Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Αμέσως μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Ο ιός της Κίνας ρίχνει την αγορά κάτω από τις 940 μονάδες

tags :
Αμέσως μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Ο ιός της Κίνας ρίχνει την αγορά κάτω από τις 940 μονάδες
ΑΓΟΡΑ: Από τη μία έχουμε την αναβάθμιση από τον οίκο Fitch, η οποία ανοίγει το δρόμο για έκδοση 15ετούς ομολόγου από την Ελλάδα, αλλά βελτιώνει και την ορατότητα των τραπεζικών μετοχών. Επομένως σήμερα περιμένουμε οι τράπεζες να τραβήξουν τα βλέμματα των επενδυτών και να βρεθούν στο επίκεντρο.

Από την άλλη έχουμε την εξάπλωση του ιού από την Κίνα, η οποία δημιουργεί ανησυχίες σε όλο τον κόσμο και θα επηρεάσουν την πορεία των αγορών. Οι ειδήσεις που θα βγαίνουν από το συγκεκριμένο μέτωπο θα συνεχίσουν να απασχολούν τους επενδυτές. Οι ευρωπαϊκές αγορές άνοιξαν με μεγάλες απώλειες.

Η εγχώρια αγορά άνοιξε με απώλειες περίπου 0,5% και καλύτερα από την πορεία των ευρωπαϊκών αγορών οι οποίες υποχωρούν άνω του 1%. Ο τραπεζικός δείκτης χάνει 1% και τραβάει την αγορά χαμηλότερα προς τις 940 μονάδες. Γρήγορα οι απώλειες ξεπέρασαν το 1% και ο γενικός δείκτης υποχώρησε κάτω από τις 940 μονάδες.

ΔΕΗ: Υποχωρεί σχεδόν 2% με χαμηλό όγκο συναλλαγών.

ΕΧΑΕ: Ξεπερνά το 2% η δική της υποχώρηση με όγκο 7 χιλ. τεμάχια. Στα 4,9350 ευρώ η τιμή της μετοχής.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Εθνική και Eurobank υποχωρούν σχεδόν 2%, ενώ τις μικρότερες απώλειες στο ξεκίνημα καταγράφει η μετοχή της Alpha Bank.

ΑΒΑΞ: Ξεκίνησε η διαπραγμάτευση των δικαιωμάτων για την αύξηση κεφαλαίου από τα 0,21 ευρώ. Η μετοχή υποχωρεί 3% και στα 0,58 ευρώ.

ΒΙΟΣΩΛ: Με όγκο 13 χιλ. τεμάχια και με άνοδο άνω του 2% ξεκίνησε η μετοχή σε μία καθαρά πτωτική συνεδρίαση. Η αποτίμηση είναι στα 7 εκατ. ευρώ.

ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΑ: Μας έρχονται μηνύματα από αναγνώστες πως έχουν καλές και ποιοτικές μετοχές οι οποίες όμως δεν «τρέχουν» την ώρα που κάνει ράλι και ο κάθε πικραμένος. Δίκιο έχουν, αλλά ξέρετε δεν φταίει ο βασικός μέτοχος που δεν ανεβάζει τη μετοχή του. Η αγορά πρέπει να το κάνει αυτό.

Όπως και η αγορά ή πιο συγκεκριμένα οι επενδυτές ευθύνονται που κάποιες μετοχές βγαίνουν τσάμπα από το ταμπλό. Αν είχαν διαφορετική αποτίμηση δε θα πετύχαιναν τόσες και τόσες δημόσιες προτάσεις.

Η στήλη επιλέγει μετοχές και παρακολουθεί από κοντά την πορεία της με βάση τα θεμελιώδη και όχι με βάσει φήμες και πληροφορίες που ακούγονται στην αγορά. Εκτίμησή μας είναι πως πρώτα πρέπει να προστατεύεται το κεφάλαιο του κάθε επενδυτή και μετά να κοιτάμε τι μπορούμε να βελτιώσουμε. Από τα stories που έχουμε ακούσει όλα αυτά τα χρόνια ελάχιστα έχουν επιβεβαιωθεί.

ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΑ (ΙΙ): Δεν μπορούμε για παράδειγμα να παρακολουθούμε μετοχές της επιτήρησης ή που μπορεί να ενταχθούν σε αυτή γιατί ο κίνδυνος παραμονεύει. Εξαίρεση ήταν η Medicon, για παράδειγμα, όπου φαινόταν από καιρό ότι γυρίζει σελίδα. Τι να κοιτάξουμε, πως θα εξελιχθεί για παράδειγμα η Pasal ή η ΣΙΔΜΑ όπου ακούμε πολλά και δεν βλέπουμε να γίνεται ούτε ένα μικρό μέρος από αυτά;

Η επιλογή μετοχών πρέπει να γίνεται με βάση τα θεμελιώδη. Θα περάσει κάποια στιγμή και η άνοδος από όλες. Θα μου πείτε έχουμε «κόστος παραμονής». Ναι, αλλά και η αυξημένη διασπορά στο χαρτοφυλάκιο, αυτό εξυπηρετεί. Να υπάρχει μία καλή μέση απόδοση στο τέλος της χρονιάς. Χρειάζεται προσοχή ειδικά τέτοιες μέρες, όπου ενισχύονται σημαντικά κάποιες αποτιμήσεις και δημιουργούν νευρικότητα σε επενδυτές που έχουν άλλες μετοχές που δεν τρέχουν.

Ίσως κάποιοι να ποντάρουν σε αυτό. Να θέλουν δηλαδή να δημιουργήσουν αυτόν τον εκνευρισμό, ώστε να πάρουν τις μετοχές χαμηλά. Η συσσώρευση μίας μετοχής σε συγκεκριμένο εύρος για αξιόλογο διάστημα, όπου οι όγκοι βαίνουν μειούμενοι είναι το καλύτερο σημείο εισόδου. Συνήθως ακολουθεί μεγάλη κίνηση. Αλλά προσοχή! Τα θεμελιώδη θα πρέπει πάντα να είναι υποστηρικτικά.

AUDIO VISUAL: Εξαιρετικά θετική για την αγορά ολόκληρη θα λέγαμε πως μια εταιρεία με το δικό της μέγεθος βγαίνει πιο μπροστά και η διοίκηση παρουσιάζει τους στόχους της. Πρόκειται για μία εταιρεία όπου οι βασικοί μέτοχοι έχουν κάθε χρόνο το χέρι στην τσέπη και τη χρηματοδοτούν.

Έτσι το ποσοστό τους είναι εξαιρετικά υψηλό αλλά ειπώθηκε ότι σκοπεύουν να αυξήσουν την ελεύθερη διασπορά. Για να γίνει βέβαια αυτό, θα πρέπει να βελτιωθεί η οικονομική θέση της εταιρείας. Οι πρόσφατες εξαγορές δίνουν στο εξάμηνο κάτι καλύτερο αλλά θα πρέπει να δούμε περισσότερα. Πολλοί εισηγμένοι θέλουν να αυξήσουν τη διασπορά τους και να πουλήσουν μετοχές σε υψηλότερα επίπεδα, αλλά λίγοι έχουν πετύχει placement.

Ακόμα και κατά τη διάρκεια του προηγούμενου bull market, placement πέτυχαν λίγοι. Κάποιοι μπορεί να έδωσαν μερικές δεκάδες χιλιάδες σε κάποιον ή κάποιους θεσμικούς αλλά placement δεν το λες. Μακάρι, να δούμε τα θεμελιώδη να βελτιώνονται και η εισηγμένη να γυρίσει σελίδα.

ΚΟΡΔΕΛΛΟΥ: Στο +3,70% με όγκο 6 χιλ. τεμάχια και τιμή 0,4480 ευρώ. Η αποτίμηση στα 9,5 εκατ. ευρώ.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com 
www.bankingnews.gr  


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης