάση τα θεμελιώδη

Στο +101% η Minerva από την αρχή του έτους – Μερικές επισημάνσεις με βάση τα θεμελιώδη
Οι συνεχιζόμενες ζημιές τα προηγούμενα χρόνια μείωσαν την καθαρή θέση και αύξησαν τη μόχλευση του ομίλου
Εντυπωσιακό ράλι έχει καταγράψει η μετοχή της Minerva από την αρχή του 2020 και μάλιστα ανέρχεται στο 101%. 
Βασικός λόγος η απουσία ενδιαφέροντος για τη μετοχή όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης και η απουσία σημαντικών πωλητών στα επίπεδα των 0,25-0,30 ευρώ. 
Η μετοχή έχει συμπληρώσει έξι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, εκ των οποίων οι δύο με άνοδο άνω του 20%. 
Η αποτίμηση από σχεδόν 1,5 εκατ. ευρώ ανήλθε στα 3 εκατ. ευρώ χωρίς να απαιτηθεί μεγάλη προσπάθεια από τους αγοραστές.
Όμως η μετοχή μπορεί να έχει βελτιώσει τις συναλλαγές το τελευταίο διάστημα, αλλά ο όγκος τα προηγούμενα χρόνια δεν ήταν αρκετός για να μπορέσει κάποιος να αγοράσει ή να πουλήσει με άνεση. 
Όλο το 2019 έκανε όγκο 290 χιλ. τεμάχια και φέτος τον Ιανουάριο έχει ήδη κάνει 95 χιλ. τεμάχια. 
Ο όμιλος έχει καθαρό δανεισμό 15,3 εκατ. ευρώ με ίδια κεφάλαια 3,4 εκατ. ευρώ. 
Διαπραγματευόταν επί σειρά ετών χαμηλότερα από την καθαρή θέση, λόγω των συνεχιζόμενων ζημιών, που εμφάνιζε και συνεχίζει να εμφανίζει. 
Το αποτέλεσμα είναι πως η καθαρή θέση πλησίασε περισσότερο την αποτίμηση και όχι η αποτίμηση την καθαρή θέση. 
Με άλλα λόγια οι συνεχιζόμενες ζημιές μείωναν όλα αυτά τα χρόνια την καθαρή θέση, βελτιώνοντας τη σχέση p/bv και χειροτερεύοντας τη σχέση ξένων/ιδίων κεφαλαίων. 
Λόγω λογιστικού προτύπου 16 τα EBITDA στο πρώτο εξάμηνο του 2019 ανήλθαν στα 410 χιλ. ευρώ με το όφελος από την εφαρμογή του προτύπου να είναι της τάξης των 481 χιλ. ευρώ, που σημαίνει πως χωρίς αυτό θα ήταν πάλι αρνητικά. 
Λόγω δανεισμού τα χρηματοοικονομικά έξοδα του ομίλου διαμορφώθηκαν στις 450 χιλ. ευρώ, σημαντικά υψηλότερα έναντι της προηγούμενης χρήσης. 
Η μόχλευση είναι υψηλή. 
Η διοίκηση περιμένει αύξηση πωλήσεων στο δεύτερο εξάμηνο, ενώ στο πρώτο είχαν μειωθεί λόγω διακοπής συνεργασίας με πελάτη του εξωτερικού. 
Οι ζημιές στο εξάμηνο ανήλθαν στις 660 χιλ. ευρώ από 605 χιλ. ευρώ. 
Υπάρχουν λίγες απαιτήσεις αλλά υψηλά αποθέματα που αν μπορούσαν να πουληθούν ίσως βελτιωνόταν η ταμειακή θέση και μειώνονταν τα δάνεια.
Σε κάθε περίπτωση το turnaround story θα πρέπει να περάσει μέσα από σημαντική αύξηση του τζίρου, την οποία δεν έχουμε δει τα τελευταία χρόνια. 
Η αποτίμηση έχει ανέλθει στα 2,9 εκατ. ευρώ και αν ο όμιλος εμφανίσει ανάλογη ζημιά στο δεύτερο εξάμηνο με αυτή του πρώτου, τότε η καθαρή θέση θα υποχωρήσει στην τρέχουσα αποτίμηση. 
Θα λέγαμε πως μία καλή αύξηση κεφαλαίου προκειμένου να γίνουν επενδύσεις και να μειωθεί και ο δανεισμός ή να βελτιωθεί η μόχλευση θα ήταν χρήσιμη. 
Ανάλογη ανάγκη παρατηρούμε πως υπάρχει και σε πολλές μετοχές της μικρής κεφαλαιοποίησης. 

Γ.Κ.
www.bankingnews.gr

BREAKING NEWS