Τραπεζικά νέα

Τι επιδιώκει η Ελλάδα με την έκδοση του 15ετούς ομολόγου – Να στείλει ένα μήνυμα εντυπώσεων ότι το χρέος είναι βιώσιμο

Τι επιδιώκει η Ελλάδα με την έκδοση του 15ετούς ομολόγου – Να στείλει ένα μήνυμα εντυπώσεων ότι το χρέος είναι βιώσιμο
Οι ξένοι όμως αναζητούν τις καλές αποδόσεις σε σχέση με τα 14 τρισεκ. ομόλογα με αρνητικά επιτόκια, οπότε η Ελλάδα είναι στο επίκεντρο.
Η συγκυρία λόγω της επιδημίας του κοροναϊού εκτόξευσε τις τιμές των ομολόγων στην Ευρωζώνη και μαζί και της Ελλάδος που υποστηρίχθηκε από την αναβάθμιση της Fitch.
Σχεδόν όλα τα ομόλογα της ευρωζώνης έχουν σημειώσει μεγάλο ράλι καθώς οι επενδυτές λόγω της ανησυχίας για την επιδημία στρέφονται στα επενδυτικά καταφύγια.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο από 1,32% υποχώρησε στο 1,14% απόρροια προφανώς αυτού του μεικτούς σχήματος επιδράσεων.
Η εξέλιξη αυτή θα επιτρέψει το επιτόκιο της έκδοσης του 15ετούς να διαμορφωθεί στο 1,85% με 1,87%.
Όμως δεν έχει τόσο σημασία το επιτόκιο, ούτε το ποσό που θα αντληθεί 2,5 δισεκ. ούτε οι προσφορές που θα είναι μεγάλες θα υπερκαλυφθεί το ζητούμενο ποσό πάνω από 7,5 φορές στα 18,8 δισεκ.
Στην Ιταλία και Ισπανία υπήρξαν εκδόσεις όπου προσφέρθηκαν 55 με 56 δισεκ. μόνο σε μια έκδοση.
Να σημειωθεί ότι στην Ευρώπη λόγω των ακραία αρνητικών επιτοκίων τα διεθνή funds, οι τράπεζες και άλλοι επενδυτές αναζητούν ευκαιρίες και όταν βλέπουν επιτόκια κάτω από 2% σε κρατικό τίτλο τον αγοράζουν.
Η Ελλάδα δεν αξίζει αυτά τα επιτόκια, δεν θα πρέπει να υπάρχουν ψευδαισθήσεις.
Μια χώρα πριν λίγο καιρό ήταν στο χείλος του γκρεμού με 334 δισεκ. χρέος εκ των οποίων τα 272 δισεκ. πρέπει να αποπληρωθούν στον επίσημο τομέα.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ορθά όλο αυτό το διάστημα πέρασε το μήνυμα στις αγορές ότι τέρμα οι αρνητικές εκπλήξεις της αριστερής διακυβέρνησης, ξεκινάει μια περίοδος σταθερών και θετικών διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς.
Το μήνυμα αυτό άρεσε στις αγορές όπου αμέσως μείωσαν το κρατικό ρίσκο, όπως αποδεικνύεται από τις αποδόσεις των ομολόγων π.χ. το 10ετές στο 1,14% με προοπτική 1% και το CDS στις 119 μονάδες βάσης.
Η Ελλάδα με την έκδοση του 15ετούς ομολόγου θέλει να στείλει κατά βάση ένα μήνυμα εντυπώσεων.
Το 2035 που θα λήξει το νέο 15ετές για τα 3 τελευταία χρόνια βρίσκεται εκτός της κάλυψης των μακροπρόθεσμων μέτρων για το χρέος.
Να σημειωθεί ότι οι δανειστές στήριξαν την Ελλάδα με μέτρα για το χρέος ειδικά τα μακροπρόθεσμα που φθάνουν έως το 2032 και με μεγάλο κεφαλαιακό μαξιλάρι που συνολικά προσεγγίζει τα 33 δισεκ.
Η Ελλάδα με την έκδοση του 15ετούς θα στείλει ένα μήνυμα στις αγορές ότι ανεξαρτήτως από τις αρνητικές DSA εκθέσεις βιωσιμότητας, οι επενδυτές εμπιστεύονται το ελληνικό χρέος.
Ταυτόχρονα αρχίζει να βελτιώνει σε κάποιο βαθμό και την καμπύλη αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων που αποκτούν κάποιο βάθος.
Π.χ. στην Ηλεκτρονική Δευτερογενή Αγορά Τίτλων οι όγκοι έχουν αυξηθεί στα 80 με 120 εκατ ημερησίως.
Το ελληνικό χρέος, όπως όλα τα ομόλογα της ευρωζώνης τελούν υπό καθεστώς προστασίας.
Μπορεί τα μοντέλα προστασίας να διαφέρουν, π.χ. τα ελληνικά ομόλογα δεν συμμετέχουν στην ποσοτική χαλάρωση αλλά επί της ουσίας οι αγορές δεν ανησυχούν για τον ελληνικό κίνδυνο.
Αυτή η ευφορία του σήμερα επιτρέπει στο ελληνικό δημόσιο να εκδώσει 15ετές ομόλογο ώστε να στείλει μήνυμα στις αγορές ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο.
Το ελληνικό χρέος είναι εξυπηρετήσιμο όχι βιώσιμο καθώς οι συνθήκες του σήμερα δεν είναι βέβαιο ότι θα ισχύουν μετά από 3 χρόνια.
Η κυβέρνηση με όρους επικοινωνιακής στρατηγικής δικαιολογημένα θα πανηγυρίσει λέγοντας ότι οι ξένοι εμπιστεύονται τα μακροπρόθεσμα ομόλογα.
Οι ξένοι όμως αναζητούν τις καλές αποδόσεις σε σχέση με τα 14 τρισεκ. ομόλογα με αρνητικά επιτόκια, οπότε η Ελλάδα είναι στο επίκεντρο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης