Μίχαλος: Αρκετά τα θετικά σημεία του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου

Μίχαλος: Αρκετά τα θετικά σημεία του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου
Συνεχίζουμε να ζητάμε το συνολικό εξορθολογισμό και την περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ
Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Κωνσταντίνος Μίχαλος, δήλωσε πως «το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο περιλαμβάνει αρκετά θετικά βήματα», μιλώντας στο ΔΣ του ΕΒΕΑ, παρουσία του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννη Βρούτση.
Όπως είπε ο κ. Μίχαλος, το επιμελητήριο έχει αναδείξει εδώ και πολλά χρόνια την ανάγκη ριζικής μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας, μίας μεταρρύθμισης που θα μπορέσει να το καταστήσει βιώσιμο, λειτουργικό, περισσότερο δίκαιο και ταυτόχρονα φιλικό προς την ανάπτυξη και την απασχόληση.

Τα θετικά σημεία

Αναφερόμενος στα θετικά σημεία του νέου σχεδίου νόμου για το ασφαλιστικό, ο κ. Μίχαλος σημείωσε τα εξής:
Την αλλαγή της καταβολής ασφαλιστικών εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες, με την αποσύνδεσή τους από τις αποδοχές τους και τη δημιουργία έξι κατηγοριών.
Στο νέο νομοσχέδιο υπάρχει διάταξη με την οποία λύνει ένα σημαντικό πρόβλημα, κυρίως γραφειοκρατικό, που αφορούσε στα μέλη των διοικητικών συμβουλίων και την καταβολή από μέρους τους, ασφαλιστικών εισφορών.
Αποκαθίσταται η αδικία για τους ασφαλισμένους πάνω από 30 χρόνια, με την καθιέρωση νέων ποσοστών αναπλήρωσης, που θα οδηγήσει σε σημαντική αύξηση των συντάξεων.
Τον μηχανισμό στήριξης των χαμηλοσυνταξιούχων, καθώς και τον ψηφιακό μετασχηματισμό του ΕΦΚΑ και την επιτάχυνση της απονομής των συντάξεων.
«Το νομοσχέδιο βρίσκεται ήδη σε δημόσια διαβούλευση και ως επιμελητηριακή κοινότητα θα καταθέσουμε αναλυτικά τις παρατηρήσεις και τις προτάσεις μας» τόνισε.

Οι πάγιες θέσεις του ΕΒΕΑ

Στη συνέχεια, ο κ. Μίχαλος επανέλαβε ορισμένες από τις βασικές θέσεις του ΕΒΕΑ, επισημαίνοντας τα εξής:
«Συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε τη σταδιακή μετάβαση σε ένα σύστημα τριών πυλώνων, που άλλωστε αποτελεί και θέση της σημερινής κυβέρνησης.
Με σκοπό την εμπέδωση στο κοινωνικό σύνολο της σημασίας του τρίτου πυλώνα, έχουμε ήδη προτείνει να υπάρξει πλήρης φοροαπαλλαγή για τις ιδιωτικές ασφαλίσεις και συγκεκριμένα κίνητρα για τις επιχειρήσεις που επενδύουν σε ομαδικά προγράμματα ασφάλισης για τους εργαζόμενους, τα οποία καλύπτουν υγεία και συμπληρωματική σύνταξη.
Συνεχίζουμε να ζητάμε το συνολικό εξορθολογισμό και την περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.
Παρά τις θετικές κινήσεις που έχουν γίνει, το μη μισθολογικό κόστος της εργασίας παραμένει σήμερα εξαιρετικά υψηλό, με αποτέλεσμα να περιορίζεται η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, να αποθαρρύνεται η δημιουργία μόνιμων και καλά αμειβομένων θέσεων εργασίας και να συμπιέζεται το εισόδημα των εργαζομένων.
Αναμένουμε λοιπόν, ότι στο βαθμό που είναι δημοσιονομικά εφικτό, οι μειώσεις θα συνεχιστούν.
Πρόκειται για μία παρέμβαση που θα δημιουργήσει αλυσιδωτά οφέλη για την οικονομία και για την κοινωνία, ευνοώντας την άνοδο της καταγεγραμμένης απασχόλησης και τη μείωση της ανεργίας» υπογράμμισε ο κ. Μίχαλος, εκτιμώντας ότι, σε κάθε περίπτωση, κάθε μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό σύστημα θα πρέπει να καλύπτει δύο βασικά ζητούμενα: αφενός μεν να στηρίζεται σε αναλογιστικές μελέτες, ώστε να γνωρίζουμε με τη μεγαλύτερη δυνατή ακρίβεια, «πού βρισκόμαστε και πού πάμε, αφετέρου δε να συνδυάζεται με τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, που ευνοούν την αύξηση της απασχόλησης.
Γιατί η σταθερή αύξηση της απασχόλησης, ήταν και θα εξακολουθήσει να είναι η προϋπόθεση για ένα βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα και προϋπόθεση για μία συνεκτική, ευημερούσα κοινωνία.
Στο πλαίσιο αυτό, έχουμε ήδη θέσει υπόψη σας μία σειρά από προτάσεις, με στόχο την επιτάχυνση του ρυθμού δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, αλλά και τη βελτίωση των δομικών και ποιοτικών στοιχείων της απασχόλησης» συμπλήρωσε ο κ. Μίχαλος.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS