Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η συμφωνία Viva με Atlas Capital για την Praxia είναι διάτρητη – Μοιράζονται κατά το ήμισυ την δυνητική ζημία εάν δεν εγκριθεί το deal

Η συμφωνία Viva με Atlas Capital για την Praxia είναι διάτρητη – Μοιράζονται κατά το ήμισυ την δυνητική ζημία εάν δεν εγκριθεί το deal
Η περιπέτεια του deal Atlas Capital, Viva και Praxia τώρα ξεκινάει και θα κρατήσει μήνες
H συμφωνία μεταξύ της Viva και της Atlas Capital για την Praxia bank είναι στην κυριολεξία στον αέρα.
Είναι πρώτη φορά που δυνητικός αγοραστής η Viva και ο δυνητικός πωλητής η Atlas Capital του Bob Diamond συμφωνούν να μοιραστούν την ζημία εάν το deal δεν υλοποιηθεί π.χ. εάν δεν εγκριθεί από τις αρμόδιες εποπτικές αρχές της ΤτΕ και του SSM.
Είναι η πρώτη φορά που υλοποιείται μια συμφωνία μεταξύ αγοραστή και πωλητή και τα δύο μέρη αναγνωρίζουν ότι είναι υψηλός ο κίνδυνος αποτυχίας δηλαδή να μην δοθούν οι σχετικές εγκρίσεις.
Στην αρχή η Viva και ο Χ. Καρόνης με την πρόταση τους για 20 εκατ δημιούργησαν μια ψευδαίσθηση μεγάλης πρότασης.
Όταν όμως αποκάλυψε το bankingnews ότι η ρήτρα που έθεσε η Viva είναι ότι αναλαμβάνει να υποστεί την ζημία των 20 εκατ εάν δεν επικυρωθεί από τις εποπτικές αρχές… τότε οι βασικοί μέτοχοι προφανώς αντέδρασαν.
Λάτσης, Diorama και το Βρετανικό fund Hedosophia θα αποδέχονταν να χάσουν 20 εκατ καθώς η πιθανότητα να μην εγκριθεί το deal είναι μεγάλη.
Μετά το διαφαινόμενο φιάσκο, οι δύο πλευρές η Atlas Capital και η Viva συμφώνησαν στο εξής πλαίσιο.
Εάν το deal δεν επικυρωθεί τότε τα 20 εκατ που θα επενδύσει η Viva να μοιραστούν σχεδόν στην μέση 10-12 εκατ να αναλάβει η Viva και 8-10 εκατ η Atlas Capital.
Συμφώνησαν πως θα μοιράσουν την μελλοντική ζημία εάν δεν εγκριθεί το deal από τον Μόνιμο Μηχανισμό Στήριξης των Τραπεζών.
Όμως αναλύοντας το deal σε όλα τα πιθανά σενάρια εξάγονται ορισμένα εύλογα συμπεράσματα
1)Εάν δεν εγκριθεί το deal Viva με Praxia πιθανότητα 70%
2)Εάν εγκριθεί το deal Viva με Praxia πιθανότητα 30%

Εάν δεν εγκριθεί το deal και δεν πάρουν οι εμπλεκόμενοι fit and proper από την ΤτΕ και τον SSM η μεν Viva θα έχει επενδύσει 20 εκατ αρχική επένδυση μείον τα 10 εκατ που θα δαπανήσει θα ανακτήσει 10 εκατ δηλαδή χάνει το 50% της αρχικής επένδυσης.
Εάν δεν εγκριθεί το deal μετά από 6-8 μήνες η Atlas Capital θα έχει εγγράψει ζημία συνολικά 95 εκατ ευρώ δηλαδή παταγώδης αποτυχία και ταυτόχρονα θα πρέπει να αναλάβει και το κόστος του resolution της χρεοκοπίας της Praxia.
Εάν εγκριθεί το deal η Viva θα έχει επενδύσει 20 εκατ εκ των οποίων τα 15 εκατ θα δαπανηθούν για να συντηρείται η τράπεζα για τους επόμενους 6-8 μήνες.
Οπότε η Atlas Capital θα έχει λάβει 5 εκατ ενώ επένδυσε σχεδόν 100 εκατ ευρώ πάλι αποτυχία για την Atlas.
Το deal λοιπόν της Atlas με την Viva για την Praxia είναι στην κυριολεξία στον αέρα.
Συν τοις άλλοις η Viva πληρώνει 20 εκατ για να πάρει τραπεζική άδεια καθώς δεν σχεδιάζει περαιτέρω επέκταση θέλει να μετατρέψει τους λογαριασμούς Viva σε τραπεζικούς λογαριασμούς.
Ποιο είναι το αναπτυξιακό σχέδιο, δεν υπάρχει.
Η περιπέτεια του deal Atlas Capital, Viva και Praxia τώρα ξεκινάει και θα κρατήσει μήνες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης