Ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός καλεί σε μποϊκοτάζ του ειρηνευτικού σχεδίου του Trump για την Μέση Ανατολή

Ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός καλεί σε μποϊκοτάζ του ειρηνευτικού σχεδίου του Trump για την Μέση Ανατολή
Ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Mohammad Shtayyeh κάλεσε σήμερα (27/1) τη διεθνή κοινότητα να μποϊκοτάρει το αμερικανικό σχέδιο ειρήνης για τη Μέση Ανατολή,
Ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Mohammad Shtayyeh κάλεσε σήμερα (27/1) τη διεθνή κοινότητα να μποϊκοτάρει το αμερικανικό σχέδιο ειρήνης για τη Μέση Ανατολή, το οποίο αναμένεται να ανακοινωθεί τις επόμενες ώρες και οι Παλαιστίνιοι θεωρούν ότι είναι πολύ ευνοϊκό προς το Ισραήλ.
Το σχέδιο περιλαμβάνει σύμφωνα με τους Παλαιστινίους την προσάρτηση από το Ισραήλ της κοιλάδας του Ιορδάνη και των ισραηλινών οικισμών στη κατεχόμενη Δυτική Όχθη, καθώς και την επίσημη αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως μοναδικής πρωτεύουσας του Ισραήλ.
Ο Αμερικανός πρόεδρος D. Trump υποδέχεται σήμερα τον «φίλο» του Ισραηλινό πρωθυπουργό B. Netanyahy στην Ουάσινγκτον, όπου αναμένεται να του παρουσιάσει ένα σχέδιο που έχει χαρακτηριστεί «ιστορικό» από το Ισραήλ.
«Καλούμε τη διεθνή κοινότητα να μην συμμετάσχει (στο σχέδιο) γιατί αντίκειται στο διεθνές δίκαιο και στα δικαιώματα των Παλαιστινίων τα οποία δεν είναι προς πώληση», είπε ο Shtayyeh.
«Το σχέδιο αυτό έχει σκοπό να προστατεύσει τον Trump από την καθαίρεση και τον Netanyahy από τη φυλακή», δήλωσε πριν από την εβδομαδιαία συνεδρίαση της κυβέρνησής του.
«Δεν είναι ένα σχέδιο ειρήνης για τη Μέση Ανατολή».
Ο Trump και ο Netanyahy βρίσκονται αμφότεροι αντιμέτωποι με δυσκολίες στην εσωτερική πολιτική σκηνή: ο Αμερικανός πρόεδρος απειλείται από μια διαδικασία καθαίρεσης ενώ ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, που διεξάγει προεκλογική εκστρατεία για τις τρίτες βουλευτικές εκλογές μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο, είναι κατηγορούμενος για διαφθορά σε τρεις υποθέσεις.
Η επίσκεψη του Netanyahy στην Ουάσινγκτον συμπίπτει με μια συνεδρίαση του ισραηλινού Κοινοβουλίου που αναμένεται να αποφασίσει αύριο για τη σύσταση επιτροπής που θα εξετάσει το αίτημά του για ασυλία.
Ελλείψει υποστήριξης από την πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο, το αίτημα αυτό μπορεί να απορριφθεί από τους βουλευτές, κάτι που μπορεί να επιταχύνει τις νομικές διαδικασίες σε βάρος του.
Ο Trump έχει προσκαλέσει επίσης στην αμερικανική πρωτεύουσα τον αντίπαλο του Netanyahy ενόψει των εκλογών της 2ας Μαρτίου, τον κεντρώο B. Ganze.
Οι Παλαιστίνιοι δηλώνουν πως δεν έχουν προσκληθεί.
Οι Παλαιστίνιοι ηγέτες διέκοψαν κάθε επίσημη επαφή με τον Λευκό Οίκο αφότου ο Trump αναγνώρισε τον Δεκέμβριο του 2017 την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, ενώ οι Παλαιστίνιοι ελπίζουν να κάνουν την Ανατολική Ιερουσαλήμ, τον τομέα της πόλης που έχει καταλάβει και προσαρτήσει το Ισραήλ, πρωτεύουσα του μελλοντικού κράτους τους.
Η αντίδραση της διεθνούς κοινότητας στο αμερικανικό σχέδιο είναι ακόμη αβέβαιη.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να επαναλάβει την υποστήριξή της στη λεγόμενη λύση των «δύο κρατών» - ενός παλαιστινιακού κράτους δίπλα στο Ισραήλ, δήλωσαν δύο Ευρωπαίοι διπλωμάτες στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Σήμερα μερικές εκατοντάδες Παλαιστίνιοι διαδήλωσαν στη λωρίδα της Γάζας εναντίον του αμερικανικού σχεδίου.


www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS