Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ισχυρές πιέσεις στις διεθνείς αγορές λόγω της επιδημίας του κοροναϊού - Sell off -2,73% στον DAX, σημαντικές απώλειες -1,60% στη Wall Street

Ισχυρές πιέσεις στις διεθνείς αγορές λόγω της επιδημίας του κοροναϊού - Sell off -2,73% στον DAX, σημαντικές απώλειες -1,60% στη Wall Street
Η ανησυχία για τον κοροναϊό επηρέασε ιδιαίτερα αρνητικά τις διεθνείς αγορές - Ισχυρές πιέσεις για τους κλάδους τουρισμού και ψυχαγωγίας
(upd3) Ισχυρούς τριγμούς προκάλεσε στις διεθνείς αγορές η αυξανόμενη ανησυχία για την εξάπλωση του κοροναϊού από την Κίνα, με τους επιστήμονες να εκφράζουν φόβους ότι οι αρχές δεν έχουν αποκαλύψει το πραγματικό μέγεθος της επιδημίας.
H επιδημία προσλαμβάνει εξαιρετικά ανησυχητικές διαστάσεις, καθώς όπως ανακοινώθηκε από την Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας ενισχύεται η ικανότητα μετάδοσης του και ο αριθμός των κρουσμάτων μπορεί να συνεχίσει να αυξάνεται.
Αρνητικά επηρεάστηκαν οι κλάδοι με μεγάλη έκθεση στην Κίνα, όπως η εξόρυξη και τα είδη πολυτελείας, καθώς και οι μετοχές που σχετίζονται με τα ταξίδια και τον τουρισμό.


Πιέσεις στη Wall Street - «Ισοπεδώνονται» οι μετοχές αεροπορικών ομίλων

Ισχυρή πτώση εμφάνισαν οι τρεις βασικοί δείκτες
της αμερικανικής χρηματιστηριακής αγοράς, με τους επενδυτές να προχωρούν σε ιδιαίτερα προσεκτικές ρευστοποιήσεις, κυρίως σε κλάδους που μπορούν να επηρεαστούν από μία αρνητική στροφή της κινεζικής οικονομίας, όπως για παράδειγμα αυτός τουρισμού.
Image
Απώλειες -1,57%% για Dow Jones στις 28.533 μονάδες, με τον S&P 500 να υποχωρεί -1,60% στις 3.242 μονάδες και τον Nasdaq να κινείται -1,89% χαμηλότερα στις 9.139 μονάδες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι σημερινές (27/1) ήταν οι υψηλότερες ημερήσιες απώλειες από τον Οκτώβριο του 2019, ενώ ο δείκτης των blue chips έχασε όλα τα κέρδη του από την αρχή του 2020 έως και σήμερα.
Στον αντίποδα εντυπωσιακή πορεία ακολουθεί ο δείκτης «φόβου» VIX, ο οποίος εμφάνισε κέρδη που ξεπέρασαν σημαντικά το 23%!
Ακόμη πιο αρνητική είναι η πορεία για τα futures της Wall Street, με τον Dow Jones να υποχωρεί 1,6%, τον S&P 500 να αποδυναμώνεται -1,68% και τον Nasdaq να κινείται -2,20% χαμηλότερα.

Σε ελεύθερη πτώση οι μετοχές αεροπορικών ομίλων, με αυτή της American Airlines να υποχωρεί 5,53%, της Delta να αποδυναμώνεται 3,3% και της United Airlines να κινείται 5,2% χαμηλότερα.
Ανάλογη η εικόνα για τις μετοχές των Las Vegas Sands και Wynn Resorts με πτώση 6,7% και 8% αντίστοιχα.
«Η Κίνα είναι ο βασικός «οδηγός» της παγκόσμιας ανάπτυξης και ως εκ τούτου δεν θα μπορούσε να ξεκινήσει (σ.σ.: η επιδημία του κοροναϊού) σε χειρότερο μέρος.
Οι αγορές μισούν την αβεβαιότητα και ο κοροναϊός αποτελεί την απόλυτη αβεβαιότητα καθώς κανείς δεν μπορεί, ακόμη, να γνωρίζει την επίπτωση που θα έχει στην παγκόσμια οικονομία», τονίζει ο Alec Young, κορυφαίος αναλυτής της FTSE Russell.
 
Οι μετοχές με τη μεγαλύτερη άνοδο - πτώση στη Wall Street

Dow Jones
Image

S&P 500
Image
Nasdaq
Image
«Βουτιά» στην Ευρώπη

Οι βασικοί παίκτες της Ευρώπης στα είδη πολυτελείας, έχουν χάσει πάνω από 50 δισ. δολάρια κεφαλαιοποίησης από τότε που ξέσπασε η επιδημία την περασμένη εβδομάδα.
Στον αντίποδα, οι επενδυτές στρέφονται σε ασφαλή επενδυτικά καταφύγια, όπως ο χρυσός και τα ομόλογα, τα οποία καταγράφουν ράλι.
Ο DAX στη Φρανκφούρτη υποχώρησε 2,73% στις 13.205 μονάδες.
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημείωσε πτώση 2,28% στις 7.413 μονάδες.
Στις 5.863 μονάδες με πτώση 2,68% έκλεισε ο CAC 40 στο Παρίσι.
Στο Μιλάνο ο FTSE MIB υποχώρησε 2,31% στις 23.416 μονάδες.
Ο IBEX 35 αποδυναμώθηκε 2,05% στις 9.366 μονάδες.
Image
O πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έχασε 180 δισ. ευρώ κεφαλαιοποίησης μέσα σε μία ημέρα, με τις απώλειές του να ξεπερνούν το 2%
Image
Ο δείκτης μεταβλητότητας Euro Stoxx 50, ο λεγόμενος «δείκτης φόβου» για τους Ευρωπαίους επενδυτές, σημείωσε άλμα στο υψηλότερο επίπεδο από τις 3 Δεκεμβρίου.

Οι μετοχές των εταιριών εξόρυξης σημείωσαν απώλειες 3,1%, λόγω της έκθεσής τους στην Κίνα.
Οι μετοχές των LVMH, Christian Dior, Hermes και Kering --ιδιοκτήτριας της Gucci-- που βασίζονται πολύ στη ζήτηση από την Κίνα, είχαν πτώση άνω του 3%.
Άλλες εταιρίες που διαθέτουν είδη πολυτελείας, όπως ο όμιλος Burberry, η Moncler, οι ελβετικές ωρολογοποιίες Swatch και Richemont αποδυναμώθηκαν από 2,7% έως και 4,6%.
Συγκρίνοντας τον νέο κοροναϊό με την επιδημία του SARS το 2002-03, αναλυτές της Bernstein τόνισαν ότι οι Κινέζοι το 2003 αντιστοιχούσαν μόλις στο 2% της παγκόσμιας αγοράς ειδών πολυτελείας, ενώ το 2019 στο 35%.
Καθώς αυξάνονται οι περιορισμοί στις μετακινήσεις, οι αεροπορικές εταιρίες Air France, Lufthansa και IAG --ιδιοκτήτρια της British Airways--, η εταιρία κρουαζιέρας Carnival, οι ξενοδοχειακοί όμιλοι Accor και IHG, οδήγησαν τον ευρωπαϊκό δείκτη μετοχών ταξιδιών και αναψυχής σε χαμηλό σχεδόν επτά εβδομάδων.
Ο δείκτης πρώτων υλών κατέγραφε τη χειρότερη ημέρα του εδώ και σχεδόν έξι μήνες, λόγω φόβων για την ανάπτυξη στην Κίνα, τη χώρα με τη μεγαλύτερη κατανάλωση μετάλλων στον κόσμο.
Συναγερμός έχει σημάνει και στην ΕΕ για την εξάπλωση του κοροναϊού, όπου συγκαλείται έκτακτη σύσκεψη για σήμερα Δευτέρα (27/1) ενώ εκτάκτως μεταβαίνει στο Πεκίνο και ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, την ώρα που το στέλεχος του ιού απομονώθηκε σε ιχθυαγορά της πόλης από όπου ξεκίνησε η επιδημία. 
Πάνω από 2.000 άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν προσβληθεί από τη νόσο και 81 στην Κίνα έχασαν τη ζωή τους.
Ωστόσο πηγές σε νοσοκομεία της Κίνας αναφέρουν ότι τα πραγματικά κρούσματα έχουν φθάσει τους 90.000 στην Κίνα και η κυβέρνηση κρύβει το πραγματικό μέγεθος του προβλήματος. 
Ο υπουργός της Εθνικής Επιτροπής Υγείας Ma Xiaowei, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, δήλωσε ότι τα στοιχεία που γνωρίζουν οι αρχές για τον ιό είναι περιορισμένα.

«Βουτιά» στις αποδόσεις των ομολόγων, λόγω Salvini και κοροναϊού

Μεγάλη πτώση καταγράφουν οι αποδόσεις των ομολόγων στην Ευρωζώνη, με την εκλογική ήττα του Matteo Salvini στις περιφερειακές εκλογές της Εμίλια Ρομάνα και την εξάπλωση του κοροναϊού, να βρίσκονται στο επίκεντρο.
Στην Ιταλία, η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου υποχωρεί σε χαμηλά τριών μηνών, καθώς η ήττα της κεντροδεξιάς συμμαχία υπό τον Salvini στις περιφερειακές εκλογές της Εμίλια Ρομάνα, ανακούφισε κυβέρνηση και αγορές.
Η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου υποχωρεί 16% στο 1,027% από 1,23%.
Image
Στη Γερμανία, η απόδοση του bund υποχωρεί  10% στο -0,361% από -0,333%, την ώρα που εντείνονται οι ανησυχίες παγκοσμίως για την εξάπλωση του κοροναϊού.
Image
Στην Πορτογαλία η απόδοση του 10ετούς υποχωρεί στο 0,276% από 0,338% και στην Ισπανία στο 0,292% από 0,351%.
Η απόδοση του 10ετούς ιρλανδικού ομολόγου υποχωρεί στο -0,107% από -0,071%.

«Στο κόκκινο» η Ασία

Νέες απώλειες κατέγραψαν σήμερα οι αγορές της Ασίας, καθώς οι επενδυτές παρακολουθούν με προσοχή τις εξελίξεις που αφορούν τον κοροναϊό, με τις αγορές σε Κίνα, Νότια Κορέα, Σιγκαπούρη και Αυστραλία να παραμένουν κλειστές λόγω αργίας.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με πτώση της τάξεως του -2,03% στις 23.342,51 μονάδες, καθώς οι μετοχές των Fast Retailing και SoftBank υποχώρησαν κατά -5,66% και -4,13% αντίστοιχα, ενώ μικρότερη ήταν η πτώση για τη μετοχή της Toyoya, και συγκεκριμένα στο -1,52%.
Παράλληλα, ο δείκτης SET στην Ταϋλάνδη καταγράφει απώλειες της τάξεως του -2,86% στις 1.524,64 μονάδες, ενώ μικρότερη ήταν η πτώση για τον δείκτη IDX Composite στην Ινδονησία, και συγκεκριμένα στο -1,70% και τις 6.137,84 μονάδες.
Σύμφωνα με τον αναλυτή αγορών της AxiCorp, Stephen Innes, «η μεγαλύτερη απειλή για την παγκόσμια οικονομία δεν είναι μόνο η γρήγορη εξάπλωση της νόσου σε διάφορες χώρες, μέσω του παγκόσμιου ταξιδιωτικού δικτύου, αλλά και το οικονομικό σοκ από την κινεζική βιομηχανία που θα εξαπλωθεί γρήγορα και σε άλλες χώρες, μέσω του αυξημένου εμπορίου και των οικονομικών δεσμών που σχετίζονται με την παγκοσμιοποίηση».

Στο χαμηλότερο επίπεδο άνω των τριών μηνών το πετρέλαιο


Σημαντική πτώση εμφάνισε και το πετρέλαιο, το οποίο υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών μηνών, καθώς η επιδημία του κοροναϊού στην Κίνα έχει προκαλέσει παγκόσμια ανησυχία.
Ειδικότερα, το προθεσμιακό συμβόλαιο Μαρτίου 2020 για το Brent υποχώρησε κατά -2,39% με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 58,46 δολ. ανά βαρέλι, γεγονός που αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδο από τα τέλη Οκτωβρίου του 2019.
Image
Παράλληλα, το προθεσμιακό συμβόλαιο Φεβρουαρίου 2020 για το αμερικανικό αργό είχε «βουτιά» της τάξεως του -2,10% στα 53,05 δολ. ανά βαρέλι, έχοντας προηγουμένως υποχωρήσει στα χαμηλότερα επίπεδα από τις αρχές Οκτωβρίου, και συγκεκριμένα στα 52,15 δολ. ανά βαρέλι.
Image
«Οι αγορές κατευθύνονται κυρίως από ψυχολογικούς παράγοντες και εξαιρετικά αρνητικές προσδοκίες που έχουν υιοθετήσει ορισμένοι συμμετέχοντες στην αγορά, παρά τον περιορισμένο αντίκτυπο που έχει ο ιός στην παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου», δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, Abdulaziz bin Salman Al-Saud, εκφράζοντας ωστόσο την πεποίθησή του ότι ο ιος θα περιοριστεί.
«Τόσο μεγάλη απαισιδοξία είχε εμφανιστεί ξανά το 2003 κατά τη διάρκεια της επιδημίας του SARS αν και δεν προκάλεσε σημαντική μείωση της ζήτησης πετρελαίου», πρόσθεσε ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, ενώ υπογράμμισε ότι οι χώρες που συμμετέχουν στη συμφωνία του ΟΠΕΚ έχουν την ικανότητα να ανταποκριθούν και να σταθεροποιήσουν την αγορά πετρελαίου εάν χρειαστεί.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης