Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η πρόσβαση της Huawei στο δίκτυο 5G της Βρετανίας προκαλεί τριγμούς με τις ΗΠΑ

tags :
Η πρόσβαση της Huawei στο δίκτυο 5G της Βρετανίας προκαλεί τριγμούς με τις ΗΠΑ
Ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Mike Pompeo προειδοποίησε την Βρετανία να μην ανοίξει τον δρόμο στην Huawei
Η Huawei ετοιμάζεται να βρεθεί στο επίκεντρο μιας έντονης πολιτικής ρήξης ανάμεσα σε Βρετανία και Ηνωμένες Πολιτείες αυτή την εβδομάδα.
Το Λονδίνο αναμένεται να χορηγήσει στον κινεζικό τεχνολογικό γίγαντα περιορισμένη πρόσβαση στο δίκτυό του 5G, σύμφωνα με τους Financial Times.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο Βρετανός πρωθυπουργός Boris Johnson εξετάζει την επιβολή περιορισμών αναφορικά με την πρόσβαση της Huawei στην αγορά.
Ο μεγαλύτερος κατασκευαστής τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού στον κόσμο θα έχει την δυνατότητα να αναπτύξει μη κεντρικά τηλεπικοινωνιακά εργαλεία, όπως κεραίες και σταθμούς βάσης σε στέγες και όχι βασική υποδομή που χρησιμοποιείται για την επεξεργασία των πληροφοριών των πελατών. Ωστόσο, οι ΗΠΑ απαιτούν τον πλήρη αποκλεισμό της Huawei, σαν κι αυτόν που εφαρμόζεται στην Αυστραλία.
Η Ουάσινγκτον θέλει οι σύμμαχοί της να αποκλείσουν την Huawei για λόγους εθνικής ασφάλειας, αλλά αυτό σε μια αγορά όπως της Βρετανίας θα περιορίσει το ανταγωνιστικό περιβάλλον για προμηθευτές εξοπλισμού 5G σε δύο μόνο παίκτες, την Σουηδική Ericsson και την Φινλανδική Nokia.

Κρίσιμη απόφαση

Οι ΗΠΑ έχουν ξεκάθαρη θέση απέναντι στην Huawei.
Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ο Υπουργός Εξωτερικών Mike Pompeo προειδοποίησε τη Βρετανία μέσω Twitter.
«Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει μπροστά του μια σημαντική απόφαση για το 5G» ανέφερε ο Pompeo, επισυνάπτοντας ένα άρθρο του Βρετανού Βουλευτή των Συντηρητικών, Tom Tugendhat, ο οποίος δήλωσε: «Μόνο τα έθνη που μπορούν να προστατεύσουν τα δεδομένα τους θα είναι κυρίαρχα».
Οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ ανησυχούν πως η χρήση εργαλείων 5G θα έθετε σε κίνδυνο την ανταλλαγή τεχνογνωσίας με το Ηνωμένο Βασίλειο.
Η συνεργασία σε θέματα τεχνογνωσίας και πληροφοριών υπήρξε σημαντικό μέρος της μακρόχρονης "ειδικής σχέσης" μεταξύ ΗΠΑ και Μεγάλης Βρετανίας.
Η Huawei έχει διαψεύσει κατ΄ επανάληψη τις αμερικανικές κατηγορίες και ενδοιασμούς, δηλώνοντας ότι είναι μια ιδιωτική εταιρεία και δεν λειτουργεί ως κατάσκοπος της Κίνας.
Ωστόσο, οι εμπειρογνώμονες παραμένουν σκεπτικοί, επισημαίνοντας τους κινεζικούς νόμους που επιβάλλουν στις εγχώριες εταιρείες να βοηθούν το Πεκίνο στην συλλογή πληροφοριών.
Η Βρετανία αναμένεται να αποφασίσει εάν θα επιτρέψει στην Huawei να αναπτύξει τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας 5ης γενιάς μέχρι το τέλος της εβδομάδας.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης