Τελευταία Νέα
Διεθνή

Περού: Η απόλυτη πολιτική στροφή στις πρόωρες εκλογές - Οι πολίτες τιμώρησαν το κόμμα της δυναστείας των Fujimori

tags :
Περού: Η απόλυτη πολιτική στροφή στις πρόωρες εκλογές - Οι πολίτες τιμώρησαν το κόμμα της δυναστείας των Fujimori
Oι πολίτες τιμώρησαν σκληρά το κόμμα της δυναστείας των Fujimori, ως χθες (26/1) της ισχυρότερης πολιτικής παράταξης στη χώρα, στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές στο Περού
Οι πολίτες τιμώρησαν σκληρά το κόμμα της δυναστείας των Fujimori, ως χθες (26/1) της ισχυρότερης πολιτικής παράταξης στη χώρα, στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές στο Περού, στις οποίες η ισχύς εκτιμάται πως κατακερματίστηκε και ότι ενισχύθηκαν κεντρώα κόμμα, κατά εκτιμήσεις του ινστιτούτου Ipsos Perú και τα πρώτα αποτελέσματα.
Κατά την πρόβλεψη του ινστιτούτου, που βασίστηκε σε δείγμα αντιπροσωπευτικό του 95% των εκλογικών τμημάτων, το κόμμα των φουχιμοριστών, πλειοψηφικό στο κοινοβούλιο μέχρι χθες, καταλαμβάνει την έβδομη θέση με το 7% των ψήφων και θα δει τις έδρες του να περιορίζονται στο 10% αυτών που είχε στο Κογκρέσο.
Το Κογκρέσο του Περού, όπου κυριαρχούσε η Λαϊκή Δύναμη, το κόμμα των Fujimori, διαλύθηκε τον Σεπτέμβριο από τον πρόεδρο Martín Vizcarra εν μέσω σκανδάλων διαφθοράς, οδηγώντας στην προκήρυξη πρόωρων εκλογών.
Το δεξιό κόμμα που ίδρυσε ο πρώην πρόεδρος A. Fujimori (1990-2000) άσκησε πολιτική με ένα ιδιόμορφο μίγμα οικονομικού φιλελευθερισμού, κοινωνικού συντηρητισμού, λαϊκισμού και αυταρχισμού.
Διέθετε 73 από τις 130 έδρες του Κογκρέσου. Επικεφαλής του ήταν η Keiko Fujimori, κόρη του πρώην προέδρου, δύο φορές υποψήφια για την προεδρία.
Το κόμμα των Fujimori όμως «κατέρρευσε» χθες, τόνισε ο L. Benavede, διευθυντής της εταιρείας Vox Populi, υπέστη «πολύ βαριά πτώση, πολύ σκληρό πλήγμα» εξαιτίας του σκανδάλου το οποίο συνδέεται με τη βραζιλιάνικη κατασκευαστική Odebrecht και τις δωροδοκίες που μοίραζε για να εξασφαλίζει δημόσια έργα, που οδήγησε στην προφυλάκιση της Keiko Fujimori.
Τα πρώτα αποτελέσματα (με το 30% των εκλογικών τμημάτων να έχει ενσωματωθεί) κατέδειξαν ότι διάφορα κεντρώα κόμματα θα εκπροσωπηθούν το νέο κοινοβούλιο: το APRA, η κεντροδεξιά Λαϊκή Δράση, η Συμμαχία για την Πρόοδο, το Μοβ Κόμμα και η παράταξη Είμαστε το Περού. Στο κοινοβούλιο αναμένεται να εκπροσωπείται επίσης το κεντροαριστερό Ευρύ Μέτωπο.
Ο πρόεδρος Martín Vizcarr, παρότι δεν έχει δικό του κόμμα, σύμφωνα με αρκετούς αναλυτές κέρδισε τη σύγκρουσή του με το πολιτικό κατεστημένο και ιδίως με τη δυναστεία των Fujimori και θα επιδιώξει πλέον να συμμαχήσει με τις δυνάμεις του κέντρου ώστε να προωθήσει μεταρρυθμίσεις που λέει ότι σκοπό έχουν την εξασφάλιση της «διαφάνειας» στο Περού.
Ο Martín Vizcarr, 56 ετών, διαδέχθηκε τον Μάρτιο του 2018 τον Pablo Kuczynski, που παραιτήθηκε εξαιτίας του σκανδάλου της Οντεμπρέχτ.
Άλλοι τρεις περουβιανοί πρώην πρόεδροι -ο A. Toledo (2001-2006), ο A. Garcia (1985-1990 και 2006-2001), που αυτοκτόνησε πριν συλληφθεί, ο O. Oumala (2011-2016), πέραν του Pablo Kuczynski (2016-2018)- ενεπλάκησαν στο ίδιο σκάνδαλο διαφθοράς.
 
Image

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης