Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νέες προκλήσεις Erdogan: Έχω διαμηνύσει στον Μητσοτάκη να μην ασχολείται με την Tουρκία - Στο στόχαστρο η Κρήτη - «Ουδέτερη» η παρέμβαση Trump

tags :
Νέες προκλήσεις Erdogan: Έχω διαμηνύσει στον Μητσοτάκη να μην ασχολείται με την Tουρκία - Στο στόχαστρο η Κρήτη - «Ουδέτερη» η παρέμβαση Trump
Στο Παρίσι αύριο 29/1 ο Μητσοτάκης, κρίσιμη συνάντηση με τον πρόεδρο Macron
(upd2) Δεν έχουν τέλος οι προκλήσεις κατά της Ελλάδας από τον πρόεδρο της Τουρκίας Recep Tayyip Erdogan, ο οποίος φέρεται να διεμήνυσε στον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, να μην ασχολείται με την Τουρκία, την ώρα που ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump προχώρησε σε μια ουδέτερη παρέμβαση, ζητώντας από Ελλάδα και Τουρκία να επιλύσουν τις διαφορές τους στην ανατολική Μεσόγειο.
Ειδικότερα, μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια πτήσης από την Αλγερία στη Ζάμπια, ο Erdogan αναφέρθηκε σε μια συνομιλία που είχε με πρώην δήμαρχο.
«Υπάρχει ένας κοινός φίλος στην Ελλάδα από τους παλιούς δημάρχους, του είπα: “Αν θέλεις ένα μήνυμα από εμένα για την Ελλάδα, πες τους να μην ασχοληθούν μαζί μας.
Εμείς δεν έχουμε έγνοια να ασχολούμαστε με την Ελλάδα”.
Στο ΝΑΤΟ (σ.σ. στη συνάντηση στο Λονδίνο) είπα στον Μητσοτάκη: “μην ασχολούμαστε ο ένας με τον άλλον.
Από εμάς δεν θα σας έρθει καμία ζημιά”».
Ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε και στη Λιβύη λέγοντας πως επεσήμανε στον κ. Μητσοτάκη: «Τι δουλειά έχεις εσύ με τη Λιβύη; Πού είναι η Ελλάδα; Πού είναι η Λιβύη;
Εξάλλου, στην υφαλοκρηπίδα οι παράκτιες ζώνες πρέπει να βλέπουν η μία την άλλη.
Τώρα έρχεται και μας λέει πως η Κρήτη είναι ηπειρωτική περιοχή.
Θα το χάψουμε αν μας πει πως είναι “παιδάκι (δηλαδή μικρή) ηπειρωτική περιοχή.
Όμως πως θα χάψουμε πως είναι “κύρια ηπειρωτική χώρα;”».

«Ουδέτερη» η παρέμβαση Trump

Ακολούθησε η παρέμβαση στον πρόεδρο της Τουρκίας Rejep Tayip Erdogan για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Donald Trump κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν χθες Δευτέρα 27/1 το βράδυ.
Κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας τους οι δύο πρόεδροι συζήτησαν για μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα που έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και για την Ελλάδα, όπως οι εξελίξεις στη Λιβύη, στη Συρία αλλά και στην ανατολική Μεσόγειο.
Όπως ανέφερε ο Judd Deere, αναπληρωτής εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, ο πρόεδρος Trump «τόνισε την ανάγκη Τουρκία και Ελλάδα να επιλύσουν τις διαφορές τους στην Ανατολική Μεσόγειο».
Παράλληλα ο Deere υποστήριξε ότι Trump και Erdogan «συζήτησαν την ανάγκη να σταματήσει κάθε ξένη εμπλοκή αλλά και να διατηρηθεί η κατάπαυση πυρός στη Λιβύη» καθώς και ότι «συμφώνησαν ότι πρέπει να σταματήσει η βία στο Ιντλίμπ της Συρίας».
Από τις πληροφορίες αυτές, προκύπτει - ως πρώτη ανάγνωση - ότι ο πρόεδρος Trump δεν έκανε καμία νύξη σχετικά με παράνομες ενέργειες από την πλευρά της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο (τόσο για τις γεωτρήσεις που πραγματοποιεί ή έχει προγραμματίσει να κάνει εντός της κυπριακής ΑΟΖ η Τουρκία όσο και για το μνημόνιο που έχει υπογράψει με τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης για τον καθορισμό θαλάσσιων ζωνών) ενώ δεν υπάρχει και καμία περαιτέρω διευκρίνιση για το πώς οι δύο χώρες πρέπει να λύσουν τις μεταξύ τους διαφορές.
Συνεπώς ο πρόεδρος Trump μπορεί να έδειξε το δρόμο για την ανάγκη αποκλιμάκωσης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις αλλά για άλλη μια φορά επέλεξε να τηρήσει μια ουδέτερη στάση και μια πολιτική ίσων αποστάσεων από την Ελλάδα και την Τουρκία.


Image

Στο Παρίσι αύριο 29/1 ο Μητσοτάκης – Κρίσιμη συνάντηση με Macron

Υπό το πρίσμα των τουρκικών προκλήσεων ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης θα βρεθεί αύριο Τετάρτη 29/1 στο Παρίσι, όπου θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Emmanuel Macron.
Πρόκειται για μια συνάντηση με τεράστια σημασία για την Ελλάδα, η οποία ποντάρει ιδιαίτερα στην παρέμβαση της Γαλλίας απέναντι στις συνεχιζόμενες προκλήσεις της Τουρκίας τόσο στην ανατολική Μεσόγειο όσο και στο Αιγαίο.
Άλλωστε ο πρόεδρος Macron είναι από τους λίγους Ευρωπαίους ηγέτες, ο οποίος έχει τεθεί ξεκάθαρα υπέρ των ελληνικών (και κυπριακών) θέσεων τόσο για το μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης για τον καθορισμό των θαλάσσιων ζωνών (το έχει καταγγείλει ως μια σαφή παραβίαση του Δικαίου της Θάλασσας) όσο και για τις τουρκικές γεωτρήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ, κάτι που τον κατατάσσει τη δεδομένη χρονική στιγμή ως τον πλέον ισχυρό σύμμαχο της Ελλάδας.
Είναι χαρακτηριστικό πως η συνάντηση αυτή θα γίνει την ώρα που το γαλλικό αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle βρίσκεται νότια της Κρήτης προκειμένου να πραγματοποιήσει ασκήσεις με το πολεμικό ναυτικό της Ελλάδας, γεγονός που από την ελληνική κυβέρνηση ερμηνεύεται ως μια κίνηση με ιδιαίτερο συμβολισμό.
Σημειώνεται ότι μετά το Παρίσι, ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στις Βρυξέλλες, όπου και θα έχει γεύμα εργασίας με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel, με τον οποίο και θα συζητήσουν τόσο τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό 2021 -2027 όσο και το μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης και τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο.

Πέτσας: Θετική η πρωτοβουλία Trump – Δίνει τον τόνο για την αποφυγή προκλητικών ενεργειών στην αν. Μεσόγειο

Τη θέση ότι η παρέμβαση του προέδρου των ΗΠΑ, Donald Trump στον Τούρκο ομόλογο του Rejep Tayip Erdogan για την ανάγκη η Ελλάδα και η Τουρκία να λύσουν τις διαφορές τους στην ανατολική Μεσόγειο.
«Αποτελεί θετική πρωτοβουλία η επιμονή της αμερικανικής διπλωματίας για την αποφυγή προκλητικών ενεργειών.
Δίνει τον τόνο για την αποφυγή προκλητικών ενεργειών στην Ανατολική Μεσόγειο.
Αφήνει θετικό αποτύπωμα» είπε ο κ.Πέτσας, ο οποίος σχετικά με το τι προσδοκά η ελληνική πλευρά από τις επικείμενες συναντήσεις του πρωθυπουργού με τον Γάλλο πρόεδρο, Emmanuel Macron και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel, απάντησε ότι η συνάντηση με τον Macron έχει «διευρυμένη ατζέντα, θέματα που έχουν να κάνουν με τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, την άκυρη συμφωνία Σάρατζ - Άγκυρας αλλά και θέματα ευρωπαϊκά».
Αναφερόμενος στη συνάντηση με τον Charles Michel, ο κ.Πέτσας είπε ότι θα εξεταστούν τα θέματα του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου.
«Βρισκόμαστε σε ένα δύσκολο σταυροδρόμι και η Ευρώπη πρέπει να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της νέας εποχής» είπε ο κ.Πέτσας, ο οποίος  υπογράμμισε ότι «θα είναι δύσκολη η διαπραγμάτευση ώστε να μην διαταραχθούν οι ισορροπίες».

FAZ: Η γαλάζια πατρίδα … και η διαμάχη Αθήνας – Άγκυρας για το φυσικό αέριο

Στη διαμάχη Αθήνας και Άγκυρας στην ανατολική Μεσόγειο αναφέρεται σε άρθρο της η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung.
«Σε αντίθεση με τον προκάτοχό του, Αλέξη Τσίπρα το 2015, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεν ανέλαβε τα καθήκοντά του εν μέσω απειλών και προσπαθειών εκβιασμού.
Η Ελλάδα του Μητσοτάκη θεωρείται αξιόπιστος εταίρος στην ΕΕ, και όχι μόνο, για να ξανακερδίσει τη χαμένη εμπιστοσύνη των χρηματαγορών.
Στις αρχές του χρόνου ωστόσο ο Μητσοτάκης ήταν ξεκάθαρος.
Λίγες μέρες μετά τη Διάσκεψη για τη Λιβύη στο Βερολίνο η ελληνική κυβέρνηση προειδοποίησε ότι κανείς στην ΕΕ δεν πρέπει να πιστεύει ότι θα υπάρξουν αποτελέσματα χωρίς τη συναίνεση της Ελλάδας» αναφέρει η FAZ, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle.
«Δεν χρειάζεται να είναι κανείς ειδικός στο διεθνές δίκαιο για να βρει τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης περίεργη.
Γιατί ανάμεσα στην Τουρκία και τη Λιβύη υπάρχουν, εκτός της Κρήτης και της Ρόδου, κι άλλα ελληνικά νησιά, των οποίων την ύπαρξη αγνοεί η το τουρκολιβυκό μνημόνιο.
Η Άγκυρα κάνει λόγο για τη «γαλάζια πατρίδα» της Τουρκίας.
Το ότι και η Ελλάδα θα μπορούσε να έχει κι αυτή μια «γαλάζια πατρίδα» δεν φαίνεται να παίζει κάποιο ρόλο» υποστηρίζει η FAZ, η οποία αναφέρει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει χαρακτηρίσει την επίμαχη συμφωνία «άκυρη» και «γεωγραφικά γελοία».
«Για τον λόγο αυτό, η Ελλάδα προτίθεται να αναλάβει δράση σε όλα τα επίπεδα, από την ΕΕ ως τον ΟΗΕ, και είχε εκφράσει την επιθυμία να συμμετάσχει στη Διάσκεψη για τη Λιβύη, κάτι που δεν έγινε, αν και η γερμανική κυβέρνηση δήλωσε ότι στηρίζει τη θέση της ΕΕ περί ακυρότητας της συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης» υποστηρίζει το δημοσίευμα.
Σύμφωνα με τη FAZ, αιτία της τουρκικής στάσης είναι «τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο, μερικά από τα οποία είναι αποδεδειγμένο ότι υπάρχουν, ενώ για άλλα, όπως νοτίως της Κρήτης, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να υπάρχουν».
«Αν μια μέρα επιβεβαιωθούν και μπορούν έπειτα να αξιοποιηθούν, η Τουρκία θα ήθελε να έχει μερίδιο.
Με τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης, η Άγκυρα είναι σα να λέει σε διπλωματικό επίπεδο: «Τίποτα δεν λειτουργεί χωρίς εμάς ή ακόμη και εναντίον μας στην ανατολική Μεσόγειο!.
Εντούτοις, μένει να φανεί κατά πόσο τα ενδεχόμενα κοιτάσματα φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο είναι αξιοποιήσιμα βάσει της σημερινής τεχνολογίας και των τιμών στην αγορά.
«Θα μπορούσε όχι μόνο η Άγκυρα να έχει κάνει το λογαριασμό χωρίς να λάβει υπόψη την αγορά.
Αυτό δεν έχει γίνει πουθενά αλλού πιο εμφανές από τη συμφωνία Ισραήλ-Ελλάδας-Κύπρου για τον αγωγό EastMed.
Η μεσογειακή γραμμή θα έχει μήκος σχεδόν 1900 χλμ. ενώ ο αγωγός Nordstream 2 έχει μήκος 1230 χλμ και ο ρωσοτουρκικός αγωγός Turkstream έρχεται στα 930 χλμ.
Ενώ στον Turkstream οι σωληνώσεις τοποθετούνται σε μέγιστο βάθος 2200 μέτρων και στη Βαλτική Θάλασσα σε πολύ πιο αβαθή ύδατα, υπάρχουν περιοχές μεταξύ Κύπρου και Κρήτης που φτάνουν σε βάθος έως και 3000 χιλιόμετρα» αναφέρει το δημοσίευμα.
«Μέχρι να καταστεί σαφές αν ο Eastmed καταρχήν κατασκευαστεί, η Τουρκία και η Ελλάδα θα έχουν πολλές ευκαιρίες για να βαθύνουν κι άλλο την μεταξύ τους διαμάχη» τονίζει η FAZ.

(πρώτη ενημέρωση Τρίτη 28/1 08:01)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης