Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ποιος φοβάται και ποιος απεύχεται τις εθνικές εκλογές;

Ποιος φοβάται και ποιος απεύχεται τις εθνικές εκλογές;
Κυβερνητικοί αξιωματούχοι απορρίπτουν τη φημολογία περί πρόωρων εκλογών που διακινείται τον ΣΥΡΙΖΑ - Υποστηρίζουν πως τα εν λόγω σενάρια, διατυπώνονται επειδή ο Αλέξης Τσίπρας φοβάται την προσφυγή στις κάλπες και επειδή έτσι, μπορεί να κρατάει ήρεμους τους βουλευτές του
Το ενδεχόμενο αιφνίδιας προσφυγής στις κάλπες, καθώς φαίνεται, τίθεται συχνά - πυκνά στο τραπέζι των συζητήσεων των στελεχών της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση διανύει μόλις τους πρώτους μήνες διακυβέρνησής της.
Μάλιστα, και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, το τελευταίο διάστημα, κάνει λόγο για πρόωρες εκλογές.
Η συνεχής αναμόχλευση των φημολογιών για αιφνιδιαστικές εκλογές απορρέει από το γεγονός ότι πέρασε άμεσα, με ευρεία συναίνεση βέβαια, η ρύθμιση για την ψήφο των αποδήμων ενώ την περασμένη Παρασκευή, ψηφίστηκε και ο εκλογικός νόμος από τη ΝΔ και την Ελληνική Λύση.
Προβλέπει κλιμακωτό μπόνους μέχρι 50 έδρες για το πρώτο κόμμα που συγκεντρώνει ποσοστό άνω του 25% και θα μπορεί να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβερνητική πλειοψηφία εφόσον προσεγγίσει το 40%.
Επειδή δεν συγκέντρωσε τις απαιτούμενες 200 ψήφους για να εφαρμοστεί άμεσα, η ισχύς του μετατίθεται για τη μεθεπόμενη εκλογική αναμέτρηση, που στην κυβέρνηση πιστεύουν ότι θα γίνουν αμέσως μετά τις επόμενες εκλογές, καθώς οι πρώτες κάλπες που θα στηθούν με την απλή αναλογική δεν θα δώσουν βιώσιμο κυβερνητικό σχήμα και η Βουλή θα διαλυθεί πριν καν συγκροτηθεί.
Κι ενώ από την κυβέρνηση διαβεβαιώνουν σε όλους τους τόνους ότι δεν θα γίνουν εκλογές πριν το τέλος της τετραετίας, στην Αξιωματική Αντιπολίτευση, θεωρούν ότι μετά το φθινόπωρο, όλα είναι πιθανά.
Παρά το γεγονός πάντως, ότι προετοιμάζονται για παν ενδεχόμενο, στην Κουμουνδούρου, δεν σημαίνει ότι επιθυμούν μια εκλογική αναμέτρηση το επόμενο διάστημα.
Τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων δεν είναι ενθαρρυντικά καθώς δίνουν μεγάλο προβάδισμα στο κυβερνών κόμμα ενώ σε ότι αφορά τον μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ, φαίνεται ότι χρειάζεται χρόνος για να αποτυπωθεί και αφού βέβαια, γίνει το συνέδριο του κόμματος.
Επιπροσθέτως, η διαχείριση μιας νέας πιθανής ήττας, που αν προκύψει θα είναι η πέμπτη στη σειρά, και μάλιστα, πολύ κοντά η μία στην άλλη, δεν θα είναι τόσο εύκολη.
Και στην περίπτωση αυτή, πιθανόν να προκύψει γκρίνια και για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.
Επίσης, σε ότι αφορά την απλή αναλογική την οποία προκρίνει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο δρόμος δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα καθώς οι συνεργασίες που επιθυμεί δεν προχωρούν όπως θα θελε ενώ όλα δείχνουν ότι η προσέγγιση με το ΚΙΝΑΛ θέλει ακόμα χρόνο για να αποδώσει καρπούς.
Σε κάθε περίπτωση, κυβερνητικοί αξιωματούχοι απορρίπτουν με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο, τη φημολογία περί πρόωρων εκλογών που διακινείται από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει κανένα λόγο να κάνει εκλογές σύντομα.
Ενώ, προσθέτουν, πως τα εν λόγω σενάρια, διατυπώνονται από τη μία, «επειδή ο Αλέξης Τσίπρας φοβάται την προσφυγή στις κάλπες και από την άλλη, επειδή έτσι, μπορεί να κρατάει ήρεμους τους βουλευτές του, αφού αν γίνονταν εκλογές τον επόμενο χρόνο θα γίνονταν με λίστα».
Στο κυβερνητικό στρατόπεδο μάλιστα, κινούνται με στόχο «η πολιτική κυριαρχία που έχει κατακτήσει ο πρωθυπουργός να εκφραστεί με μια δεύτερη, γεμάτη τετραετία και όχι με μια κουτσουρεμένη πρώτη».
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης