Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Scope: Η ποιότητα του ενεργητικού των ελληνικών τραπεζών θα βελτιωθεί το 2020, αλλά η πλήρης εξυγίανση δεν είναι ορατή

tags :
Scope: Η ποιότητα του ενεργητικού των ελληνικών τραπεζών θα βελτιωθεί το 2020, αλλά η πλήρης εξυγίανση δεν είναι ορατή
Τα σχέδια που έχουν παρουσιάσει οι μεγάλες ελληνικές τράπεζες για τα NPEs είναι φιλόδοξα και ενέχουν κίνδυνο εκτέλεσης, αναφέρει ο Scope
Η ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων θα αποτελέσει μια βασική πιστωτική πρόκληση για τις ελληνικές τράπεζες επί σειρά ετών, παρά τις επίσημες προσπάθειες στήριξης του κλάδου, μέσω του σχεδίου Ηρακλής.
Αυτό αναφέρει σε σημερινή του ανάλυση, υπό τον τίτλο "Greek banks’ asset quality will improve in 2020 but complete clean-up not in sight" (Η ποιότητα του ενεργητικού των ελληνικών τραπεζών θα βελτιωθεί το 2020, αλλά η πλήρης εξυγίανση δεν είναι ορατή), ο οίκος Scope, ο οποίος τονίζει ότι το σημείο εκκίνησης της εκκαθάρισης των ελληνικών τραπεζικών ισολογισμών είναι αποθαρρυντικό.
"Το πρόγραμμα προστασίας των περιουσιακών στοιχείων της Ελλάδας πιθανότατα θα επιταχύνει την αποφυγή των κινδύνων στις τράπεζες, αλλά το εγχείρημα της εκκαθάρισης των ισολογισμών είναι τόσο τρομακτικό, που οι ελληνικές τράπεζες θα συνεχίσουν να υπολείπονται των ευρωπαϊκών τραπεζών στο άμεσο μέλλον".
Όπως σχολιάζει ο αναλυτής Marco Troiano, της Scope, το σημείο εκκίνησης για τις ελληνικές τράπεζες είναι αποθαρρυντικό.
Ο μέσος λόγος της Ελλάδας για τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα είναι 37%, διπλάσιο του δείκτη της Κύπρου και 5 φορές υψηλότερος από αυτόν της Ιταλίας.
Βέβαια, οι ελληνικές τράπεζες κάνουν μεγάλες προσπάθειες.
Η περιορισμένη ονομαστική πτώση των δεικτών NPL των ελληνικών τραπεζών κρύβει μια ουσιαστική πτώση κατά 35% στο απόλυτο ποσό των μη εξυπηρετούμενων δανείων - από 115 δισ. ευρώ τον Ιούνιο του 2016 σε 74 δισ. ευρώ το Σεπτέμβριο του 2019.
Βέβαια, ο οίκος εκτιμά ότι ο ρυθμός μείωσης του κινδύνου στους τραπεζικούς ισολογισμούς θα επιταχυνθεί το 2020, εν μέρει χάρη στο σχέδιο Ηρακλής, με αρκετές ελληνικές τράπεζες να σχεδιάζουν μεγάλες πωλήσεις NPLs.
"Η διαθεσιμότητα δημόσιων εγγυήσεων για τους senior τίτλους θα μειώσει την απορρόφηση κεφαλαίου εάν οι τράπεζες αποφασίσουν να διατηρήσουν τα senior ομόλογα (το πιθανότερο σενάριο) ή να αυξήσουν το εύρος των πιθανών αγοραστών εάν προσπαθήσουν να τα πουλήσουν.
Αλλά ο Ηρακλής δεν είναι πανάκεια ", προειδοποιεί ο Troiano.
Τα σχέδια που έχουν παρουσιάσει οι μεγάλες ελληνικές τράπεζες είναι φιλόδοξα και έχουν κίνδυνο εκτέλεσης.
Η επίτευξή τους θα απαιτήσει ένα ισχυρό λειτουργικό περιβάλλον έως το 2023 - κάτι που δεν είναι δεδομένο.
"Είναι θετικές οι προσπάθειες των τραπεζών, αλλά χρειάζεται προσοχή καθώς τα σχέδια ίσως και να μην επαρκούν για να βρεθούν στα επίπεδα της ευρωπαϊκής κανονικότητας.
Η συζήτηση θα συνεχιστεί γύρω από την ανάγκη λήψης πρόσθετων μέτρων, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας μιας εταιρείας διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων, όπως πρότεινε η ΤτΕ τράπεζα στα τέλη του 2018" , τονίζει ο οίκος.
Σε επίπεδο τραπεζών, η Scope θεωρεί ότι η Εθνική Τράπεζα έχει δείξει την καλύτερη δυναμική στην εκτέλεση του σχεδίου μείωσης των NPEs, με στόχο το 5% μέχρι το 2022.
Η Eurobank και η Alpha Bank φαίνεται να κατευθύνονται προς τιτλοποιήσεις-μαμούθ, οι οποίες πιθανόν θα επωφεληθούν από τις κρατικές εγγυήσεις.
Η Eurobank στοχεύει σε δείκτη NPE 8,8% για το 2021, ενώ η Alpha Bank στο 10% το 2022.
Η Τράπεζα Πειραιώς εξακολουθεί να έχει δείκτη NPE 52%.
Οι τρέχοντες στόχοι, στους οποίους περιλαμβάνεται δείκτης NPE 25% το 2021 και 9% το 2023, δεν είναι αρκετά φιλόδοξοι και το πεδίο εφαρμογής θα πρέπει να αναθεωρηθεί, καταλήγει η Scope.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης