Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Στη δημοσιότητα η έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού για τα σουπερ μάρκετ - Ποιοι τομείς μπαίνουν στο μικροσκόπιο

tags :
Στη δημοσιότητα η έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού για τα σουπερ μάρκετ - Ποιοι τομείς μπαίνουν στο μικροσκόπιο
Η έρευνα αναμένεται να ρίξει φως στις σχέσεις των σουπερμάρκετ με τους προμηθευτές και σε όσα ακούστηκαν τα τελευταία χρόνια σχετικά με την άσκηση πιέσεων για μεγάλες προσφορές στο ράφι
Μέσα στις προσεχείς εβδομάδες αναμένεται να δημοσιοποιηθεί η κλαδική έρευνα για τα σουπερ μάρκετ από την Επιτροπή Ανταγωνισμού.
Η εν λόγω έρευνα ξεκίνησε το 2016, κατόπιν παρέμβασης της Επιτροπής Ανταγωνισμού για τη συγκέντρωση που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στον κλάδο του λιανεμπορίου τροφίμων.
Η έρευνα αναμένεται να ρίξει φως στις σχέσεις των σουπερμάρκετ με τους προμηθευτές και σε όσα ακούστηκαν τα τελευταία χρόνια σχετικά με την άσκηση πιέσεων για μεγάλες προσφορές στο ράφι.
Είναι ενδεικτικό ότι προσφορές με την μορφή 1+1 προϊόν, μείωση της τιμής κατά 40%, επιταγές με πόντους και άλλες προωθητικές ενέργειες, που χρηματοδοτούν τόσο οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ όσο και οι ίδιοι οι προμηθευτές, κυριαρχούν στα ράφια των αλυσίδων τα τελευταία χρόνια.
Η τακτική αυτή, που ωφελεί μεν τους καταναλωτές, έχει μετατραπεί όμως σε ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα των προμηθευτών, οι οποίοι έχουν μειώσει σημαντικά το περιθώριο κέρδος τους, με αποτέλεσμα να απειλείται η βιωσιμότητα τους.
Επίσης η έρευνα αναμένεται να εστιάσει και στα όσα κατά καιρούς έχουν ακουστει για τα δικαιώματα εισόδου που απαιτούν συχνά οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ, προκειμένου να τοποθετήσουν στα ράφια των καταστημάτων τους τα προϊόντα των προμηθευτών.
Τέλος στην έρευνα αναμένεται να αποτυπωθούν και στοιχεία για τη συγκέντρωση της αγοράς σουπερμαρκετ τα τελευταία χρόνια.
Είναι ενδεικτικό ότι πολλές είναι οι αλυσίδες σουπερμάρκετ εξαφανίστηκαν από το χάρτη του λιανεμπορίου τα τελευταία χρόνια, καθώς είτε εξαγοράστηκαν από άλλες αλυσίδες, είτε έβαλαν λουκέτο. Ειδικότερα η μείωση των καταστημάτων του λιανεμπορίου τροφίμων ήταν κατά 18%, από 30.322 σημεία το 2010 σε 24.877 το 2017. Ατίστοιχα τα καταστήματα του οργανωμένου λιανεμπορίου εμφάνισαν μείωση καταστημάτων κατά 6% και έφθασαν ατα 4.470 καταστήματα από 4.763 που ήταν το 2017.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης