Τελευταία Νέα
Διεθνή

Συνεχίζονται οι απώλειες στην Ασία εν μέσω ανησυχιών για τον κοροναϊό - Στο -2,03% ο Nikkei, αργία σε Κίνα και Ν. Κορέα

tags :
Συνεχίζονται οι απώλειες στην Ασία εν μέσω ανησυχιών για τον κοροναϊό - Στο -2,03% ο Nikkei, αργία σε Κίνα και Ν. Κορέα
Ο δείκτης IDX Composite στην Ινδονησία καταγράφει πτώση της τάξεως του 1,70% στις 6.137,84 μονάδες
Νέες απώλειες κατέγραψαν σήμερα Δευτέρα (27/1) οι αγορές της Ασίας, καθώς οι επενδυτές παρακολουθούν με προσοχή τις εξελίξεις που αφορούν τον κοροναϊό, με τις αγορές σε Κίνα, Νότια Κορέα, Σιγκαπούρη και Αυστραλία να παραμένουν κλειστές λόγω αργίας.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με πτώση της τάξεως του -2,03% στις 23.342,51 μονάδες, καθώς οι μετοχές των Fast Retailing και SoftBank υποχώρησαν κατά -5,66% και -4,13% αντίστοιχα, ενώ μικρότερη ήταν η πτώση για τη μετοχή της Toyoya, και συγκεκριμένα στο -1,52%.
Παράλληλα, ο δείκτης SET στην Ταϋλάνδη καταγράφει απώλειες της τάξεως του -2,86% στις 1.524,64 μονάδες, ενώ μικρότερη ήταν η πτώση για τον δείκτη IDX Composite στην Ινδονησία, και συγκεκριμένα στο -1,70% και τις 6.137,84 μονάδες.
Όπως αναφέρει η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας, μέχρι στιγμής έχουν χάσει τη ζωή τους 81 άτομα εξαιτίας του ιού, ενώ τα συνολικά κρούσματα παγκοσμίως έχουν ξεπεράσει τα 2.000.
Σύμφωνα με τον αναλυτή αγορών της AxiCorp, Stephen Innes, «η μεγαλύτερη απειλή για την παγκόσμια οικονομία δεν είναι μόνο η γρήγορη εξάπλωση της νόσου σε διάφορες χώρες, μέσω του παγκόσμιου ταξιδιωτικού δικτύου, αλλά και το οικονομικό σοκ από την κινεζική βιομηχανία που θα εξαπλωθεί γρήγορα και σε άλλες χώρες, μέσω του αυξημένοθ εμπορίου και των οικονομικών δεσμών που σχετίζονται με την παγκοσμιοποίηση».
Σημειώνεται ότι την περασμένη εβδομάδα, οι αγορές στη Wall Street έκλεισαν με απώλειες, καθώς ο δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά -0,58% στις 28.989,73 μονάδες, ενώ ο δείκτης S&P 500 έκλεισε με απώλειες της τάξεως του -0,90% στις 3.295,47 μονάδες.
Επιπλέον, οι απώλειες για τον δείκτη Nasdaq ήταν οριακά μεγαλύτερες, καθώς ο δείκτης έκλεισε με πτώση -0,93% στις 9.314,91 μονάδες.
Σημαντική πτώση καταγράφει σήμερα το πετρέλαιο, το οποίο υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών μηνών, καθώς η επιδημία του κοροναϊού στην Κίνα έχει προκαλέσει παγκόσμια ανησυχία.
Ειδικότερα, το προθεσμιακό συμβόλαιο Μαρτίου 2020 για το Brent υποχωρεί κατά -2,05% με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 58,66 δολ. ανά βαρέλι, γεγονός που αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδο από τα τέλη Οκτωβρίου του 2019.
Παράλληλα, το προθεσμιακό συμβόλαιο Φεβρουαρίου 2020 για το αμερικανικό αργό καταγράφει «βουτιά» της τάξεως του -2,14% στα 53,03 δολ. ανά βαρέλι, έχοντας προηγουμένως υποχωρήσει στα χαμηλότερα επίπεδα από τις αρχές Οκτωβρίου, και συγκεκριμένα στα 52,15 δολ. ανά βαρέλι.
«Οι αγορές κατευθύνονται κυρίως από ψυχολογικούς παράγοντες και εξαιρετικά αρνητικές προσδοκίες που έχουν υιοθετήσει ορισμένοι συμμετέχοντες στην αγορά, παρά τον περιορισμένο αντίκτυπο που έχει ο ιός στην παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου», δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, Abdulaziz bin Salman Al-Saud, εκφράζοντας ωστόσο την πεποίθησή του ότι ο ιος θα περιοριστεί.
«Τόσο μεγάλη απαισιδοξία είχε εμφανιστεί ξανά το 2003 κατά τη διάρκεια της επιδημίας του SARS αν και δεν προκάλεσε σημαντική μείωση της ζήτησης πετρελαίου», πρόσθεσε ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, ενώ υπογράμμισε ότι οι χώρες που συμμετέχουν στη συμφωνία του ΟΠΕΚ έχουν την ικανότητα να ανταποκριθούν και να σταθεροποιήσουν την αγορά πετρελαίου εάν χρειαστεί.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης