Τελευταία Νέα
Διεθνή

Παγκόσμια ανησυχία για τον κοροναϊό, στους 82 οι νεκροί - «Υψηλός» ο κίνδυνος διεθνώς τονίζει ο ΠΟΥ - Φόβοι ότι τα κρούσματα ξεπερνούν τις 90.000

Παγκόσμια ανησυχία για τον κοροναϊό, στους 82 οι νεκροί - «Υψηλός» ο κίνδυνος διεθνώς τονίζει ο ΠΟΥ - Φόβοι ότι τα κρούσματα ξεπερνούν τις 90.000
Πάνω από 2.000 άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν προσβληθεί από τη νόσο και 80 στην Κίνα έχασαν τη ζωή τους - Πηγές σε νοσοκομεία της Κίνας αναφέρουν ότι τα πραγματικά κρούσματα έχουν φθάσει τα 90.000
Παγκόσμιο συναγερμό έχει προκαλέσει η επιδημία του κοροναϊού, μετά τόσο από τις ανακοινώσεις της Εθνικής Επιτροπής Υγείας της Κίνας ότι ο αριθμός των κρουσμάτων συνεχώς αυξάνεται αλλά και την απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) να τον χαρακτηρίσει ως «σοβαρό κίνδυνο» παγκοσμίως και όχι μόνο για τις κινεζικές περιοχές όπου έχουν αναφερθεί θάνατοι.
Ο ιός ο οποίος ξεκίνησε από την επαρχία Ουιχάν έχει εξαπλωθεί σε αρκετές περιοχές της Κίνας, ενώ κρούσματά του έχουν εμφανιστεί σε πολλές χώρες ανά την υφήλιο.
Βάσει των τελευταίων στοιχείων πάνω από 2.000 άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν προσβληθεί από τη νόσο και 82 στην Κίνα έχασαν τη ζωή τους, τη στιγμή που σε μια προσπάθεια να περιοριστούν τα κρούσματα της επιδημίας στην Κίνα, αρκετές επιχειρήσεις είτε έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους είτε λένε στους εργαζομένους της να εργαστούν από το σπίτι τους.
Ακόμη μεγαλύτερη ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι ανακοινώθηκε και ο πρώτος θάνατος στο Πεκίνο, δηλαδή εκτός της επαρχίας Ουχάν.
Ωστόσο πηγές σε νοσοκομεία της Κίνας αναφέρουν ότι τα πραγματικά κρούσματα έχουν φθάσει τους 90.000 στην Κίνα και η κυβέρνηση κρύβει το πραγματικό μέγεθος του προβλήματος.
Την ίδια ώρα, το Χονγκ Κονγκ προειδοποιεί ότι πρέπει να ληφθούν «δρακόντεια» μέτρα και υπολογίζει τα κρούσματα σε 40.000.
Με βάση τα μαθηματικά μοντέλα για την διάδοση του κινεζικού ιού, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων είναι πολύ μεγαλύτερος από τον επίσημο απολογισμό των κινεζικών αρχών, στον οποίο δεν λαμβάνονται υπ ' όψιν παρά μόνο οι επισήμως εντοπισμένες περιπτώσεις.
Ο υπουργός της Εθνικής Επιτροπής Υγείας της Κίνας Ma Xiaowei, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, δήλωσε ότι τα στοιχεία που γνωρίζουν οι αρχές για τον ιό είναι περιορισμένα.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η περίοδος επώασης του κοροναϊού μπορεί να κυμαίνεται από μία έως 14 ημέρες και ότι ο ιός είναι μολυσματικός κατά την επώαση, το οποίο δεν ίσχυε με το Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο (SARS), έναν άλλο κοροναϊό που επίσης ξεκίνησε από την Κίνα και στοίχισε τη ζωή σε 800 ανθρώπους σε όλο τον κόσμο το 2002 και το 2003.
Οι προσπάθειες να ανακοπεί η εξάπλωσή του, που περιλαμβάνουν μέχρι στιγμής περιορισμούς στις μετακινήσεις και τα ταξίδια και ακυρώσεις μεγάλων γεγονότων, θα ενταθούν, δήλωσε ο Ma  στο πλήθος των δημοσιογράφων που είχαν συγκεντρωθεί για να ενημερωθούν την δεύτερη ημέρα των αργιών για το κινεζικό νέο έτος.
Την ίδια ώρα, μέσω ανάρτησής του στο Twitter, ο Donald Trump τονίζει ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να προσφέρουν στην Κίνα κάθε βοήθεια που τυχόν χρειαστεί, ενώ προσθέτει ότι αν και στις ΗΠΑ τα περιστατικά είναι περιορισμένα, οι αρμόδιες αρχές βρίσκονται σε επαγρύπνηση.
Επίσης αυξάνονται οι χώρες που λαμβάνουν προληπτικά μέτρα κατά της μετάδοσης του κοροαναϊού, με τελευταία τη Ρωσία, η οποία ανακοίνωσε τη δημιουργία ειδικού σχεδίου δράσης για το θέμα.
Image
Απομονώθηκε ο ιός σε ιχθυαγορά της πόλης Ουχάν

Οι ειδικοί του κινεζικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) απομόνωσαν επιτυχώς τον νέο κοροναϊό, τον 2019-nCoV σε δείγματα που έλαβαν από την ιχθυαγορά της πόλης Ουχάν, γεγονός που υποδηλώνει ότι ο ιός προήλθε από άγρια ζώα τα οποία πωλούνταν εκεί.
Στα 33 από τα 585 δείγματα που συλλέχθηκαν από την αγορά Χουανάν εντοπίστηκε το νουκλεϊκό οξύ του κοροναϊού αυτού, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Ελέγχου και Πρόληψης Ιογενών Νόσων που υπάγεται στο CDC.
Οι ειδικοί συνέλλεξαν τα δείγματα την 1η Ιανουαρίου και στις 12 του μηνός.
Τα 31 από τα 33 θετικά δείγματα προέρχονταν από τη δυτική πλευρά της αγοράς, όπου βρίσκονται οι πάγκοι των πωλητών άγριων ζώων.
Αυτό υποδηλώνει ότι η επιδημία είναι πολύ πιθανόν να συνδέεται με το εμπόριο αυτό.
Έχει εξαπλωθεί σε κινεζικές πόλεις, μεταξύ των οποίων το Πεκίνο και η Σανγκάη, καθώς και στις ΗΠΑ, την Ταϊλάνδη, τη Νότια Κορέα, την Ιαπωνία, την Αυστραλία, τη Γαλλία και τον Καναδά.
Η Κίνα ανακοίνωσε ότι απαγορεύεται σε όλη τη χώρα η εμπορία αγρίων ζώων σε αγορές, εστιατόρια και πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου.
ΓΡΑΦ
Τα άγρια ζώα --και συχνά θηράματα λαθροκυνηγών-- που πωλούνται στοιβαγμένα στις κινεζικές αγορές θεωρούνται δημιουργούν τις κατάλληλες συνθήκες για την επώαση ιών και την εύκολη μετάδοσή τους στους ανθρώπους.
Image
Φίδια, παγώνια, κροκόδειλοι και άλλα είδη διατίθενται προς πώληση στην Taobao, την ιστοσελίδα ηλεκτρονικού εμπορίου που διαχειρίζεται η Alibaba.
Όπως ανακοίνωσε το Πεκίνο, διευρύνεται η ζώνη αποκλεισμού που έχει επιβληθεί για να ανακοπεί η εξάπλωση του νέου κοροναϊού που ξεκίνησε από την Ουχάν με πέντε ακόμα πόλεις στην επαρχία Χουμπέι (κεντρική Κίνα) να προστεθούν στις ήδη 13 που είχαν ήδη επηρεαστεί από τα μέτρα αυτά.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αναστολή λειτουργίας των μέσων μαζικής μεταφοράς και σε αυτές τις περιοχές και το κλείσιμο κεντρικών οδικών αρτηριών.
Παράλληλα, οι κινεζικές αρχές προχώρησαν στη λήψη μέτρων σε εθνικό επίπεδο για τον εντοπισμό πιθανών κρουσμάτων του κοροναϊού σε τρένα, λεωφορεία και αεροπλάνα.
Υποχρεωτικό είναι στους 110 και πλέον εκατομμύρια κατοίκους της επαρχίας Γκουανγκντόνγκ (Guangdong), την πλέον πυκνοκατοικημένη στην Κίνα, να φορούν αναπνευστικές μάσκες, για να εμποδιστεί η μετάδοση του νέου κοροναϊού, όπως ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές, κάτι που ισχύει και στην Ουχάν (κεντρική Κίνα), όπου ξεκίνησε η επιδημία, στην επαρχία Τσιανγκσί (κεντρικά), αλλά και σε πολλές μεγάλες πόλεις.
Image
Που έχουν καταγραφεί κρούσματα

Σημειώνεται πως πέραν της Κίνας, κρούσματα έχουν καταγραφεί σε δώδεκα ακόμα χώρες.
Σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις πρόκειται για Κινέζους που είτε επισκέφθηκαν είτε έφυγαν για διάφορους λόγους από την Ουχάν, την πόλη από όπου ξέσπασε η επιδημία.
 
Ταϊλάνδη: Πέντε κρούσματα

Πρόκειται για τέσσερις Κινέζους από την Ουχάν και μια Ταϊλανδή που είχε ταξιδέψει στην πόλη αυτή.
Στην Ταϊλάνδη αναφέρθηκε το πρώτο κρούσμα εκτός Κίνας, την 8η Ιανουαρίου.
 
ΗΠΑ: Πέντε κρούσματα

Πρόκειται για πέντε ανθρώπους που έχουν μολυνθεί και βρίσκονται στην Καλιφόρνια, στην Αριζόνα, στο Ιλινόι και στην Ουάσινγκτον.
Όλοι τους είχαν ταξιδέψει στην Ουχάν, σύμφωνα με τις αρχές.
 
Αυστραλία: Τέσσερα κρούσματα

Επιβεβαιώθηκαν την 25η Ιανουαρίου.
Ο πρώτος ασθενής αφίχθη από την Ουχάν στη Μελβούρνη μία εβδομάδα νωρίτερα. Οι άλλοι τρεις είχαν ταξιδέψει πρόσφατα στην Κίνα.
 
Μαλαισία: Τέσσερα κρούσματα

Πρόκειται για τέσσερις Κινέζους από την Ουχάν που πήγαν για διακοπές στη Μαλαισία.
Ανάμεσά τους είναι μια γυναίκα 66 ετών και δύο μικρά αγόρια που είχαν φθάσει δύο ημέρες νωρίτερα από τη Σιγκαπούρη και ένας άνδρας 40 ετών που μπήξε στη χώρα με λεωφορείο που μετέφερε ομάδα κινέζων τουριστών.
 
Σιγκαπούρη: Τέσσερα κρούσματα

Το πρώτο εντοπίστηκε την 23η Ιανουαρίου, είναι ένας 66χρονος άνδρας που έφθασε από την Ουχάν τρεις ημέρες νωρίτερα.
Ο 37χρονος γιος του που τον συνόδευε επίσης επιβεβαιώθηκε ότι έχει μολυνθεί.
Όπως και μια κάτοικος της Ουχάν, 52 ετών, που έφθασε την 21η Ιανουαρίου. Το πρώτο κρούσμα ανακοινώθηκε την Κυριακή, πρόκειται για έναν 36χρονο που είχε φθάσει την Τετάρτη.
 
Γαλλία: Τρία κρούσματα

Πρόκειται για τα πρώτα στην Ευρώπη.
Οι τρεις ασθενείς είχαν πρόσφατα ταξιδέψει στην Κίνα.
 
Ιαπωνία: Τρία κρούσματα.

Το πρώτο είναι αυτό ενός 30χρονου, που εισήχθη τη 10η Ιανουαρίου σε νοσοκομείο έπειτα από τη διαμονή του μερικές ημέρες νωρίτερα στην Ουχάν.
 
Ταϊβάν: Τρία κρούσματα

Το πρώτο είναι μια γυναίκα περίπου πενήντα ετών που έφθασε στη νήσο από την Ουχάν, όπου διαμένει.
 
Νότια Κορέα:Τρία κρούσματα

Το πρώτο είναι αυτό μιας 35χρονης Κινέζας, που έφθασε αεροπορικώς στη Σεούλ τη 19η Ιανουαρίου από την Ουχάν. Δύο ακόμη άνθρωποι που ταξίδεψαν σε αυτή την πόλη επίσης επιβεβαιώθηκε ότι έχουν μολυνθεί.
 
Βιετνάμ: Δύο κρούσματα.

Πρόκειται για δύο Κινέζους, έναν άνδρα που αφίχθη στη χώρα τη 13η Ιανουαρίου από την Ουχάν και τον γιο του, κάτοικο της πόλης Χο Τσι Μινχ, που μολύνθηκε κατόπιν, ανακοίνωσαν οι αρχές την 23η Ιανουαρίου.
 
Νεπάλ: Ένα κρούσμα

Ανακοινώθηκε την 24η Ιανουαρίου. Πρόκειται για έναν άνδρα 32 ετών που επέστρεψε την 9η Ιανουαρίου από τη Ουχάν.
 
Καναδάς: Ένα ύποπτο κρούσμα

Εντοπίστηκε στο Τορόντο. Πρόκειται για έναν άνδρα περίπου πενήντα ετών, που είχε ταξιδέψει στην Ουχάν και έφθασε στην καναδική πόλη την 22η Ιανουαρίου.
Infographic: The World's Largest Human Migration Is About To Begin | Statista
Ποιες χώρες αποκρίνουν πολίτες τους από την Κίνα

Μία σειρά χωρών φροντίζει να απομακρύνει πολίτες της από την Κίνα, κυρίως διπλωμάτες αλλά και προσωπικό πολυεθνικών εταιρειών, προκειμένου να περιοριστεί η πιθανότητα να ασθενήσουν με τον νέο κοροναϊό.
Σύμφωνα με στοιχεία του πρακτορείου Reuters πρόκειται για τις ακόλουθες:

Γαλλία: Αναμένεται ότι θα επαναπατρίσει τους περισσότερους από τους 800 πολίτες της που ζουν στην περιοχή του Ουχάν.

Ιαπωνία: Οργανώνει πτήσεις τσάρτερ για όσους Ιάπωνες πολίτες επιθυμούν να εγκαταλείψουν την περιοχή Ουχάν.

Ισπανία: Σχεδιάζει τον επαναπατρισμό όλων των Ισπανών πολιτών που ζουν στο Ουχάν σε συνεργασία με τις κινεζικές αρχές.

ΗΠΑ: Ανακοίνωσαν ότι θα εκκενώσουν πλήρως το προσωπικό του προξενείου που διαθέτουν στο Ουχάν.

Βρετανία: Βρίσκεται σε επαφές με κινεζικές αρχές προκειμένου να βρεθεί κάποια λύση ώστε οι Βρετανοί πολίτες που βρίσκονται στο Ουχάν να γυρίσουν είτε στη Βρετανία είτε να μεταβούν σε άλλες χώρες.

Καναδάς: Εξετάζει τρόπους να επαναπατρίσει περί των 167 υπηκόων της που ζουν στο Ουχάν.

Ρωσία: Διαπραγματεύσεις με την Κίνα για την εκκένωση των υπηκόων της από την επαρχία Ουχάν και Ουμπέι, δήλωσε η πρεσβεία της Ρωσίας στην Κίνα.

Ολλανδία: Αναζητά τρόπους για να επαναπατρίσει περί των 20 υπηκόων της από την Ουχάν

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης